Home » Избрано

Уикилийкс обвини “Гардиън” в престъпно разкриване на Кейбългейт

2011.09.04 Няма коментари
Spread the love

Най-големият скандал е на път да залее планетата, подобно на разрушително информационно цунами. Уикилийкс обвини публично английския вестник “Гардиън”, който е официален партньор в публикуването на секретните американски грами. Късно снощи (в петък вечер – бел. Еврочикаго) в социалната мрежа “Туитър” екипът на Джулиън Асанж е оповестил пост, с който алармира, че са разкрити публично паролите за криптираната информация към стотици хиляди конфиденциални телеграми на дипломатическите служби и Държавния департамент на САЩ по целия свят. “Издънката” е направена от репортера Дейвид Лей, като се подчертава, че неговото безрасъдно действие е нарушило по недопустим начин подписаното споразумение за съвместна дейност между Уикилийкс и “Гардиън”, в лицето на главния му редактор Алън Ръсбриджер. На практика това означава, че достъпът до чувствителната информация в Кейбългейт е на път да стане неконтролируем. Най-страшното е, че файлът е изнесен от базата данни на Уикилийкс и е качен като торент в Интернет. Съмненията за подобна злоупотреба падат върху бившия говорител на организацията – Даниел Домшайт-Берг. Той се отцепи преди година от екипа на Уикилийкс, след конфликт с Асанж и основа свое копие на сайта – Openleaks. Именно с разкола, предизвикан от Берг се свързва и т.нар. “черен пазар” на данни от Уикилийкс, които се появиха в медии, които нямат официален договор за партньорство с тях и не спазват задължителните правила за конфиденциалност. Според вътрешни източници, именно Берг е издал как може да се стигне до нередактираната информация и тя да бъде декриптирана. Дали мотивите са единствено лична злоба и желание за отмъщение спрямо бившите му партньори, или има външно влияние, предстои да се изяснява.

Информацията за изтичането на взривоопаснте данни, които дават достъп до най-голямата база данни на политически документи в историята на човечеството, се появи първо в непопулярното немско списание “Дер Фрайтаг”. Списанието съобщи преди няколко дни, че цялата база данни на Кейбългейт може да бъде намерена и изтеглена от Интернет, а на друго място може да се намерят и паролите за декриптиране, но “който търси ще намери”. Известно е, че тази медия работи тясно с Берг. В отговор на този пробив, Уикилийкс реши да предостави достъп до рекорден брой от некласифицирани грами на своя сайт, за да се опита да удави, или поне да отложи по някакъв начин настъпващия апокалипсис.

“Най-накрая това се случи. Един стар файл на Уикилийкс може да бъде намерен в Интернет и да бъде декриптиран с паролата, която бе публикувана от журналист на “Гардиън””. Това алармират късно снощи вечерта в WL Central. Едва ли някой някога е щял да обърне внимание на въпросния файл, ако не беше разкрит той от Даниел Домшайт – Берг. Оповестяването на паролите идва закономерно сякаш, защото “Гардиън” на свой ред има силни връзки с “Дер Фрайтаг”, който първи би камбаната, като медиен партньор на Openleaks.

От своя страна “Гардиън” се оправдава, че Лей няма вина за разкритата информация, защото паролата била в книга за “Уикилийкс”, която била известна, но от щаба на Асанж не реагирали. На свой ред Лей си мислел, че кодът е временен и вече бил невалиден. Развитието на паралелните действия на Домшайт и “Дер Фрайтаг” от една страна и на журналистът Дейвид Лей и “Гардиън” от друга, намират своята пресечна точка. А тя е най-сериозният опит за дискредитиране на Кейбългейт досега и дори провалянето на явлението Уикилийкс. Намесата на тайни служби може да се предполага, след като скалъпените обвинения и дела срещу Асанж не успяха, а забраненият в САЩ домейн на Уикилийкс доведе до нейното мултиплициране на стотици места в глобалната мрежа. “Гардиън” грубо нарушиха споразумението с Уикилийкс, категорични са последните и добавят, че това не е единствената злоупотреба на тази медия. Биволъ иска да припомни, че в началото на годината “Гардиън” си позволи да “сготви” информацията за организираната престъпност в България, като отпечата статия, в която бяха спестени имената на всички престъпни босове и техните организации у нас. Биволъ поправи този пропуск, като нашата позиция тогава беше едно от сериозните основания, за спечелването на взаимно доверие с Уикилийкс и подписване на споразумение за съвместна дейност.

Какво следва от последните действия на “Гардиън”, които могат да бъдат окачествени като съзнателен саботаж? Основното е, че автоматически животът на хиляди хора, споменати като източници на информация в американските грами се поставя на карта. До сега тяхните имена бяха внимателно заличавани от Уикилийкс и неговите около 50 медийни партньора по целия свят, един от които е и Биволъ за Балканския полуостров. Хората ангажирани в екипа на Уикилийкс окачествяват действията на Лей и Домшайт като “предателство” и направиха публично изявление за това. Основната задача на Уикилийкс и неговите партньори е да избират внимателно темите за обнародване, с цел да бъде постигнат максимален медиен и обществен ефект, както и да бъдат много внимателно заличени имената на източниците, споменати в класифицираните доклади. Последното се прави, за да бъде съхранена безопасността и дори животът на тези хора.

Последствията, които могат да се отприщят в световен мащаб от пускането на базата данни в свободно обръщение, може да се окажат фатални, не само за отделни личности и правителства, а за цялата геополитическа система, която познаваме. Нейното тотално рухване е вероятно, но не е ясно какво ще последва после. Глобални и неконтролируеми финансови, политически, икономически и социални кризи са само едната страна на медала.

Биволъ, като официален партньор на Уикилийкс, направи всичко възможно до момента да не изложи на опасност невинни хора и да следва стриктно поетите си ангажименти за запазването на сигурността на информацията от грамите. Ние поехме мисията да дадем възможност на обществото и гражданите да получат своето изконно демократично право да бъдат точно и безцензурно информирани за начина, по който се определят и движат политическите процеси и се определя тяхната и наша обща съдба. Нагърбвайки се с тежката задача да върши това, което нито една медия в България не дръзна, а и не може да направи, Биволъ включи българското информационно пространство в глобалния информационен пул. Реално в България положихме началото на новия тип глобална информационна журналистика, която е неподвластна на цензурни, регионални, или национални ограничения, а се прави от колективните усилия на много колеги-единомишленици от различен произход, в различни точки на света. Целта е да се създават новини и събития, които имат много по-голямо въздействие и значение от досегашните конвенционални медии. Този нов вид журналистика стартиран от Уикилийкс преди 4 г. не може да бъде спрян, независимо от сегашната ситуация на пробив в сигурността. Напротив, той ще се усъвършенства все повече, черпейки опит от допуснатите грешки и слабости. Ние сме удовлетворени, че постигнахме сериозни резултати от подбраните теми и публикувани разследвания, анализи и коментари в нашия сайт, на базата на използваната информация от Кейбългейт, до която имаме официален достъп от месец май т.г. Предизвиканите положителни промени, вследствие на прозрачността, която предизвикахме, е според нас от значителна полза за българската държава и демократичната еволюция на обществото ни.

Редица правозащитни организации по света са категорични, че именно благодарение на проекта “Уикилийкс” и координираните усилия на специалистите, ангажирани с него са предизвикани редица глобални положителни промени, като напоследък “Арабската пролет”. Тя не би могла да се случи никога, ако преди година тунизийското правителство на Бен Али би имало достъп до “кабелите”, които го свалиха от власт. По същият начин стои и въпросът с разкритията направени за Мубарак и рухването на неговия режим в Египет. Всяка информация, която корумпираните режими имат за базата данни на Уикилийкс, би била безценна за тях, за да предотвратят своя крах. Диктаторите и техните институции биха могли да набележат ефективен план, как да предотвратят, или да смажат надигащите се народни недолства, отключени от разкритията на Уикилийкс.

Партньорските организации на Уикилийкс поеха ангажимента да извършат разследвания в своите страни, на базата на данните за политическа корупция в докладите, срещу ексклузитет на достъпа до тях. Заличаването на имената обаче е основно задължение не само според изискванията, но и според моралния кодекс на всеки уважаващ себе си разследващ журналист. От своя страна, Уикилийкс прави последващи публикации на обработените “кабели” (грами), с което фактически потвърждава тяхната достоверност. По този начин, едновременно се пази гърба на медиите, които поемат риска да разследват и предоставят на читателите секретната информация, а от друга публиката може да провери достоверността на появилата се информация и всички съмнения и претенции към нея да отпаднат. Единствено България даде своя уникален и пародиен принос в отричането на достоверността на Кейбългейт в лицето на премиера си Бойко Борисов. След като стана ясно, че той е описан като организатор на канал за нелегален трафик на синтетична дрога, Борисов безцеремонно определи Уикилийкс, като “жълта медия” и с това завинаги записа името си в историята на световните политически гафове.

Уикилийкс заявява, че вече са провели официален разговор с Държавния департамент на САЩ и започват досъдебно производство срещу замесените лица в публикуването на нередактирани грами от архива на Кейбългейт. За последващите действия Биволъ ще информира своевременно.

 

Източник:  Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.