Home » Избрано

Дянков намалил парите за гласуване зад граница

2011.08.13 Няма коментари
Spread the love

Финансовият министър Симеон Дянков не е удовлетворил финансовите разчети на външното министерство за провеждането на президентските избори зад граница през есента.

Дянков отпуснал едва 500 000 лева на министерството. За сравнение – за отразяването на изборите от държавните медии БНТ, БНР и БТА са осигурени 860 хил. лв.

Постоянният секретар на МВнР Ради Найденов, който е председател на работната група за организиране на изборите в чужбина, съобщи в петък, че министерството е поискало с 10-15% повече, но ще търси начини да се вмести в орязания бюджет.

Президентските избори зад граница през 2006 година са стрували 680 000 лева.
“По-добре е да караме “Ролс-ройс”, отколкото “Смарт”, но въпросът е да се стигне до крайната точка. Избори се правят и с много, и с малко пари. Въпросът е в това дали хората ще отидат да гласуват”, заяви Ради Найденов.

Ще се търсят оптималните финансови варианти за всички дейности около организирането на вота, ще се разчита повече и на местните български общности, казаха още от външно министерство.

Изборите зад граница минават вече традиционно с големи неразбории, като последният пример е с парламентарните избори през 2009-та. След тях посланиците в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов бяха принудени да напуснат постовете си. Впоследствие Петков бе реабилитиран от външния министър Николай Младенов и назначен за шеф на кризисния щаб към МвнР.

Има две условия, за да бъдат организирани избори зад граница – страната домакин да допуска това и да са изпълнени изискванията на Изборния кодекс. Вече е поискано принципно съгласие за провеждане на изборите от 87 държави.

Така в страните, в които има български дипломатически или консулски представителства, трябва да са подадени поне 20 заявления от български граждани за участие в изборите. А в страните, в които нямаме дипломатическо или консулско представителство, тези заявления трябва да са поне 100.

Независимо къде се намират по света българските граждани, могат да подават тези заявления до 27 септември.

Заявленията за участие в изборите се подават на имейл адреси или лично в задграничните представителства, ще има възможност за директно изпращане и на имейл и в МвнР.

До 15 август Министерството на външните работи ще публикува на своите интернет- страници как българите в чужбина трябва да гласуват на президентските избори през октомври.

Източник: Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.