Home » Избрано

Българите не вярват, че изборите ще са честни

2011.09.18 Няма коментари
Spread the love

Според проучване преднина в надпреварата за президент има кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев, втори е кандидатът на левицата Ивайло Калфин, а Меглена Кунева остава на трето място.

 

Едва 14% от българите са категорични, че изборите на есен ще са честни.

Близо два пъти повече или около 35% смятат, че те няма да са честни.

Това показва национално изследване на Агенция “Медиана”, представено от нейния директор Кольо Колев.

Колев е категоричен, че страховете на хората за тези избори се увеличават.

1/4 от избирателите се страхуват в момента, че може да има преки последствия за тях, заради политическите им убеждения.

Тази тенденция вероятно ще се отрази и върху изборните урни, но със сигурност се отразява и върху социологическите изследвания.

Колев обясни, че това се наблюдава преди всичко за жителите на малките населени места, а не в големите, където анонимността е по-голяма.

“Въпросът далеч няма да е само в купуването на гласове, а става въпрос преди всичко за принуден вот – да не си загубим работата”, каза Колев.

Според проучването преднина в надпреварата за президент има кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев, втори е кандидатът на БСП Ивайло Калфин, а Меглена Кунева остава на трето място.

ГЕРБ е консулидирала своите симпатизанти, БСП също, обясни директорът на агенцията Кольо Колев и по този начин разликата от март тази година от осем процента вече е под пет процента.

Колев прогнозира изборна активност за предстоящия местен и президенти вот по-висока от тази при предходните избори. По думите му тя ще е до между 55 и 60%.

Високата изборна активност ще доведе до намаляване на влиянието на купения вот, както и на консолидирания електорат на ДПС, посочи Колев.

По време на провеждане на изследването е била и номинацията на Стефан Данаилов за вицепрезидент, и е излязла историята с искания подкуп от Росен Плевнелиев, уточни Колев.

Според изследването в средата на септември 29,1% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за Росен Плевнелиев, 21,9% – за Ивайло Калфин, 14,1% – за Меглена Кунева, 3,8% – за Румен Христов, 3,7% – за Волен Сидеров, 1,7% – за Красимир Каракачанов, 1,3% – за Атанас Семов, 1% – за Алексей Петров.

Това означава, че вотът не е предрешен, посочи още социологът, като припомни, че на изборите преди десет години разликата между Георги Първанов и Петър Стоянов е била 17 срещу 38% според електоралните нагласи преди вота.

Проблем за кандидат-президента Миглена Кунева ще е достигането на втория тур, посочи Колев. Тя би имала шанс ако голяма част от политически неангажираните избиратели отидат да гласуват.

Всеки четвърти от анкетираните смята, че е по-добре избраният кандидат за президент да е от ГЕРБ.

Общо 47% са на мнение, че трябва да е независим от управляващите, други 27% са без мнение какъв трябва да е спечелилият кандидат. Изследването сочи, че 87% от симпатизантите на ГЕРБ ще гласуват за своя партиен кандидат.

82,5% от симпатизантите на Синята коалиция ще гласуват за партийната кандидатура. При симпатизантите на БСП процентът е 76,1, а при “Атака” – 83,9.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.