Home » Избрано

АЕЦ “Козлодуй” ще строи хранилище и за американско ядрено гориво

2011.06.02 Няма коментари
Spread the love

“Холтек” прави проучване за съхранение на бъдещи доставки от “Уестингхауз”

АЕЦ “Козлодуй” ще изгражда още едно хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ), но за суровината на американската компания “Уестингхауз”. Друга фирма от САЩ – “Холтек”, вече прави предпроектно проучване на бъдещото съоръжение, което ще определи цената му и на чиято база ядреният оператор ще вземе крайното си решение за обявяване на търг за строежа.

Анализът на “Холтек” ще е готов през септември, съобщи директорът на АЕЦ “Козлодуй” Костадин Димитров пред журналисти в четвъртък.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че с “Уестингхауз” ще се подпише договор за доставка на свежо ядрено гориво, след което министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков поясни, че става въпрос за рамково споразумение за сътрудничество между “Българския енергиен холдинг” (БЕХ) и американското дружество. Предвидена е клауза за лицензирането на горивото на “Уестингхауз” на българския пазар, което отнема около две години. Трайков заяви, че подобни действия са част от политиката на България да балансира интересите в ядрената сфера.

Така към края на 2013 г., когато изтича сегашното допълнение към дългосрочния договор със сегашния руски доставчик ТВЕЛ, “Уестингхауз” ще може да участва в търг за ново снабдяване със свежо ядрено гориво, стана ясно от думите на Димитров.

Той уточни, че договорът с ТВЕЛ до 2020 г. е рамков, като на всеки три години се договарят конкретните търговски условия. Според него няма проблем след изтичането на сегашния договор през декември 2013 г., той да не бъде подновен, без ТВЕЛ да имат право на финансови претенции към АЕЦ “Козлодуй” и да се обяви отворен и за други участници търг.

Ядреният шеф припомни, че през 2001 г. е имало подобен търг, към който “Уестингхауз” са проявили интерес, но не са могли да участват.

Тъй като американското ядрено гориво е с други показатели от тези на руското, то не може да се съхранява заедно с него и това налага строеж на отделно хранилище. “Контейнерите на “Холтек” позволяват съхранение на отработеното ядрено гориво между 50 и 100 години по открит способ, както и възможност за мобилност и евентуален износ на отпадъците след време”, обясни Димитров.

Практиката на “Уестингхауз” е да не приема обратно за съхранение и преработка на ОЯГ, докато договорът с ТВЕЛ предвижда и извозване на ядрените отпадъци в Русия.

Преди време американският посланик Джеймс Уорлик съобщи, че “Холтек” има интерес и към преработката на отработеното ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй”. Интерес е заявен и от френската “Арева”, която преди месец подписа споразумение за сътрудничество с БЕХ.

Димитров съобщи,че през 2011 г. се предвиждат три извозвания на по 500 т ядрен отпадък от затворените малки реактори и действащите ВВЕР-1000. Първата пратка ще замине още този месец. Разходите за всяко извозване са по около 15 млн. евро. По веднъж годишно ще се транспортира ядрен отпадък до Русия и през следващите пет години, посочи шефът на АЕЦ “Козлодуй”.

Преди около три седмици премиерът Бойко Борисов и министър Трайчо Трайков откриха хранилище за 50-годишно съхранение на руското отработило ядрено гориво, което обаче ще получи лиценз за експлоатация следващото лято. Тогава Трайков обясни,че новото съоръжение дава на страната ни независимост при управлението на ОЯГ, защото в него отпадъкът от дейността на ядрената централа може да се съхранява, докато бъде намерено окончателно решение за съхраняване на ядрени отпадъци или технологични варианти за тяхната преработка. По този начин можем да изчакваме изгодни цени за извозването на отработеното гориво, каза тогава министърът.

Източник: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180276&srcpos=3

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.