2024-04-19

4 thoughts on “Българите са бъдещето на Бавария

  1. \"земя, намираща се някъде в Азия, източно от Дамаск и западно от Индия. Очевидно тук става дума за Балхара.\"

    Не – не става дума за Балхара, а за онази България, която е просъществувала до 1515 г, когато под ударите на турците пада последната българска крепост.
    (
    виж:
    \"Българите в Мала Азия от древността до наши дни\" – Катерина Венедикова
    Българщината в Мала Азия\" – Петър Коледаров, 1940 г.
    Необикновената история на малоазийските българи\" – Димитър Шишманов
    )
    Обикновено се смята че на Констанския събор са присъствали хора от Търновското и Видинското царство (разгромени до 1393-1396)
    Johannes Turmair\’s – genannt Aventinus, \"Bayerische chronik\"

    <a href=\"http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0001/bsb00016721/images/index.html?id=00016721&fip=yztswqrsxsxdsydwsdaseayaqrsqrs&no=2&seite=3\" title=\"Aventinus, Bayerische chronik\">

  2. „До много късни времена кралете на Бавария са запазили своята българска династическа приемственост.

    Според хрониката на Констанцкия събор, заседавал от 1414 до 1418 г. в гр. Констанц в германската област Баден-Вюртемберг, там е управлявал владетел, носещ титлата Keiser von Bulgarien (Цар на българите) и Rex Caldeorum (Цар на халдеите).

    В хрониката се пояснява: „Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите.“

    По нататък се уточнява, че българия е „земя, намираща се някъде в Азия, източно от Дамаск и западно от Индия.“(КБ) Очевидно тук става дума за Балхара.

    В хрониката е изрисуван герб с три лъва, разположени един над друг. Същият герб е известен и от Второто Българско царство. Той и днес е в сила в германската провинция Баден-Вюртенберг, а също и в Англия, където пък е взаимствуван от Уелс. Знамето на нашите кимерийски прадеди.

    Хрониката на Констанцкия събор свидетелствува, че когато Дунавска България е била под османско владичество, в Южна Германия е управлявал владетел, носещ титлата Цар на българите.

    Това показва, че Българското Царство никога не е прекъсвало съществуването си – то и днес е живо в сърцата ни!“

    (Из „Иван Митев
    НИЕ, БОЛГ-АРИИТЕ“)
    http://www.ateney.ru/bol/bg003.htm

  3. …КАКТО И НЕЙНОТО АНТИЧНО МИНАЛО

    Общ произход на баварците и българите
    Карл Фритцлер

    превод от немски език Ради Панайотов

    Цитат:

    „Според изчислението на Авентин още през 225 г. пр. Хр. е станало така, че една част от българския народ, принадлежаща към баварското племе, се е отделила от него и потеглила от там. Цар Тесел (Thessel) и неговият племенник Балгер извели “доста народ“ (с име българи (Bulgarn), както казват немските баварски хроники)…“

    Общ произход на баварците и българите

    проф. Карл Фритцлер, Франкфурт
    GEMEINSAME ABSTAMMUNG DER BAYERN UND BULGAREN
    Von Professor Fritzler, Frankfurt

    (превод от немски език Ради Панайотов, гр. Шумен)

    Бележка на преводача: Настоящата статия е извадка от книгата на проф. Карл Фритцлер „DieHerkunftderdeutschenVolkstämme“ (“Произходът на германските племена”), 1923 г.

    Ето потвърждение от известен наш учен-езиковед:

    Из:

    „Бавария и България“

    Проф. д-р Моско Москов, Софийски университет

    „…Jози въпрос е поставен от проф. Фритцлер от Франкфурт в неговата статия „Общият произход на бавари и българи“ (Gemeisame Abstammung der Bayrn und Bulgeren). В тези статия са приведени доказателства от лингвистичен, исторически и културно-етнографски характер.

    Баварският историограф Авентинус от XVI в. (Joannes Aventinus – 1477-1534) е бил придворен историк. По негови думи той с години е обикалял цяла Бавария. Посещавал е църковни и манастирски книгохранилища, събирал е материали (ръкописи, хроники, писма, родови книги, напеви, песни и др.), прочел е средновековни истории на различни езици. Събраните данни и материали е преработил в две книги: Баварска хроника и Германска хроника (Annalium Baiorum – 1580 – намира се в Universiteits Bibliotheek van Amsterdam).

    Проф. Фритцлер е привел от Баварската хроника редица данни по разглеждания от него въпрос за българския произход на баварите.
    Фритцлер прави и паралели между обичаи на старите бавари и българи, които показват сходство и съвпадение. Привежда и сведения на хронисти за протобулгарите, които сравнява с данни за баварите.
    Ето някои общи черти и характеристики между булгари и бавари: военнолюбието, смелостта, въоръжението, коневъдството (сравни конния пазар в Мюнхен, запазен до миналия век), култа към коня, змията, вълка и кучето.

    Установени са и общи обичаи от езическо време у бавари и булгари – например обичаят „пеперуда“. Стар обичай е и изгарянето на покойниците. Има много съвпадения в държавното и правното устройство на двата народа – лъвът като символ и др.

    Проф Фритцлер е направил опит да обясни как от началната изходна форма булгар чрез съответния фонетичен развой се е получила формата бавар. Ето част от развоя:

    1. булгар> боугар> баугар (втората форма е запазена и до сега);

    2. баугар>баугуар>баугуавар>багувар>бавар; 3. баугувар>байгар>байар>байер.

    Някои от междинните форми са запазени чрез името на баварския цар Балгер, на героя Байгер, на сина на цар Алман Бойгер.

    От наша страна сме направили опит за подобно опростено обяснение въз основа на фонетични закони. Смятаме, че развитието от булгар към бавар е станало в самия стар баварски език, който по начало следва да бъде еднакъв с протобулгарския.“

    ИЗВОД

    Проф. Москов потвърждава, че изследването на Карл Фритцлер е дословен преразказ на „Баварска хроника“ на Авентин.

    Наистина не открих текста на „Баварски хроники“, но сведенията, че Авентин извежда произхода на народа си от българите се среща и в множество други публикации.

    Иначе – текстовете на Авентин са запазени – и досега никой не е опровергал тези неща.

    Очевидно твърдението, че баварците са българи, действително е на Авентин.

    Ради Панайотов, гр. Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *