Home » Избрано

Борисов: „Ако продължавате да ме дразните, ще подпиша на инат за шистовия газ“!

2011.09.20 2 коментари
Spread the love

В неделя, на 18 септември, министър-председателят Бойко Борисов отиде в град Добрич, за да открие обновена пешеходна зона с цяла делегация! Събралите се граждани носеха плакати с протестни надписи срещу проучванията и добива на шистов газ, за което бе подписан договор от правителството с „Шеврон”.

Явно ненаучен да се държи прилично с домакините при гостуване, премиерът избухна и се закани на протестиращите: „Нищо няма да се случи, ако не ме дразните“, обърна се министър-председателят към гражданите. – Той припомни, че вече е имал разговори по темата за шистовия газ в София, на която са присъствали още двама негови министри. По време на тези разговори всичко е било обяснено и са били посочени гаранции за безопасност. – „На тези, които издигат плакати, искам да им кажа, че продължават да изпълняват партийна повеля на някой. – обърна се към протестиращите премиерът Борисов. „Ако това продължава, ще подпишем на инат“, закани се той, нещо, което няма аналог нито в българската, а още по-малко в европейската практика на поведение по време на срещи на управляващи с население.

Новината за това безпрецедентно поведение на Бойко Борисов бе излъчена във всички централни новинарски емисии вечерта на 18 септември.

Не е ясно какво има пред вид премиерът, че ще подпише или не. В средата на юни  правителството вече разреши на „Шеврон“ да прави проучвания за добив на шистов газ край Нови пазар.

От друга страна, известно е, че в някои европейски държави вече забраниха проучванията и добива на шистов газ като силно замърсяваща природата технология.

Замърсяват се почвата, водата, и местата в районите на проучванията и добива стават негодни за живеене, тъй като застрашават населението с отравяне и злокачествени заболявания!

Това са резултатите от технологията по проучване и добив на шистов газ и тази констатация не е вероятна и констатирана и доказана категорично.

Тогава за какви гаранции за безопасност говори Бойко Борисов на протестиращите граждани на Добрич, които не желаят да им отравят земята, водата и обричат здравето им на тежки болести! Хората, живеещи в районите, където трябва да проучва „Шеврон” не искат да се изселват! Такива гаранции – НЯ-МА!

Независимо от бръщолевенията на министър Трайчо Трайков в парламента и уверенията на платени „учени” на кръгли маси по темата!

За сведение на премиера Борисов ще кажа, че проучванията бяха разрешени без оценка на процеса за въздействие на околната среда. Защо?

Защо заради някакъв американски каприз Борисов като премиер подписа на 16 юни 2011 г. договора за проучване с „Шеврон”?

На какво разчита – заслужава ли си заради някакво краткотрайно американско благоволение да предаде интересите на хората от районите, където „Шеврон” ще трови почва, вода и население?

На какво разчита Борисов – на ненаказуемост от щетите, които ще причини това негово решение?

По този повод ще припомня на Борисов следното:

  • В САЩ има много заведени дела от граждани засегнати от проблема. За тях това е непрекъсната борба с големите компании. В много страни по света, извличането на шистов газ е забранено със закон. Последно това се случи във Франция.
  • Има солидни доказателства, че методът за проучване и добив на шистов газ, а именно, така нареченият „хидравличен удар”, е изключително пагубен за природата и замърсява с отровни химикали подпочвените води. За „хидравличния удар” се използват пясък и вода, смесена с най-различни химикали. Фирмите, добиващи шистов газ, крият какви са използваните химикали, като се позовават на търговска тайна. Специалисти от САЩ са направили анализ на такава вода и много от установените химикали в нея са се оказали изключително токсични за човека.
  • Голяма част от хората в България не са информирани как се добива шистов газ и на това разчита правителството на Борисов.

Ще си позволя съвсем кратко да опиша метода на проучване и добив на шистов газ:

1. Пробива се в шистовите скали на дълбочина от 2.5 – 4 км.

2. Под налягане (хидравличен удар) се изливат в шахтата милиони тонове вода, смесена със силно токсични химикали и пясък.

3. Скалите се напукват от налягането, химикалите и газа, които се намират в тях, започват да излизат от пукнатините /пясъкът се използва, за да държи пукнатините отворени през това време/.

4. Докато газът се събира по този метод, една част от него, заедно с токсичните химикали, отиват директно в атмосферата и въздуха.

5. Половината от сместа (вода, пясък, химикали), използвана в шахтата, остава долу в почвата, като замърсява нея и подпочвените води.

6. Другата половина от отпадъчните води се извлича в цистерни и се изсипва ”на определено място” от компанията. Къде според вас ще е това място? /говорим за милиони тонове замърсена с химикали вода!/.

7. В резултат на този добив, почвата и водите стават негодни за употреба, а районите, в които се добива шистовия газ, постепенно се обезлюдяват и превръщат в пустини.

Какви са екологичните и здравните рискове от добива на шистов газ?

Рисковете са в няколко посоки:

  • Губи се безвъзвратно обработваема земя, а такъв ще е случаят в България. Поради технологични изисквания, сондите са толкова нагъсто, че теренът на добива става като лунен пейзаж и не може да се използва за нищо друго по време на добива или след него.
  • Замърсяване на подпочвените водоносни пластове, използвани за питейни цели. Това е установен факт при добива на шистов газ в САЩ, където има химически замърсявания и навлизане директно на газ в канализацията за питейните води. Ако този риск се получи у нас (в региона се използват и кладенци) това ще е катастрофа.
  • Изчерпване на водните запаси заради добива, при който се използват големи количества вода, която се замърсява и не може да се пречисти напълно.

Щатската Агенция за околна среда (US EPA) в писмо изброява какви замърсители могат да се очакват – над 40 (вкл. тежки метали, бензин, азотни съединения, алфа и бета-радиоактивност, стронций-90, радий).

Методът хидравличен удар включва вкарването на вода и химикали на 2,5 км дълбочина под земята! Самият удар е като малко земетресение и огромният натиск разцепва скалата и освобождава газа. За са се „постигне” удар, има необходимост от пробивна течност – смес от над 596 отровни химикала – инхибитори на корозия, сгъстители, киселини, биоциди, изсушаващи елементи, желиращи елементи, въпреки че проучвателите твърдят невинно „Вкарваме малко вода!”

Всеки пробив изисква от един до седем милиона галона вода, една шахта може да се използва до 18 пъти, но при всяко ново ползване се вкарват още от един до седем милиона галона вода!

И всички тези използвани галони вече съдържат вода с 596 силно токсични, отровни елемента!

Без вода – няма живот, но да смесваш вода, за да я отравяш с 596 силно токсични елемента – тази вода е неизползваема! Тя няма къде да се дене – трябва някъде да се изсипе, а изсипана, отравя почвата завинаги и подпочвените води! Хората трябва да се изселят от там, тъй като мястото е достойно за изтърпяване на бавна , мъчителна смърт, даже да нямаш присъда!

Водата, която тече от чешмите започва да съска, кипи, разяжда, тя гори – струята й гори! Първоначално има метален вкус, след това става кафява, започва да мирише непоносимо – не може да се ползва за нищо, нито за пиене, нито за къпане, нито за пране, поливане, готвене…

Козината на животните пада, те започват да повръщат, и умират мъчително – а какво остава за хората, живеещи в близост до зона за търсене и добив на шистов газ?

Заразяват се кладенци, градини, растения – нима може да останат да живеят там живи хора?

Вода с пропан – поднасяш клечка кибрит и тя пламва! Както си тече от чешмата!

Ракови заболявания, тежко болни, мъртви животни от селскостопанските до домашните любимци. Как тогава хората ще издържат?

Цялата истина за вредите от проучванията и добива на шистов газ показва филмът “Gasland

който предлагаме отново на читателите си!

Земетресението в района на Блекпул, на 27 май 2011, съвпадна по време със старта на нагнетяването на големи количества вода под налягане, осъществено от енергийната компания „Cuadrilla Resources”, с цел да се извърши хидравличен разрив на съдържащите шистов газ сложни хоризонтални слоеве.

BGS коментира по следния начин предишните земетресения в района на Блекпул: „Всеки процес, който изисква нагнетяването на вода под налягане в дълбоките породи с цел тяхното разрушаване, може да доведе до земетресения. Добре известно е, че нагнетяването на вода или други течности, при добива на петрол и геотермалното инженерство – като добива на шистов газ например, могат да доведат до повишена сеизмична активност. Наистина, обикновено земетресенията са прекалено слаби, за да бъдат усетени, но има и примери за по-сериозни земетресения” написа анализаторът на „Индипендънт” Стив Конър.

От казаното дотук следва, че Борисов трябва да забрави своето „Ако продължавате да ме дразните” … с „извинете за това, че бях недопустимо груб, но ме заблудиха за безопасността от проучванията и добива на шистов газ”!

Вече две седмици търпим нервността на премиера, че не той стана кандидат за президент, но каква вина имаме ние за това?

Господин Борисов, по Конституция парламентът гласува да бъдете министър-председател и предложения от Вас кабинет! А депутатите ги избират българските граждани.

Т. е. редовите българи плащат да пътувате с фалкона където Ви скимне. Да си правите каквото решите, независимо дали е в рамките на правомощията Ви, или не. Крайно време да се осъзнаете, че мандатът се състои от броени дни, които свършват!

И още нещо: не бъркайте българите с кучетата, които гледате – защото ако днес се дразните Вие, утре може да се раздразни гражданството – а това трудно се спира!

И непотребните са непрекъснато потребни – добре е Борисов да не забравя това.

 

Люба Манолова,

Lubamanolova.info

2 Comments »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.