Home » Избрано

20 май – Mеждународен ден на метрологията

2011.05.20 Няма коментари
Spread the love

На 20 май 1875 година в Париж на международна техническа конференция 17 държави подписват Международната конвенция за усъвършенстване на метричната система, т. нар. Метрическа конвенция (“Конвенция за метъра”). Приета е на заключителното заседание на Международната конференция по мерки и теглилки (CGPM).
В България днешният ден е обявен за професионален празник на метролога през 2001 година.

Салон de lHorloge във Външно министерство на Франция където е била подписана Конвенцията за метъра

Салон de l'Horloge във Външно министерство на Франция където е била подписана Конвенцията за метъра

През далечната 1888 година се приема първият Закон за мерките и теглилките, който въвежда модерния за времето си подход на единство на измерванията, като установява задължително използване на Метричната система.
Въвеждат се образци на един метър, един килограм и пет нови крини с вместимост един хектолитър, които представляват “българското кило”.
Преди да бъде приет законът няма норматив, който да застави и продавача, и купувача да ползват едни и същи мерки, поради което и контролът е невъзможен.

Българският закон за мерките е един от първите метрологични закони в света и е признат от световните научни среди като един от най-съвършените в тази област. От 1 юни 1889 г. влиза в сила Законът за мерките за храни, а за останалите мерки и теглилки влиза в сила от 1 януари 1892 г. Еталонът идва в София на 12 септември 1910 г. и официално започва да се прилага от 19 март 1911 г.

Съгласно Закона за измерванията, приет от 39-ото Народно събрание на 24 април 2002 г. Държавната агенция за метрология и технически надзор осъществява държавното управление в областта на измерванията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.