Home » Избрано

Докато с. Катуница гори, министър Н.Младенов се изказва: ЕС да приеме всички балкански държави!

2011.09.24 Няма коментари
Spread the love

Външният министър напомни, че “България днес обединява в себе си традициите на християнството, мюсюлманството и юдаизма и това е нашето богатство“. В същото време с. Катуница (Пловдивско) е под полицейска обсада – линк.

Министърът на външните работи Николай Младенов настоя от трибуната на Общото събрание на ООН за приемане на всички балкански държави в Европейския съюз.

“Балканите ще станат постоянно стабилен регион, когато всички бивши югославски републики се присъединят към ЕС”, аргументира се министър Младенов в своята реч по време на общополитическата дискусия на 66-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Той напомни, че Европейският съюз “бе създаден, за да направи войната невъзможна на континент, който преживя най-малко един век конфликти”.

“Европа няма да е цяла и завършена, докато нашите съседи на Балканите не станат част от нашия съюз”, изтъкна Николай Младенов. Той подчерта, че само това членството “ще направи войната невъзможна”, цитиран в сайта на световната организация в интернет.

България ще работи за развиване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения на целите Балкани, като особено ще насърчава водения с посредничеството на Европейския съюз диалог между Сърбия и Косово, обяви Николай Младенов.

Българският министър на външните работи посочи, че страната ни “приветства прагматичния подход, възприет и от Косово, и от Сърбия, на първите им срещи”. “Важно е те да не губят този импулс и да продължат да разговарят по конструктивен и прагматичен начин”, отбеляза Младенов.

Българският министър призова “всички… да проявят сдържаност и да предотвратят нарастването на напрежението”. “Това е жизненоважно за сигурността, просперитета и, в крайна сметка, за европейската перспектива на региона”, изтъкна той.

“Колкото и успешни да сме в индивидуален план, не бихме могли да се възползваме истински от плодовете на развитието и прогреса, ако живеем в несигурна среда”, подчерта Младенов. “България ще продължи активно да допринася за постигането на разбирателство на Балканите. Защото ние сме убедени, че нашата роля в Югоизточна Европа е да търсим допирни точки между хората, а не да ги разделяме, да търсим решения, а не да стоим отстрани.

Външният министър напомни, че “България днес обединява в себе си традициите на християнството, мюсюлманството и юдаизма. Това е нашето богатство”.

Друг акцент в изказването бяха историческите промени в Близкия Изток и Северна Африка.

“България е готова да помогне на либийския народ да възстанови своята страна”, заяви Младенов. Той припомни случая с българските медицински сестри в Либия и опита на режима на полковник Кадафи да превърне българските медици в изкупителна жертва на своя провал.

Николай Младенов призова световната общност да подкрепи създаването на жизненоспособна и демократична Палестинска държава на Западния бряг и в Газа.

“Палестина, като дом на палестинския народ, и Израел – домът на израелския народ, трябва заедно да гарантират, че всички етнически и религиозни групи имат пълни права, защитени от закона”, заяви българският външен министър.

От трибуната на световната организация той призова израелци и палестинци да пристъпят към преки преговори като единствен път към установяването на мир в региона. Преките преговори трябва да се основават на взаимно доверие и зачитане на легитимните интереси и на двете страни.

Източник: БТА

Чуйте коментар на Божан Петров по БНР – 24.09.2011.Bojan.Petrov (MP3 file)

N. Mladenov

Николай Младенов в Чикаго (2010 г.)


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.