Home » Избрано

Десницата: Започва битка срещу господстващото положение на “Лукойл”

2011.07.27 Няма коментари
Spread the love

“Започва битка за ограничаване и разбиване на господстващото положение на “Лукойл”. Започва война. Дали правителството ще я спечели, зависи от неговата политическа воля.” Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по повод отнетите лицензи на “Лукойл Нефтохим” и нефтения терминал на рафинерията “Росенец”.

“Крайно време е и големите фирми в България да разберат, че има държава, която да се противопостави на монопола им”, коментира темата лидерът на СДС Мартин Димитров, цитиран от “Фокус”.

Според Костов, ако битката бъде спечелена, в България ще влезе евтин, конкурентен внос на горива и държавата ще получи средствата си от акциз и ДДС. “Отнемането на лиценза на рафинерията, собственост на “Лукойл”, ще подобри събирането на приходите, както и ще спомогне за падането на цените на горивата, поради отварянето на пазара на горива”, смята пък Димитров.

“Възможно е в началото “Лукойл” да се опита да воюва за цените и тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да наложи тежки санкции”, допълни той. Той припомни, че руската комисия за защита на конкуренцията е наложила санкции от над 200 млн. долара на петролната компания.

“Правителството държи нарочно една беззъба комисия, която не казва истината и не търси отговорност от фирмите в монополно състояние. Нужен е изцяло нов състав на КЗК”, коментира Мартин Димитров.

Още през март Иван Костов поиска смяна на членовете на четири държавни комисии, сред които и тези в КЗК.

Георги Марчев, в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.