2024-04-25

4 thoughts on “Защо екзекутираха сп. „Родна реч“?

  1. Да, известен е проблемът с практическата, да я нарека, неграмотност у немалко млади хора. Колкото до литературното творчество на изкушените днес за него, той и не може да е същото по вид, същност или тематика, както преди години. Въпросът не е да е същото, въпросът е да не е подраженческо, догонващо, следващо модите на времето, както нерядко се е случвало при нас 🙂 Но всичко има май че, не е еднообразна палитрата.

  2. Zdraveite, Mariana!

    Sigurna sum, che sred segashnata mladezh ima i hora, koito chetat mnogo i pishat poezia i proza. Ne mozhe da se otreche, obache, che ot mnogo vreme nasam mladite hora sa predimno v socialnite mrezhi i v chatroom-ite, kudeto se pishe na neliteraturen ezik sus sukrashtenia, izpuskania i zamestvania. Segashnoto literaturno tvorchestvo na mladi hora ne e sushtoto po vid, sushtnost i tematika, kakvoto beshe predi 25-30 godini.

  3. Сегашната младеж също пише много, или поне някаква част от нея, уважаема госпожо Ивона. И има доста литературни сайтове, създадени и/или посещавани често от млади хора.

  4. Ne GERB zakriha „Rodna rech“, a ministurut na obrazovanieto. ne biva da se otuzhdestviavat dvete neshta.

    Mladen Savov beshe redaktor na „Rodna rech“ po vremeto, kogato az biah v gimnaziata i uchastvah v literaturen kruzhok. Vsichki pishehme i vsichki se nadiavahme da budem publikuvani na stranicite na spisanieto, za da ni zabelezhat poveche hora, no se okaza, che tova stava malko ili poveche s vruzki.

    Prez 80-te godini „Rodna rech“ beshe obiavil konkurs za prevod na dosega neprevezhdano sithotvorenie na Vladimir Visocki, v koito uchastvah. Kogato doide vremeto da se obiaviat rezultatite, mi beshe suobshteno, che ima oshte zhelaeshti da uchastvat i zatova srokut se udulzhava. Vposledstvie se okaza, che srokut e udulzhen, za da mogat da vkliuchat prevoda na Rumen Leonidov (na kogoto dadoha i nagradata). Taka che „Rodna rech“ beshe edno chudesno spisanie i miasto za iziava na literaturen talant, no i to imashe svoite otricatelni cherti.

    A segashnata mladezh ne pishe stihove i razkazi ili pone ne po obichainia nachin, taka che spisanie s tradicionen format edva li bi bilo pohodiashta forma za iziava na tehnite literaturni zalozhbi (dolkolkoto gi ima). Voliu-nevoliu, shte se nalozhi da se tursiat elektronizirani i kompiuterizirani nachini za privlichane na novi talanti.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *