Home » Избрано

Хората искат промяна, но не вярват в нея

2011.09.03 Няма коментари
Spread the love

Иво Желев, „ЕСТАТ“:  Хората искат промяна, но не вярват, че ще се случи 

Тези раздори показват защо традиционните десни партии стигнаха до тук и че едно понятие като дъно е много относително,  винаги има и по-надолу – така Иво Желев от агенция „ЕСТАТ“ коментира ставащото в дясното пространство. Той анализира анкета на „ЕСТАТ“ и „Уеб – Рисърч“ сред потребителите на интернет за предстоящите общински избори. Според Желев аудиторията във виртуалното пространство е от информирани и аналитични хора.

Проучването показва, че положението на общините в момента е типично кризисно. Има общини – отличници –  София, Пловдив, Варна, в голяма степен и Бургас.  В останалите животът е изключително труден. Т.е. има добри и лоши места за живеене.

По-голямата част от анкетираните искат смяна на кмета, но тези, които смятат, че това ще стане са малцинство. Хората искат промяна, но не вярват, че ще се случи.

Лидер в класацията е кметът на Бургас – 74 процента искат той да бъде преизбран. Силистра, Видин, Стара Загора и Велико Търново са на обратния полюс. Силистра е с 2.8 на сто одобрение за кмета.

Повечето хора приветстваха отнемането на лиценза на „Лукойл“ по принципни съображения. Не бяха малко и онези, според които това е показна пиар акция.

С голяма степен на условност трябва да се гледа на отговорите на въпросите за склонността на хората да продадат с гласа си. В Силистра бяха най-неподкупни, най-склонни да продадат гласа си бяха в Пазарджик. Според тези данни информирахме политиците колко пари да си приготвят. Всичко това, разбира се, е по-скоро в областта на смешния ракурс.

Според проучването Калфин има във Видин 10 процента, а най-ниският му резултат е в съседна Монтана – 3 процента. Кунева има най-добри позиции в Перник – 17 процента, най-нисък резултат – в Хасково – 9.6.

Политическият език отдавна е в плен на клишетата и дори гласът на анализаторите не се чува достатъчно силно. Мисля, че най-интересното предстои, каза още Иво Желев. 

 

Източник:  БНР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.