Home » Избрано

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ХАМИД РУСЕВ

2011.09.16 Няма коментари
Spread the love

Хамид Русев
е Регистриран участник в
ОТКРИТА СЕСИЯ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ
Неделя, 2 октомври 2011
Зала за конференции на Primerica, 2700 S. River Rd., Des Plaines, IL 60018
Патрон на фестивала – Светлозар Момчилов
Мениджмънт – Петранка Стаматова

Хамид Русев е роден в с. Арда – Смолянско през 1939 г. През 1947 г. семейството му е интернирано в Северна България, където той завършва училище. Връща се в Мадан и започва като наемен работник. Учи вечерна гимназия. След няколко години, заедно с друг известен в САЩ член на нашата диаспора – Шефкет Чападжиев, двамата преминават българо-гръцката граница нелегално и с много премеждия. Следва тежката участ на бегълците, живот из различни бежански лагери, докато пристигнат в САЩ. След също така познатите първи изпитания на имигрантския живот Хамид Русев започва с малък ресторант, където се стабилизира и в продължение на тридесетина година има успешен бизнес.
През 2001 година участва в създаването на първия професионално списван български седмичник “България”. По онова време редакцията на изданието се развива успешно и там работят редица добри журналисти, мениджъри и дизайнери. Това е гнездото, от което излизат членовете на още няколко екипа, които създават нови редакции и нови издания. Наличието на 6 вестника и други български медии даде основание Българското Чикаго да стане домакин на Втората световна среща на българските медии по света. А вестник “България” през 2011-та година е направил вече 533 издания!
Вестник “България” има големи заслуги за сплотяването и укрепването на българската общност в Чикаго. Той създаде солидно информационно поле, което ползува и старите имигранти и новодошлите, които намират в изданието почти всичко от онова, което им трябва – информация за бизнес, здравеопазване, адвокатска помощ, общество, спорт… Особено ценна е ролята на изданието като позитивен елемент за укрепването на нашата общност, представянето на положителните събития и насочването в определена, градивна, насока усилията на нашата диаспора и отделните личности. Вестникът се утвърди като летописец на българската общност в Чикаго и САЩ, като добър и търсен приятел и съветник за всеки българин в Америка.
Основните приноси на Хамид Русев са пропагандиране на българските традиции и ценности и запазване на българския дух всред стохилядното българско Чикаго.

PV-SM

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.