Home » Избрано

Т. нар. “българска епархия” към ПЦ в Америка ще си избира руснак или грък за епископ

2011.07.01 Няма коментари
Spread the love

На събор във Форт Уейн, Индиана, САЩ, от 7 до 9 юли т. нар. българска епархия към Православната църква в Америка (ПЦА) ще избере свой предстоятел. Изборите ще се проведат в храма „Св. Николай”, където е най-голямата енория в българския диоцез на ПЦА.

Двама са кандидатите за поста митрополит на епархията – архимандрит Александър Галицин и протопрезвитер Павел Гасиос. Те са избрани от специална комисия на Православната църква в Америка, която ги е отсяла измежду шестима кандидати. След избора на епархиотите посоченият кандидат ще бъде хиротонисан за епископ и ще служи в православния храм „Св. Георги” в Росфорд, Толедо, Охайо (на снимката).

От комисията за подбор на кандидатите заявяват, че и двамата духовници са достойни хора, способни и с призвание. „Всеки от тях притежава уникален набор от таланти и опит. Комисията е впечатлена точно от тези двама кандидати, които независимо един от друг заявиха, че най-важното в работата им ще е установяването на доверие между епископа и епархиотите, нещо изключително важно за изграждането на здрава и функционираща епархия”.

Кои са двамата кандидати:

Протопрезвитер Павел Гасиос произхожда от гръцко православно семейство. През 1980 г. получава магистърска степен по социални дейности от държавния университет Уейн.  В средата на 80-те години става член на Православната църква на Америка. През 1994 г. завършва православната семинария „Св. Владимир” и е ръкоположен за свещеник. Служи 11 години в Кокомо, в епархията на Средния Запад. През това време поддържа връзки с манастира „Св. Григорий Палама” в Персвил, Охайо. През 2007 г. е прехвърлен към Българската епархия и е назначен в храма „Св. Георги” в Толедо, Охайо, където служи и до днес.

Архимандрит Александър Галицин получава бакалавърска степен по английски език от Калифорнийския университет в Бъркли. Завършва православния институт „Св. Владимир” в Ню Йорк. Седем години е докторант в Оксфордския университет в Англия, където работи под научното ръководство на митрополит Калист (Уеър). През това време той прекарва две години в Гърция, едната от които в атонския манастир „Симонопетра”. През 1980 г. след защитата на доктората се завръща в Америка. През 1982 г. е ръкоположен за дякон и две години по-късно и за свещеник.  През 1986 г. приема монашество. Служи в мисия на ПЦА в Северна Калифорния. От 1989 г. досега  преподава в богословския департамент на университета в Милуоки.

Източник: www.dveri.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.