Home » Избрано

Правят „Страсбургски съд“ у нас

2011.05.28 Няма коментари
Spread the love

Българското правителство ще създаде специален административен орган към правосъдното министерство, който ще разглежда жалби на пострадали от мудно и неефективно правораздаване у нас, заяви пред Дарик радио министър Маргарита Попова. Тя допълни, че проектът е разработва от края на миналата година, когато е била създадена и специална работна група.

Новият орган ще направи опит да намали жалбите на български граждани пред европейския съд по правата на човека в Страсбург, който често присъжда на българската държава да плаща огромни обезщетения. Коментарът на Маргарита Попова идва след искането на премиерът Бойко Борисов от последното заседание на министерския съвет за законодателни идеи, които да намалят делата срещу страната ни.

Финансовият министър Симеон Дянков е поискал от Министерството на правосъдието да представи проектобюджет за новия орган в бюджета за 2012 г. „Трябва да се види броят на жалбите в Страсбург, присъдените обезщетения, ще е нужна сграда, хора, които ще бъдат назначени – парите няма да бъдат малко“, коментира министър Маргарита Попова.

Според нея България не е най-осъжданата държава в Страсбург. В Европейския съд за правата на човека постъпват най-много жалби от страната ни, но през последните години броят на изплатените обезщетения е намалял, допълни тя.

Недоволните от обезщетенията, присъдени от новия орган, ще могат да се жалват пред административните съдилища в страната, в която живеят. А след това ще могат да се обърнат и към съда в Страсбург.

Източник: http://www.webcafe.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.