Home » Избрано

Дянков призна, че е кадровикът на правителството

2011.07.11 Няма коментари
Spread the love

 

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков призна авторството си на кадровите промени в правителството през последните два месеца, нещо, което бе публична тайна. В интервю за “Труд”, публикувано в понеделник, той скастри земеделския министър Мирослав Найденов и даде отсрочка от “месец-два” на шефа на НАП Красимир Стефанов. Дянков разкритикува и забавените реформи в сектора за сигурност, където ресорен е другият вицепремиер – Цветан Цветанов.

“Определено е мое предложението да се смени транспортният министър (Александър Цветков – бел. ред), както и шефът на комисията “Кушлев” и на фонд “Земеделие” (Светослав Симеонов – бел. ред.). Доста от предложенията в последните два месеца са мои. Това обаче ми е работата, аз съм вицепремиер и отговарям за много институции”, призна Дянков.

Той отрече възможността да се меси в назначаването на нов председател на Националния осигурителен институт (НОИ), защото не това не било в неговия ресор. Вицепремиерът обаче изигра главната роля в отстраняването на предишния шеф на осигурителния институт Христина Митрева, защото “не можела да планира правилно приходи”.

“Виждаме разликата, като имаме активен министър на транспорта (сегашният Ивайло Московски – бел. ред.) или пък какво се случи, когато г-н Коларов (Тодор Коларов – бел. ред.) влезе в комисията “Кушлев”. Когато някой си разбира от работата, внезапно нещата се подобряват. Това е част от моите задачи в последните шест месеца, много повече, отколкото беше преди”, обясни Дянков защо така активно кадрува в последно време.

Обяснявайки кой как се справя в правителството, вицепремиерът заяви, че “Плевнелиев е много силен министър, Нона Караджова – също. Трайчо е силен, Московски за кратко време се представи много добре”. “Такъв икономически екип досега не е имало в модерната история на България”, разсипа похвали финансовият министър.

Според него обаче аграрният министър Мирослав Найденов “повече трябва да работи, по-малко да говори”. Оценката му задълбочава спекулациите за предстоящата смяна на Найденов, който е остро критикуван от опозицията основно за работата на Държавен фонд “Земеделие”.

Симеон Дянков не спря дотук и влезе в директна конфронтация с другия силен в кабинета “Борисов” – Цветан Цветанов.

“Смятам, че ни трябва сериозна реформа в сферата на сигурността. Трябва да се промени съотношението в ресурса – и финансов, и човешки, който отива в сферата на сигурността. Става въпрос за полиция, отбрана, ДАНС и разузнаване спрямо образование, здравеопазване, наука и култура”, каза вицепремиерът.

По думите му България трябва да достигне равнището от 2.2% от БВП за издръжка на този сектор, което е и средното за ЕС. В момента държавата отделя около 4.2% за сигурността.

По темата за приходите в хазната, Дянков отново обяви, че събираемостта на приходите в бюджета е по-добра от първоначалните разчети. Той обясни, че заложеният ръст на БВП в бюджета от 3.6% ще се изпълни и дори има възможност за постигане над 4%. Вицепремиерът обаче категорично отхвърли възможността да се повишат заплатите в бюджетната сфера и пенсиите през 2011 година като това ще бъде оставено за 2012 година.

“Ние имаме силно тримесечие, това ще бъде третото на тази година. През първото вече имахме 3.4% ръст. Очаквам за октомври-декември да имаме поне 6%. Дали можем да постигнем ръст от 8%? По принцип – да”, коментира Дянков.

Той прогнозира, че ако ГЕРБ останат на власт още един мандат, през 2017 година средният българин ще се изравни по доходи със средния грък.

“Имаме предпоставки за 8% ръст. Разбира се, винаги може да се направи и повече. Все още ни липсват някои реформи. Целта е не само да достигаме и задминаваме тези, които са непосредствено преди нас като Румъния и Латвия, а и да се стремим доста по-високо – към средноевропейските доходи”, каза Дянков.

 

Източник:   Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.