Home » Избрано

Уорлик според Wikileaks: Ефектът от “Октопод” ще се загуби, ако Алексей Петров не е осъден

2011.07.18 Няма коментари
Spread the love

„В крайна сметка правителството няма да бъде оценено според арестите на известни фигури, а според способността му да ускори делата за корупция, да затвори законовите вратички и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност.” “Целият позитивен ефект, породен от арестите по операция “Октопод”, ще бъде изгубен моментално, ако Алексей Петров и неговите съучастници не свършат в затвора.”

Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в две последователни грами от 10 и 12 февруари 2010 г., предоставени от Wikileaks на партньорските му сайтове у нас balkanleaks.eu и bivol.bg.
В самия ден на акция “Октопод” посланикът на САЩ изпраща доклад до Държавния департамент, озаглавен “Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството”.

“Правителството на ГЕРБ, избрано с обещанията за борба с корупцията и организираната престъпност, отбелязва напредък в изпълнението на обещанията си. Реформи, подкрепени с политическа воля на високо ниво, увеличиха натиска над по-рано недосегаеми фигури от организираната престъпност и позволиха ареста на няколко големи и добре екипирани организирани престъпни групи. В същото време тези арести подчертаха слабостите на съдебната система, след като съдии позволяват на членове на престъпни групи да излизат под гаранция и бавят делата срещу тях въпреки уверенията на прокуратурата, че имат сериозни доказателства.” Това гласи обобщението на грамата на Уорлик от 10 февруари.

Посланикът изброява подробно успехите на кабинета “Борисов”: Сменени са 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР. В крайна сметка координацията между МВР и прокуратурата “драматично се е подобрила”. Главният прокурор Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че “има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организираната престъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни”.

Споменават се още операциите “Наглите” и “Крокодилите”. Уорлик пише още, че наскоро полицията е обявила акция “Октопод”, в която на 10 февруари е арестувала 12 души, смятани за част от силна организирана престъпна група, действала в последните 10 години. Ударите бяха успешна ПР акция за правителството, защото бяха насочени към добре известни групи, които бившите правителства бяха безсилни да спрат, пише още посланикът. Уорлик хвали МВР и за арести на бивши държавни служители, двама бивши министри, обвинени в корупция и “задържането на поне 10 кметове, съдии, шефове на агенции и депутати за корупция миналото лято”.

Посланикът на САЩ обаче пише до Държавния департамент, че “големите риби” са на свобода заради сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура. Уорлик дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини и убийството на Боби Цанков. Описва подробно хода на проверките и делата, включително освобождаването на Антон Петров-Хамстера под гаранция и фактът, че полицията така и не успя да издири Малкия Маргин.

Посланикът на САЩ цитира свои разговори с главния прокурор и с правосъдния министър Маргарита Попова, които са му казали, че реформата на Наказателно-процесуалния кодекс е срещнала яростната съпротива на “старата стража” – политици и съдии в съюз  адвокати и неправителствени организации използват езика на защитници на човешките права, за да торпилират необходимите реформи. Уорлик цитира думите на министър Попова – че без радикални реформи българският съд не може да се справи с организираната престъпност. Той напомня още, че такива промени изискват промяна на конституцията с квалифицирано мнозинство, което е трудно постижимо при баланса на силите в парламента.

Заключението на грамата гласи: “Радикалната съдебна реформа, лансирана от правосъдния министър, няма да се случи лесно, като се има предвид силно независимата и консервативна съдебна система и високата конституционна бариера. Въпреки тези предизвикателства постепенната реформа е възможна със силната подкрепа на правителството. В крайна сметка правителството няма да бъде оценено според арестите на известни фигури, а според способността му да ускори делата за корупция, да затвори законовите вратички и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност.”

В документа от 12 февруари Уорлик заявява, че българската общественост е била изумена от ареста преди два дни на една от най-известните и недосегаемите фигури на организираната престъпност Алексей Петров и 12 негови съучастници. Цитира вестникарски публикации и изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е “пресечен Рубиконът”. Счита се, че Петров контролира бизнес империя със законни и незаконни операции за стотици милиони долари… Олигархът Петров е приеман за човек над закона с богатството си, политическото си влияние и минало в тайните служби, пише още в грамата.

Посланикът съобщава, че ден след арестите Цветанов му е казал, че е убеден, че полицията вече има достатъчно доказателства, за да гарантира осъждането на поне 7 души от групата “Октопод”,  включително и Петров. Че доказателствата ще издържат в съда, твърдят и премиерът Борисов и
главният прокурор Борис Велчев.

“Ако Петров бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради “технически причини”, което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира обществото”, коментира обаче Уорлик в информацията, която изпраща до Държавния департамент на САЩ.

Той пише още, че има реална опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Борис Велчев, но министърът е уверил посолството, че са взети всички мерки, за да се предотврати подобен сценарий.

Във втората грама се дават подробности за операция “Октопод”, който завършват с информация, която посланикът е получил от Цветанов. Според нея има поне 4 служители в МВР, които се разследват за връзки с Алексей Петров и групата му. Останалите данни по твърдения на Цветанов са, че Петров държи бизнес с проститутки, от който се печелят по 40 000 долара на нощ, че има дялове във в. “Уикенд” и “Галерия”. Пише още, че Петров контролира “Такси-С-Експрес” и е съветник в един от най-големите застрахователи “Лев инс”.

——————————————————————————

Година и половина след ареста на Алексей Петров той все още не е изправен пред съда. Очакванията на прокурора Светлозар Костов са това да стане до края на годината. Обвиненията срещу Петров бяха разделени на три и към края е разследването само за стари случаи на рекет и изнудване, придружени с опит за убийство. Останалите – за данъчни престъпления и за организирана престъпна група,  извършвала множество престъпления, са далече от финала. Петров е на свобода и се включи в политическия живот, като обяви кандидатурата си за президент.

Източник: в. „Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.