Home » Избрано

Над 11 хил. българи са се самоубили у нас за последните 10 години

2011.09.10 Един коментар
Spread the love

Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г., сочи статистика на НСИ, предоставена на БТА.

Самоубилите се мъже са 8626, а жените – 3020, което показва, че нежният пол  близо три пъти по-рядко посяга към умишленото отнемане на живот.

През последните 50 години процентът на самоубийствата в световен мащаб се е увеличил с 60%,

сочи доклад на СЗО, посветен на Световния ден за превенция на самоубийствата – 10-ти септември. Според доклада всяка година около 1 млн. души по света се самоубиват или на всеки 40 секунди на планетата един човек умишлено отнема живота си.

Според доклада на СЗО опитите за самоубийство в световен мащаб са 20 пъти повече от реализираните самоубийства.

Най-много самоубийства у нас са извършени през 2000 г. – 1383, а най-малко през миналата година – 859. Тези цифри сочат, че икономическата криза не е основна причина, поради която българите посягат на живота си, е мнението на експертите.

Водещата причина за самоубийствата у нас са конфликтите в семейството

над 40% от случаите. На второ място са психичните проблеми, следват тежкото финансово състояние, несподелената любов, нежеланата бременност, затруднения в работата, конфликти с учители и др.

Близо 75% от самоубийствата у нас се извършват от българи, а 14% от роми, сочат данните на НСИ. През миналата година най-възрастният човек, който се е самоубил у нас, е бил на 97 години, а най-младият – на 8 години, уточняват експертите.  Пак според тях за

всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване,

което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. Всеки ден едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват, показва статистиката на НСИ. 

У нас едва 5-6% от българите с влошено психично здраве търсят помощ от професионалисти по психично здраве, докато в Европа този показател е 15-20%.

Бум на пациентите с психични проблеми е регистриран в южната ни съседка Гърция, където икономическата криза е предизвикала близо 30% увеличение на депресиите и психичните разстройства.

По данни на Евростат, по броя на успешните самоубийства на 100 000 души в Евросъюза – първото място заема Литва с 31.5 случая, следвана от Унгария – 21.8, Латвия – 20.7, Словения – 18.7, Естония – 18.3. България е на 20-то място в ЕС по броя на успешни самоубийства – 10.1.

В световен мащаб, по данни на Уикипедия, челната десятка на планетата по броя на успешните самоубийства на 100 000 души отново се води от Литва – 31.5. Следват – Южна Корея – 31.0, Казахстан – 26.9, Беларус – 25.3, Япония – 24.6, Русия – 23.5, Гвиана – 22.9, Украйна – 22.6, Унгария – 21.8, и Шри Ланка – 21.6.

В тази своеобразна световна класация на самоубийствата България е на 48-мо място 10.1, като преди нас по брой на самоубийствата са страни като Чили, Англия, Австралия САЩ, Дания, Румъния.

И по света, както и у нас, процентът на самоубийствата сред мъжката половина на човечеството е почти двойно повече отколкото сред нежната половина.

Психичните разстройства, депресиите, злоупотребата с наркотици и алкохол са основен рисков фактор за самоубийствата в световен мащаб, сочи доклада на СЗО.

На глобално ниво трябва да се повиши информираността сред хората, че умишленото посягане на живота е предотвратима причина за преждевременната смърт, а правителствата трябва да разработят политически рамки за национални стратегии за превенция на самоубийствата, препоръчва докладът на СЗО.

Международната организация за превенция на самоубийствата (IASP) е основана през 1960 г. от проф. Ервин Рингел и д-р Норман Фарбероу и днес включва доброволци и професионалисти от над 50 страни по света, които в сътрудничество със СЗО популяризират в световен мащаб действията за предотвратяване на самоубийствата.

 

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

  • turkyan karani said:

    kak se
    ne umoobil

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.