Home » Избрано

Външно готви списък с 37 нови посланици

2011.09.14 Няма коментари
Spread the love

5 души се борят за място на стажант-аташе

 

Всички 37 посланици, сътрудничили на Държавна сигурност, ще бъдат сменени в най-скоро време. Това съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева вчера. Министерството ще изпълни намерението си да се прочисти от служители на бившите тайни служби, въпреки че Законът за дипломатическата служба беше оспорен от БСП пред Конституционния съд. Новият закон, с който се

забранява на агенти да представляват държавата

в чужбина или да заемат ръководни постове в министерството, влезе в сила на 8 септември. Докато не бъде отменен, законът е в сила, уточни Чернева. Правителството взе решение още през декември миналата година да отзове ченгетата, след разкрития на комисията по досиетата. Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. С решение на кабинета президентът трябваше да издаде укази за отзоваване, но това не е станало и до днес. След допълнителна проверка на комисията през март, стана ясно, че още 29 дипломати продължават да работят в МВнР. Един от тях е директор на дирекция, а седем са началници на отдели. Голяма част тях са преминали и школата на КГБ в бившия СССР. Повечето от посланиците и консули с картончета бяха прибрани в София „за консултации” и през това време не получават командировъчни, които са основният им доход.

Новите назначения ще преминат по реда на закона. Списъкът ще бъде предложен от министър Николай Младенов за одобрение на Министерски съвет, а след това на президента за подпис. Ако той не подпише назначенията,

ще се смята, че не изпълнява закона

обясниха от Външно. Младенов няколко пъти е заявявал, че проблемът с ченгетата с легенда дипломат, ще бъде решен до края на годината.

Процесът по обновяване на българската дипломатическа служба тече и с обявяването на нови конкурси. Трима души са допуснати в процедурата за избор на директор „Човешки ресурси”, а от 6 мераклии за шеф на Дипломатическия институт са допуснати също трима. На огромен интерес се радва и конкурсът за стажант-аташета. Постът е първото стъпало в дипломатическата кариерна стълбица. Въпреки лятото, ниските заплати и високите изисквания 141 души се борят за 30 места, което прави почти 5 души за едно място. След 2 седмици ще е готов списъкът с допуснатите до писмен изпит.

 

Българите в чужбина пас на вота

Много нисък интерес към гласуването на българи зад граница за президентските избори отчитат от МВнР.  Така в Берлин преди няколко дни е имало само 20 заявления, 17 от които на служители в посолството.

Условията да бъдат организирани избори зад граница е страната домакин да допуска това и да са изпълнени изискванията на Изборния кодекс. Вече е поискано принципно съгласие за провеждане на изборите от 87 държави. В страните, в които има български дипломатически или консулски представителства, трябва да са подадени поне 20 заявления от български граждани за участие в изборите. А в страните, в които нямаме мисии, тези заявления трябва да са поне 100. Българските граждани могат да подават тези заявления до 27 септември на имейл или лично в задграничните представителства. Ще има възможност за директно изпращане и на имейл, и в МВнР.

 

Георги Ангелов,

в. “Монитор” 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.