Home » Избрано

Протестите срещу “Уолстрийт” обхващат целия свят

2011.10.15 Един коментар
Spread the love

Демонстрации срещу властта на финансовите пазари се очакват в цял свят в събота. Движението на възмутените, които се бунтуват срещу икономическата криза, ще протестира в 915 града в 82 страни – от Мадрид до Ню Йорк, според сайта на организацията – http://15october.net/.

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания “възмутените” и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден-символ. Протести ще има във важни финансови центрове като “Уолстрийт”, финансовото сърце на британската столица – лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт. В Мадрид те ще извървят пътя до емблематичния площад, от който започна движението на възмутените.

Протестът е насочен срещу влиянието на финансовата и икономическата криза върху средната класа и по-бедното население. Участниците се описват като “99%” – като игра с едва 1% американци, които са обозначават като богати, от които се чувстват подтиснати.

Движението започна с изразяване на недоволството на американците от финансовия сектор, на който беше оказана безпрецедентна подкрепа с пари на данъкоплатците, въпреки че стана причина за икономически срив и безработица от над 9%.

Целта на протестиращите е да окажат натиск на “Уолстрийт” в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят както на оформянето на новите регулации в сектора, така и на изхода от президентските избори в страната през 2012 г.

Разпростирането на движението чак до Съединените щати показва, че става въпрос за проблем, който засяга целия свят, тъй като кризата е глобална, казват още организаторите.

Една от най-големите акции в Европа ще е във Франкфурт. Там инициаторите искат да осъществят протестен марш и под мотото “Occupy: Frankfurt“ да оставят предупредителни постове пред сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подобни събирания ще има и в Лондон, Амстердам, Виена, Мелбърн и Сидни, на Хаваите, в Осака и в Рио де Жанейро.

Председателят на германската партия на левицата Клаус Ернст нарече в интервю за вестниците от пресгрупата ВАЦ протестите “въстание на почтените“. “Преживяваме началото на едно демократично движение“, казва той. “От спасителния пакет за еврото нито един грък няма да види и едно евро! В действителност това е един пакет от гаранции за банките. Когато той влезе в действие, хората с нормално заплащане, безработните, пенсионерите и в Германия ще трябва да плащат на тези “кърлежи”, така както това се случва вече в момента в Гърция”, каза по-рано през седмицата Ернст .

Социологът Михаел Хартман твърди, че по отношение на преразпределението на благата и в Германия има поне толкова поводи за протест, колкото и в САЩ. Той обаче остава скептично настроен за това дали протестите ще имат успех. “Елитът може да се впечатли само от масивен политически натиск, какъвто не виждам нито в Европа, нито в САЩ”, казва той.

Малко преди планираните протести в събота около 50 демонстранти са били арестувани в САЩ, съобщи Ройтерс. В Денвър в петък повече от 130 полицаи са прочистили протестен лагер и са задържали 23 участника. В Ню Йорк при сблъсъци с полицейски части са били арестувани 14 американци, други арести е имало и в Сиатъл и Вашингтон.

 

Източник:  Mediapool

One Comment »

  • Mariana said:

    “Това, което направи протестът обществено значим, е, че намери начин да артикулира недоволството на много американци от случващото се в икономиката и политиката. Ако дясното Tea Party канализира масовото негодувание от спасяването на банките от държавата и рекордния бюджетен дефицит, “Окупирай Уолстрийт” е израз на гнева, че повече от четири години след срива на имотния пазар все още няма структурни реформи и голяма част от проблемите си остават нерешени. Сегашните протести са подхранвани от проточването на кризата, неспособността на политическата класа да намери пътя за икономическо възстановяване и страховете, че проблемите в Европа ще доведат до повторение на рецесията. Избраната мишена е Уолстрийт като символ на безотговорното манипулиране на икономиката в името на вечно растящи печалби, липсата на промяна в манталитета въпреки глобалната криза и срастването на икономическите с политическите елити във Вашингтон, което прави реформите невъзможни.”

    Из материал на “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.