Home » Избрано

20 май – Европейски ден на морето

2011.05.20 Няма коментари
Spread the love

На 20 май тази година е поредният Европейски морски ден. Обявен с Декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, той има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и насърчаване изграждането на европейска морска идентичност.
През 2008г. година ЕС определи 20 май за ден на морето и неговото значение за европейската история, култура и икономика. Денят е повод и за изтъкване на възможностите и предизвикателствата за региони и фирми, които зависят от морето. Морето винаги е било от ключово значение за благоденствието на Европа. Дължината на крайбрежието на нашия континент е почти 70 000 км, като 22 от 27-те държави-членки или имат излаз на море, или са островни държави. Нашите крайбрежни региони са дом на 40 % от населението на ЕС, създават 40 % от икономиката ни и дават работа на около 5 млн. души. Поради всички тези причини 20 май е обявен за „Европейски ден на морето”. Тази година в сътрудничество с италианското правителство Комисията организира тридневна конференция, която ще се проведе в Рим от 18 до 20 май. Това важно събитие дава среща на заинтересовани лица, управляващи и други дейни участници от Европейския съюз, съпричастни към проблемите на морето. Този път към събитието ще се присъединят и редица трети държави, по-специално от средиземноморския регион. Всички те ще обсъдят глобалните предизвикателства пред морска Европа днес. Обявяването на Европейския ден на морето е една от ключовите инициативи в рамките на Интегрираната морска политика на ЕС, чието начало беше поставено през 2007 г.

cross.bg

bg sea

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.