Home » Избрано

Правителството иска актуализация на бюджета

2011.08.26 Няма коментари
Spread the love

Правителството обмисля да направи актуализация на бюджета наесен. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание, проведено на 24 август, публикувана на сайта на Министерски съвет.

До актуализация на основната фискална рамка може да се стигне заради сумата от 25 млн. лв., които държавата дължи на строителя на “Водното огледало” в Кърджали. С проекта се занимават съда и прокуратурата.

“Строителната фирма дефакто няма нищо общо с действията на администрацията и съответно ако са направени такива нарушения. Това е една строителна фирма, на която предишните са възложили определен вид работа и която от две години преговаря с правителството, за да получи възнаграждението си”, съобщава на колегите си регионалният министър Росен Плевнелиев.

Ето как темата се обсъжда на заседанието:
БОЙКО БОРИСОВ: Добре, по тази тема понеже ме занима няколко пъти, моето мнение е, че е хубаво тази тема да я вкараме за актуализация на бюджета по тази тема в Парламента. 25 милиона лева са много пари. Там в Парламента и да гласува Парламентът тази сума и тогава вече да мислим ще я взимаме ли тази сума от култура, от спорта, от МВР, от регионално, откъде ще я взимаме, за да се знае.
ВЕЖДИ РАШИДОВ: Ние за 10 милиона правим национален музей, а да им дадем 25 милиона лева за да копаят водно огледало.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Мисля, че това е добра идея, наистина трябва да се мине през актуализация. Иначе няма откъде да ги извадим.
БОЙКО БОРИСОВ: Защото, помните, че магистрала „Люлин” като я вкарахме в Парламента, там нямаше никакъв дебат. А после в интервютата започнаха да говорят, че ние сме я оскъпили. Затова и Водното огледало – актуализация на бюджета.

Премиерът не пропуска да разкритикува предишните управляващи. “Защо не са си платили парите от излишъците, които са имали? С какви очи Корнелия Нинова ме пита за кой бизнес не сме разплатили ние парите?”, гневи се Борисов. И предлага на Плевнелиев: “На Михалевски защо не му се обадиш и не му кажеш „Колега, защо като сте го направили от 8 на 80 милиона и имахте 3 милиарда излишъци, барем не си го платихте?”.

“Според мен управляващите се крият зад плащането към фирмите. Други са причините за актуализацията на бюджета. Те просто не си събират планираните приходи. Популизъм е, че сега са открили, че дължат нещо на някаква фирма или има допълнителни разходи. Не е в това проблемът”, коментира Корнелия Нинова от “Коалиция за България”. От отчета за първите шест месеца на годината ясно се вижда, че бюджетът не се изпълнява.

“Ще видите, че като внесат актуализацията, в нея няма да бъде само разхода за тази фирма. Вероятно ще намалят приходната част”, прогнозира тя.

Фактът, че за поредна година се стига до актуализация на бюджета, което означава “неграмотно планиране от страна на Дянков” и “лоша финансова политика”. “Този човек няма ли да се научи да прави бюджети до края на мандата? Трета година не може да установи какви договори има държавата! Ами още по-лошо говори това и за него, и аз екипа му. Тези договори не са някаква току-що възникнала информация. Постоянните актуализации показват финансова нестабилност”, възмути се Нинова.

Според нея е абсурдна ситуацията, в която парламентът ще изпадне през септември-октомври – да гледа бюджет за 2012-та, каквато е процедурата, и в същото време ще актуализираме бюджета за т.г. Паралелно с това ще тече предизборна кампания.

Това ще е първата актуализация за тази година. През 2010-та обаче се стигна до поправки в бюджета.

Източник:  Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.