Home » Избрано

Откриват древния български календар навръх празника

2011.09.22 Няма коментари
Spread the love
 

В Деня на независимостта в централния парк на Разлог ще бъде открит възстановеният древен слънчев календар, предава „Стандарт“. Той е един от най-точните и това е принос на българите към световната култура.

Снимка: standartnews.com

Снимка: standartnews.com

На практика разложани ще имат двоен празник. Археологическата находка от Разлог е единственото пълно и запазено изображения на Древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България.

Символ е на българското летоброене, намерен е от иманяри в землището на града през 70-те години на 20-ти век. Представлява каменен диск с кръгообразна форма, с диаметър 10 см. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет.

Българите използват календара от дълбока древност до края на 19 век. След проучванията археолозите датират находката от 8 век след Христа. Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави eдна обиколка около слънцето).

Възстановяването на календара върху 12 мраморни морени, всяка от които тежи между 1 и 2 тона, започва скулпторът Асен Ботев през 2007 г., а средствата са осигурени от общината.

 

 Източник:  Bolgari.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.