Home » Избрано

Отвратителната българска шуробаджанащина

2011.06.06 Няма коментари
Spread the love

Владимира Янева е новият председател на Софийския градски съд – две статии с различни източници за избирането й.

Висшият съдебен съвет избра за председател на Софийския градски съд приятелка на вътрешния министър. Така съдебната система щяла да стане „по-добра, по-ефективна и по-обективна”. И това ако не е подигравка! Коментар на Ясен Бояджиев /Дойче Веле/:

С този избор, за който вътрешният министър изобщо не бил „спомогнал с нещо”, неговата партия, по думите му, премахвала “политическите ангажименти в последните 20 години на някои представители от съдебната система”.

Министърът е прав – със сигурност отделни „представители от съдебната система” 20 години са се ръководили не толкова от правото, колкото от политически и други „ангажименти”.

Същото обаче за пореден път прави и т. нар. правителство на съдебната система, поставяйки начело на най-важния наказателен съд в държавата близката семейна приятелка на министъра.

И това не е просто поредното от многото безпринципни назначения, за което всички отдавна знаеха. Защото въпреки младостта си приятелката е вече два пъти главна героиня в представленията на Висшия съдебен съвет, което я превръща в нещо като символ на неговата скандална кадрова дейност.

Конкурс ли?

През май 2006 година по настояване на Европейския съюз с новия Закон за съдебната власт конкурсите станаха задължителни. Пет дни след влизането на закона в сила, въпреки драматичната несигурност около българското членство в съюза, на едно единствено заседание Висшият съдебен съвет назначи 85 магистрати без никакъв конкурс, което предизвика грандиозен скандал. Сред назначените бе и приятелката на министъра.

Случаят й обаче се открояваше сред останалите, тъй като специално за заетото впоследствие от нея място ден по-рано група млади съдии поискаха официално от съвета да спази закона и да обяви конкурс. Което той естествено не направи.

Назначението си тогава тя вероятно не дължи на семейния си приятел, който по онова време бе опозиционен деец, а на предложилия кандидатурата й тогавашен председател на съда, прочут именно с политическата си обвързаност. При това с една от партиите в омразната на днешния вътрешен министър „тройна коалиция”.

Без опит, качества и идеи

Оттогава, макар и с променен състав, Висшият съдебен съвет се „прослави” с поредица скандални назначения. Председателското място за приятелката на министъра например се освободи, след като нейният предшественик бе избран за председател на Върховния административен съд – без никакъв опит в административното право, без алтернативни кандидатури, без нито един мотив, но пък с доказани заслуги пред вътрешния министър.
Последното назначение е нов, още по-висок връх в тази фарсова поредица.

Кандидатката, номинирана от няколко души, които практически не я познават, бе избрана с още по-малко опит, с недоказани и по-скоро съмнителни професионални качества и със смехотворни „идеи” за бъдещето. При това очевидно превъзхождана от конкурентите си и по трите показателя. С което избиращите доказаха, че тези показатели за тях нямат никакво значение.

Безсрамно, отвратително и опасно

„Не считам, че личният ми живот по някакъв начин трябва да бъде повлияван от професионалния”, казва по повод приятелството си с министъра тя, допускайки явно обратното – професионалният й живот да бъде повлияван от личния. „Не виждам нищо лошо в това”, казва по същия повод министърът без никакво притеснение.

Безсрамното възприемане на шуробаджанащината като нещо съвсем нормално я прави още по-отвратителна. Но понеже в случая не става дума просто за уреждане на близък човек на хубава служба, тя е и далеч по-опасна. Така съдебната система няма да стане „по-добра, по-ефективна и по-обективна в правораздаването”, а още по-демотивирана, обезверена и зависима не толкова от правото, колкото от други „ангажименти”.

Източник: Дойче Веле

———————————-

Новият шеф на СГС Владимира Янева се сдобила с шест имота само за десет години

Баща и със сделки със скандалната фирма “Софийски имоти”. Съпругът й давал заем на тимаджия.

Автор: Велчо Борисов

Миналата седмица ВСС избра за шеф на най-важния съд в страната съдия Владимира Янева. Въпреки краткия си стаж от 8 години (от които 4 в майчинство), тя съвсем не е малоимотна, показва проверка в Имотния регистър. Не всички нейни придобивки обаче са надлежно декларирани пред Сметната палата.

На 30 септември 1999 г. Владимира Янева купува къща от 93.9 кв.м2 и парцела от 485 кв. м.2 под нея на ул. Виктор Григорович 28 (точно срещу Медицинска академия). Стойността на сделката е 18600 лв.

Декември същата година Янева продава на Владимир Чендов апартамент от 82.420 кв.м. на ул. Хубавка в София (кв. Гео Милев). Сделката е на стойност 46912 лв.

За деня на жената – 8 март 2000 г., Янева си прави подарък, като за 29500 лв. купува апартамент от 70 кв. м. в Зона Б5.

През 2007 г., заедно със съпругът си Илия Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. Стрелбище на ул. Нишава.

Самият апартамент е купен от строителя “Метрон Инжинеринг” през септември 2005 г. срещу 23884 лв.

През март 2010 г. Янева купува гаражна клетка в близост до жилището за 16 хил. лв.

За разлика от съпругата си, Илия Манолев е по-скромен в имотните сделки. През 2002 г. той продава на Иво Георгиев и Надежда Георгиева апартамент в Хаджи Димитър. Те купуват 71 кв. м. за 18 хил. лв., но жилището е ипотекирано в полза на Манолев, като ипотеката е отписана следващата годиниа. Иво Георгиев е бизнесмен свързан с варненската група ТИМ. Той е управител на хазартната фирма “Астера I”, дъщерно дружество на свързаното с Химимпорт дружество “Св. св. Константин и Елена холдинг”.

Имоти “укрити” от Сметната палата

През повечето от годините, когато е извършвала имотните сделки, Владимира Янева е била младши магистрат и не е ясно откъде има средства за сделките. Тя е пропуснала да обяви придобитите от нея имоти пред Сметната палата.

От достъпните декларации от сайта на палата се вижда, че до 2009 г. тя е пускала само уведомления, т.е. че няма придобито ново имущество. Чак през април 2007 г. тя се сеща да обяви част от сделките, но избирателно. Освен това има разминаване между данните в нейната декларацията и тези в официалните регистри.

Пред сметната палата, през април 2009 г. тя декларира, че през 2000 г. е купила апартамент от 70 кв.м. – това е жилището в Зона Б5. В този случай няма разминаване.

В същата декларация новоизбраната председателка на СГС описва и купената през 1999 г. къща и парцел срещу Медицинска акадамия, но посочва, че тя притежава само 1/3 от имотите, като другите 2/3 са съответно на майка и Лили Янева и баща й Яне Янев. В имотния регистър, такова вписано обстоятелство няма. Според Агенция по Вписванията само майка й – Лили Янева притежава 1/3 от имота, а баща й – не. От партидата на имота се вижда, че купувач е само Янева. И за този и за другия имот, като произход на средствата новата председателка на СГС посочва “дарения”.

Пак в декларацията от 2009 г. тя посочва, че през 2005 г. със съпругът й са придобили и апартамента на Нишава, като за цена е посочено “23885”, а източник – “заеми.” Интересното е, че тя “пропуска” да обяви купеният заедно с апартамента гараж.

Янева не подава декларация за 2010 г. и въобще не намира за необходимо да обяви купеният лично от нея втори гараж.

И “Софийски имоти”…

Не по-малко интересни са и имотните маневри на родителите на Владимира Янева. Баща й – Яне Янев, който е ръководител на катедрата по урология в медицинска академия, купува през 2002 г. “Магазин – Помещение за химическо чистене” от 74 кв. м. в столичния квартал Зона Б5 (между другото, точно срещу блока, в който Янева е купила жилище през 2000 г.) Продавач е общинското дружество “Софийски Имоти”, а цената на сделката – 52726 лв. Три години по-късно Янев успява да ипотекира същия магазин за 50 хил. евро.

Същата година Янев купува още един апетитен имот от “Софийски имоти” – бившия билетен център на ул. Искър, зад Министерски съвет, цената обаче не е записана в имотния регистър.

Двете сделки са притеснителни, защото в ръководения от Янева съд има няколко висящи дела по казуса “Софийски имоти” и ако те завършат с осъдителна присъда, държавата може да поиска да отмени скандалните сделки.

Източник: Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.