Home » Избрано

Денят на независимостта

2011.07.04 Няма коментари
Spread the love

Днес е Националният празник на САЩ – Денят на независимостта. Този празник се празнува на 4 юли, денят, в който текстът на Декларацията за независимост е одобрен от Конгреса. Трябва да се отбележи, че американският Конгрес всъщност е приел Декларацията на 2 юли 1776 г. Законодателният орган е одобрил два дни по-късно променена версия на документа и е издал заповед той да бъде публикуван. По тази причина датата 4 юли е смятана за “рожден ден” на Съединените щати.

На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на тринадесетте британски колонии в Америка ратифицира документ, с който се обявява независимостта им от метрополията. Станал известен като Декларацията за независимост, документът е от ключово значение в битката на колониите срещу английската власт. Отношенията между колониите и метрополията се влошават драстично през 60-те и началото на 70-те години на XVIII век, след като Лондон налага серия непопулярни мерки.

Отношенията между колониите и метрополията се влошават драстично през 60-те и началото на 70-те години на XVIII век, след като Лондон налага серия непопулярни мерки.
Открити военни сблъсъци започват през 1775 г. и дават началото на американската война за независимост.

На 11 юни 1776 г. се формира комисия в състав: Джон Адамс от Масачузетс, Бенджамин Франклин от Пенсилвания, Томас Джеферсън от Вирджиния, Робърт Ливингстън от Ню Йорк и Роджър Шърмън от Кънектикът, която трябва да изготви текста на декларация, която да обяви и обясни нуждата от независимост на колониите. Тя е съставено основно от Джеферсън, а в оригиналната чернова присъства и забрана на робството, която впоследствие отпада.

Документът е представен в Конгреса на 1 юли и до приемането му на 4 юли в него са направени още промени. След приемането на декларацията първите копия от нея са отпечатани в печатницата на Джон Дънлап. До днес от 150 – 200 са запазени 25 бройки. На 19 юли Конгресът нарежда да бъде изготвено специално ръчно написано копие на декларацията, което да бъде подписано от всички делегати. Това става на 2 август, а делегатите 56 а брой, подписват декларацията в географски ред от север на юг. Подписаният документ се пази в Националния архив на САЩ. (Лондон научава за случилото се на 10 август, което задълбочава конфликта с колониите и го превръща в открита война.)

Декларацията за независимост взаимства две теми от философията на Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън, гласи: „Ние смятаме тези истини за видни от само себе си – че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие”.

Декларацията завършва с думите: „Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерение, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати…  И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно се заклеваме в нашите животи, състояния и свещена чест”.

Първата годишнина от Деня на независимостта на САЩ е отбелязана особено тържествено във Филаделфия (щата Пенсилвания), където заседава правителството на новата страна. В града бият камбани, звучат оръдейни залпове. Въпреки дългата си история, 4 юли става национален празник едва през 1941 г.

Източници: news-releases.eu, dnevnik.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.