Home » Избрано

US астронавт показа космически снимки на атаките от 11 септември

2011.09.10 Няма коментари
Spread the love

Кълбъртсън видял през илюминатора срутването на кулите

 

Американската космическа агенция НАСА публикува на сайта си видеозапис на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, направен от борда на Международната космическа станция.

Уникалните кадри на един от най-трагичните моменти в историята на САЩ е успял да направи командирът на третия екипаж на МКС Франк Кълбъртсън. Както отбелязва НАСА, в момента на атентатите той е бил „единственият американец, намиращ се извън пределите на Земята“.

Веднага след съобщението за атаката срещу Световния търговски център той отишъл с видеокамерата към илюминатора, изчаквайки станцията да прелети над източното крайбрежие на САЩ на височина 400 км. Заснехме видеото в момента на рухването на втората кула на Световния търговски център, изтъква Кълбъртсън.
На записа ясно се вижда южния край на Манхатън, от който към океана се носи огромен стълб дим и пепел.

В интервю за сайта на НАСА астронавтът разказва, че точно в този момент той не знаел какво става на мястото на терористичните атаки. „Знаех само, че там нищо хубаво не става, тъй като огромен облак прах и пепел покриваше Манхатън”, отбелязва Кълбъртсън. Той признава, че е бил емоционално съкрушен. „Да работиш в космоса за благото на човечеството и да наблюдаваш как се унищожава животът с такива преднамерени и ужасни действия – това нанася удар по психиката на всеки човек”, казва Кълбъртсън.

На 11 септември 2001 г. три самолета, пленени от терористи, се врязаха в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк и в сградата на Пентагона. Четвърти се разби в Пенсилвания, не успявайки да долети до Вашингтон. Загинаха всички пътници включително 19-те похитители.

Източник:  Vsekiden.com

 

New 9/11 Video: NASA Releases Aerial View

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.