Home » Избрано

Меверейци пишат писмо на Брюксел

2011.08.18 Няма коментари
Spread the love

Еврократите трябва да изядат докладите си срещу корупцията в България, като научат, че Цветанов слага тапа на дребната корупция и отприщва едрата

Светослав Терзиев,  в. „Сега”

Писмо сюрприз ще намерят на бюрата си в Брюксел отговарящите за България еврократи, щом се върнат в началото на септември от лятната си ваканция. Вероятно то ще носи подписа на вътрешния министър Цветан Цветанов, но ще е творение на колективния ум в МВР, впрегнат да мисли как да отговори на критиките срещу даренията за полицията, отправени в последния доклад на Еврокомисията (ЕК) през юли.

“Ще прочетем отговора с голямо внимание”, обеща пред “Сега” говорителят на ЕК Марк Грей. Жалко, че няма да можем да видим физиономиите на читателите. Може би някои ще възкликнат: “Ние ли криво им думахме, те ли ни криво разбраха!?” За да не стават недоразумения, Марк Грей изрично заяви на 10 август: “Всяко дарение за МВР е неприемливо – независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности”. Той бе разбрал, че Цветанов обмисля да спре получаването само на парични дарения, но да запази подаръците в натура, чиято стойност е много по-висока, и спешно бе разпитал по телефона експертите отпускари дали някой от тях не е правил намек, че подобно изключение е допустимо. Отговорът бе категорично “Не!” Ден по-късно и Цветанов каза тежката си дума: няма да правим разлика между пари в кеш и натура, а ще делим дарителите на приемливи и неприемливи. И издаде заповед от 1 септември да се спрат даренията от частни лица, но да се запазят “помощите” за МВР от общини или търговски дружества със 100% държавно участие, както и от “държавни структури, имащи функции във връзка с осъществяването на държавната власт”. Но откъде накъде те ще даряват на МВР? Това, че парите са общински или държавни, не означава, че могат да бъдат давани ей така. Въпросът със средствата на големите държавни фирми и без това стана отново проблемен. Както “Сега” писа, оказа се, че министерствата – принципали на въпросните фирми, отказват информация къде и срещу какви лихви си държат парите. След обещанията за прозрачност и смяна на порочната схема средствата да бъдат държани най-вече в една банка срещу много ниска лихва бе спусната пълна мъгла. Сега същите фирми са призовани от вицепремиера Цветанов да му даряват.

Към тях той добави и… европейските институции

Като научат как министър Цветанов е изтълкувал европейските критики, злощастните автори на доклада за България би трябвало да го изядат от отчаяние. Те му пишат, че са “обезпокоени от практиката на полицията да взема дарения от частни и юридически лица”, защото това е “предизвикателство към независимостта на полицейското разследване”. Той пък им отвръща, че с даренията от частните лица може да се раздели, но ще продължи да взема от държавните юридически лица, и дори включва Евросъюза сред потенциалните дарители на МВР. Най-доброто, което еврочиновниците могат да си помислят за държавата ни, е, че от нея извира неподправена глупост. По-лошото е, ако решат, че

България им се подиграва

Какво означава даренията да са предизвикателство срещу независимостта на полицейското разследване? Елементарен нагледен пример бе даден от репортажа на Би Ти Ви за уволнения вече полицай Константин Иванов, който разкри, че катаджии са получили списъци с дарители на МВР, защитени в знак на благодарност срещу проверки на пътя. С други думи, полицейското разследване се забранява спрямо участници в пътното движение, които авансово си купуват опрощение на греховете. Може да го наречете конфликт на интереси, може да го определите като държавна корупция – все е вярно.

Докладите на Брюксел явно не струват нито хартията, нито мастилото, което хабят, щом България след толкова години още не е разбрала за какво се отнасят. А те повтарят само две неща: борба с корупцията и с организираната престъпност. Даренията торпилират и двете задачи. Те корумпират МВР, за да си затваря очите и да не се увлича в независими полицейски разследвания. Отказът от частни дарения и запазването на възможността да се вземат “помощи” от общински и държавни структури само гарантира, че МВР ще покровителства приоритетно точно корупцията на високо равнище, защото тя се въди не по махленските дворове, а в държавните структури – от министерствата до кметствата. Така например сред дарителите на МВР са общински фирми от Сливен, сред които и “Водоснабдяване и канализация”, превърнала града си в подобие на Бейрут през гражданската война и загубила европейското си финансиране. Въпреки това сливенският кмет Йордан Лечков се ползва с пълното доверие на управляващата партия ГЕРБ и дори се кандидатира от нейно име за нов мандат. Като председател на изборния щаб Цветанов му е нещо като поръчител пред избирателите.

Най-комична е претенцията, с която

Цветанов се представя за европейски праведник

На 12 август неговият заместник Веселин Вучков огласи пред медиите План за действие на МВР за периода август-декември 2011 г. в отговор на последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Сред показателите, по които ще се следи дали има напредък, са записани следните задачи:

* Да се провеждат и докладват професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи. Да се докладва за вътрешни инспекции на обществени институции и за публикуването на имотното състояние на висши държавни служители.

* Да се предприемат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в органите на местното самоуправление.

Със заповедта си за “спиране на даренията” (но с някои изключения) Цветанов отправя откровено послание към онези “високи етажи” и “органи за местно самоуправление”, които предпочитат да не се наднича в далаверите им с държавни пари и в алъш-вериша им с престъпни групировки: Давайте на МВР, за да ви уважавам и аз! Иначе ще ви гоня по европейски. Голяма истина се съдържа в репликата на Цветанов: “Не Симеон Дянков е този, който разпределя бюджета в страната”, изречена във вторник по повод намерението на финансовия министър да ореже бюджета му за 2012 г. и да насочи повече пари за образование и култура. Шефът на МВР очевидно възнамерява да се превърне в преразпределител на държавния бюджет чрез заставяне на други структури да му правят дарения.

Научно е доказано, че

лакомията и глупостта нямат граници

За да оправдае пред Европа порочната си практика, вътрешният министър забърка в аферата и… Европейския съюз. На 9 август заместникът му Димитър Георгиев покани репортери да ги запознае с отчета за приходите на МВР до 30 юни 2011 г. От него излезе, че само 247 647 лв. са даренията, отчетени в Министерството на финансите като допълнителен приход, а останалите 15 270 925 лв. са средства, които вътрешното министерство е усвоило по европейски програми (например за шенгенската подготовка). Те се завеждали също като дарения, “защото са средства, които се получават и се осчетоводяват съгласно единната бюджетна класификация, утвърдена от министъра на финансите”. Финансовият министър Симеон Дянков учтиво се разсея и не подкрепи публично Цветановото ведомство. Ще бъде много любезно, ако например регионалният министър Росен Плевнелиев се притече на помощ на оплелия се вътрешен министър и заяви, че заприходява като дарения за строителното министерство европейските средства за изграждане на магистрали. Земеделският министър Мирослав Найденов може да осчетоводи като дарения европейските земеделски фондове. А министърът по еврофондовете Томислав Дончев може да се представи като шеф на европейска дарителска фондация.

Четири години и половина минаха, откакто България членува в ЕС, но в средите на управляващите все още битува представата, че евросредствата са подарени пари. Толкова ли е трудно да се разбере, че те са целеви средства за европейски проекти на територията на България, че харченето им се следи постоянно от Брюксел, че при нарушения подлежат на връщане до 5 години след изпълнението на проектите и че винаги изискват съфинансиране от получателя. Заблудата, че са кьорави пари за харчене, вече бе наказана със спиране на еврофондовете. Защо Цветанов дърпа отново дявола за опашката? Премиерът Бойко Борисов трябва да се замисли струва ли си да закриля толкова своя любимец, който му подлива вода. Не е вярно, че ЕК спира еврофондовете само на Станишев. Лечков доказа, че същата съдба може да сполети и протежетата на ГЕРБ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.