Home » Избрано

Сън по време на … революция

2011.06.20 Един коментар
Spread the love


Непробудно ли е заспало българското гражданско общество или пък изобщо го няма? Защо истинските въпроси на нашето време и конфликтите на актуалния дневен ред си остават без сериозен отзвук, се пита Еми Барух /Дойче Веле/

След едномесечна окупация на централните площади в Мадрид, Барселона, Севиля, Валенсия, Билбао, Сарагоса, Гранада… породена от драматичната криза в Испания, в края на миналата седмица “негодуващите” вдигнаха палатките, сгънаха тентите и прибраха импровизираните аксесоари.

Техният протест стана символ на все по-голямата пропаст между Властта и Народа в старите демокрации на Запада. Солидарни с демонстрантите от Иберийския полуостров излязоха да манифестират в Португалия, Франция, Австрия, Италия, Германия. Да не говорим за Гърция!…

А българите спят, ли спят…

На този фон в българските социални мрежи се появи иронично спекулативният репортаж за плакат с надпис “Тихо, да не събудим българите”, който гръцки студенти били разнасяли на площад Синтагма в Атина.

Този сатиричен поглед към пасивността на българската младеж бе посрещнат във виртуалната мрежа главно по два начина. Част от онези, които повярваха на написаното, се отнесоха с неодобрение към така нарисувания колективен портрет на българите, заради “едната чест” и засегнатото честолюбие:

“Тия гърци… защо не погледнат първо себе си, и след това да се занимават с нас?!”… Други одобриха находчивата провокация, която повдига една от сериозните теми на днешния ден свързана с отсъствието на гражданско общество в страната. Дискусиите в българското виртуално пространство свършиха до тук.

В същото време – младежта в цяла Европа продължава да обсъжда началото на т.нар. “трета ера на демокрацията”, която идва да замени неолибералната псевдодемокрация и стария ред.

Протестът на испанците – въпреки цялата неорганизираност на движението, наречено „15 Май“, въпреки объркващото разнообразие на исканията, въпреки преднамереното бягство от йерархия, структуриране и лидери, постави на дневен ред неотложни въпроси, свързани с икономическата и политическата несправедливост и склерозиралия модел на представителната демокрация.

Срещу „стария мухъл“

Резултатите от изборите за местни органи на властта в Испания, които се проведоха седмица след началото на протеста, потвърдиха статистически основанията на “негодуващите” – въпреки високия градус на гражданска активност, 45% от избирателите не отидоха да гласуват, беше регистрирано чувствително увеличаване на недействителните бюлетини.

2011-та година поставя началото на един нов дебат – след повсеместното дискредитиране на професията “професионален политик”, е време да се изработят модерни механизми за контрол на овластените. Време е да се обсъди етиката на политическата система и нейните институции.

Как може да стане това в България, след като намесите на изпълнителната власт при избора на членове на Висшия съдебен съвет се подминават с безразличие от законодателите и тази върховна наглост е на път окончателно да дискредитира най-важната от трите власти – съдебната… Как може да стане това, докато “българите още спят…”!

Източник: www.dw-world.de

One Comment »

  • Mariana said:

    Някои „българи“ в чужбина, които никога не са имали особени проблеми, нито в БГ, нито извън нея, ще продължават да ни „учат на демокрация“, докато нищо не остане от нас (от онези т.е., които платиха цената на прехода на свой гръб, за разлика от хора като г-жа Барух, и продължават някак си да са живи).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.