Home » Избрано

Гурбетчиите внесли у нас €740 млн. за година

2011.05.28 Няма коментари
Spread the love

Финансовите експерти твърдят, че нашите сънародници извън страната пращат в България ежегодно над 1 милиард евро

Това обяви главният редактор на вестник „Банкеръ“ Бистра Георгиева по време на дискусията „Пари и граници“ в рамките на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия.

За сравнение през 2009 г. „внесената“ сума е 720 милиона евро, посочи тя.

По думите й очакванията са за по-голяма сума през 2011 г., тъй като само за първите три месеца на годината преводите към България са около 190 милиона евро, което е с около 4 милиона евро повече в сравнение със същия период на предходната година.

Според Георгиева е трудно да се каже колко точно са преведените пари, тъй като това е банковата статистика за по-значимите суми.

Никъде не фигурират небанковите преводи, отделно редовно се пращат суми по близки и приятели, а те не могат да се измерят дори приблизително, заяви тя.

Георгиева се позова на финансови експерти, които твърдят, че нашите сънародници извън страната пращат в България ежегодно над 1 милиард евро и за миналата година сумата е почти колкото половината от преките чуждестранни инвестиции у нас – 1,638 милиарда евро.

Георги Маринов от „Изипей“ посочи няколко услуги за по-лесен достъп на българите в чужбина до финансови процедури.

Сред тях са паричните преводи през интернет (по думите му това е най-евтиният легален начин, тъй като тарифата е само около 3%), виртуална карта, микросметка, плащане на сметки, такси и данъци в България.

Според него хартиените документи ще бъдат изместени от електронния таблет, защото е по-удобен и бърз за работа. Сред услугите в помощ на българите зад граница беше представен здравноосигурителен продукт.

Кети Вандова от фондация „Другата България“ посочи, че застрахователното покритие може бъде разпределено между членовете на семейството спрямо техните нужди. Така, според нея, се дава спокойствие на българите в чужбина за техните близки в България.

До две седмици продуктът ще бъде на пазара. В дискусията се включи Боян Бонев от ТЕЦ „Марица Изток 2“, който посочи, че реализираните прихои на компанията за първите три месеца на годината са 166 млн. лева.

За последната година са инвестирани собствени приходи в размер на 112 млн. лв., като акцента е поставен върху екологията. Седмата световна среща на българските медии се реализира с подкрепата на „Петрол“, „ЧЕЗ“, „Изипей“, „Тандем“, „Уестърн Юнион“, „Виваком“.

Източник: http://www.vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.