Home » Е-Списание

Екогласност с два важни въпроса за включване в стрес-теста на АЕЦ “Козлодуй”

2011.04.04 Няма коментари
Spread the love

Национално движение „Екогласност” е разпространило до редица медии писмото си до Европейския парламент и до Гюнтер Йотингер – еврокомисар по енергетика, в което предлагат за включване в стрес-теста на АЕЦ “Козлодуй” два допълнителни въпроса, а именно:

1. За определяне мястото на АЕЦ “Козлодуй” спрямо другите атомни електроцентрали в ЕС относно радиоактивните газоаерозолни изхвърляния в атмосферата.

2. За работата на АЕЦ “Козлодуй” без актуален основен документ ТОБ (Техническа обосновка на безопасността) след подмяната на типа руско ядрено гориво – от 2004 г. до днес.

Ето част от писмото, оригиналът на което може да изтеглите от тук –Stres-testove_press (Word документ):

Според докладваните през 2005 г. данни за 2003 г., АЕЦ “Козлодуй” е “първенец по максимално изхвърляне в атмосферата на радиоактивност”. При усредненото сравнение за един реактор на АЕЦ “Козлодуй” на нормализираните радиоактивни емисии в атмосферата, у нас 4730 пъти сме по-зле спрямо средностатистическите изхвърляния на аерозоли и радиоактивен Йод-131 от един ядрен реактор в Германия. От данните в горната таблица се вижда, че АЕЦ”Козлодуй” с 4 реактора в България, през 2003 г. е с почти 7 пъти по-висока специфична емисия на РБГ(радиоактивни благородни газове) от всичките 88 реактори тип PWR в Германия, Франция, Швейцария, Испания и Белгия (взети заедно!) и над 8 пъти по-висока специфична емисия на Йод-131 + аерозоли при същото сравнение.

Като признание и доказателство за истинността на тревожния анализ за лошата картина относно радиационните изхвърляния в атмосферата от АЕЦ “Козлодуй”, трябва да се приеме последвалото непубликуване след 2006 г. на Националните доклади на България на официалния сайт на МААЕ – Виена. Защо се крие информацията от очите на Европа? ….

След изнесените данни на 10.07.2008 г. от ядрения физик със 17-годишна работа в АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев, последва на 30.07.2008 г. доклад от Националния ядрен регулатор Председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев до енергийния министър Петър Димитров, с потвърждение за наблюдаваните аномалии след подмяната от 2004 г. на типа ядрено гориво при неактуализирана документация ТОБ. В същия доклад АЯР съобщава, че най-важният документ за ядрената безопасност на всяка ядрена централа ТОБ “е в процес на преглед от експертите на агенцията”, което е признание за работа с нелицензирано ядрено гориво. И до днес все още Агенцията не се е произнесла по актуализацията на паспорта ТОБ на единствената руска АЕЦ в България.

В прибързаността на срещата от 22.03.2011 г. при министър-председателя Бойко Борисов само с ръководството на АЕЦ “Козлодуй”, без участието на Националния ядрен регулатор Председателя на АЯР, както и в заповедта на премиера от същия ден за извършване на стрес-тест на фалшивия принцип “оценка сами на себе си”, Национално движение „Екогласност” и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” виждат замислена поредна формална “партньорска проверка” в България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.