Home » Избрано

Бъфет: Обложете ме с повече данъци

2011.08.16 Няма коментари
Spread the love

Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет призова американските депутати да увеличат данъците за богатите американци, за да намалят огромния бюджетен дефицит, тъй като това няма да навреди на инвеститорите и на работните места.

В статия за в. „Ню Йорк Таймс“, цитирана от БГНЕС, генералният директор на „Бъркшир Хатауей“ предложи увеличаване на данъците за американците, които печелят най-малко 1 милион долара на година, и допълнително увеличение за хората с годишни приходи от 10 милиона долара и повече.
 „Нашите лидери поискаха „споделени саможертви“. Но когато направиха това, те ме пощадиха. Попитах и моите мега богати приятели, за да разбера какво страдание очакват. Те също бяха пощадени“, пише Бъфет.

„Докато бедните и средната класа се борят за нас в Афганистан и докато повечето американци се борят да свържат двата края, ние мега богатите продължаваме да се радваме на извънредни данъчни облекчения“, допълва той. Бъфет, известен като „Оракула от Омаха“, заявява, че федералният му данък миналата година е бил 17,4%, а някои мениджъри на инвестиционни компании са платили само 15% данъци върху доходи, достигащи милиарди.
Той отбелязва, че средната класа плаща до 25% данък върху доходите си.

Бъфет припомня „много по-високите“ данъци върху доходите на богатите през 80-те и 90-те години на миналия век и разкритите близо 40 милиона нови работни места от 1980 до 2000 г.

„Знаете какво се случи от тогава – по-ниски данъци и по-малко нови работни места. Хората инвестират, за да правят пари и потенциалните данъци не са ги уплашили“, допълва инвеститорът.

Американците губят вяра в способността на Конгреса да се справи с финансовите проблеми на страната, предупреди Бъфет и призова за „незабавни, реални и много съществени действия“.

Изказването на Бъфет идва дни след като непримирамата позиция на движението „Чаено парти“ по въпроса за изтичането на данъчните преференции за богатите постави на изпитание преговорите за тавана на дълга в САЩ.

 

Източник:  Banks.dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.