Home » Избрано

Днес 7 юли е Европейски ден на шоколада

2011.07.06 Един коментар
Spread the love

Отбелязва се на 7 юли, защото на тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна, затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричат го “храна на боговете”. Думата “какао” идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Куатцекоатл. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските “конквистадори” (1519 г.) превземат Мексико и в съкровищните камери на Монтесума II – последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа. Продуктът макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато, има исторически свидетелства, че цената на един роб “можела да достигне до 100 какаови зърна”.

Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали “горчиви”. Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад, едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад. Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад в живота.
Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.
Въпреки, че ставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсични и за папагалите.

За любовта към шоколада и… шоколада на любовта

Стимулира ли шоколадът либидото? Химиците не могат да го докажат, но популярната култура не желае да се откаже от твърдението. Известно е, че около 1000-та година в южните части на Мексико и част от Централна Америка при сватби са се поднасяли пенести шоколадови напитки.

Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад, а Маркиз дьо Сад е бил толкова страстен почитател на шоколада, че е получавал пратки от съпругата си в затвора.

dir.bg

One Comment »

  • Мария said:

    За мен шоколада е един от най-ефективните афродизиаци. Доказано е, че ако дадете на половинката си да опита от сладкия шоколад, това ще вдигне либидото й. После може да се наслаждавате на лудориите в леглото.
    Добре е шоколада, който ще ядете преди секс да бъде с повече съдържание на какао. Не се препоръчват млечните шоколади, защото при тях свойствата на какаото се губят заради повечето мазнини и захар.
    Най-подходящ за засилване на сексуалните желания е черният шоколад. Разбира се винаги може да експериментирате. Например, ако желаете да пресъздадете по-романтично изживяване, то ще бъде хубаво да развихрите въображението си. Примерно може да поднесете шоколада с купичка ягоди и добро питие.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.