Home » Избрано

Страхът от чужденците изигра на Германия лоша шега

2011.04.27 Няма коментари
Spread the love

След 1 май почти всеки в ЕС може да си търси работа там, където желае, вкл. в Германия. Това обаче няма да помогне на германските компании, които спешно търсят специалисти, защото най-добрите вече са ангажирани другаде.

Германия изгуби състезанието за най-умните глави

Германия изгуби състезанието за най-умните глави

От 1 май 2011 в Германия отпадат и последните ограничения за работници от 8 източноевропейски страни. Чехи, поляци, унгарци, словаци, словенци, естонци, литовци и латвийци ще могат да се установяват и да работят в Германия без ограничения.

Някои се надяват, че чужденците ще компенсират недостига на специалисти в страната. Изглежда обаче, че вдигането на ограниченията е закъсняло. Още през 2004-та страни като Великобритания, Ирландия и Швеция отвориха вратите си за работници от чужбина, каквито и масово пристигнаха.

Никой не очаква масова миграция на източноевропейци към Германия

Поляците и други източноевропейци вече ще могат да работят без ограничения в Германия

Поляците и други източноевропейци вече ще могат да работят без ограничения в Германия

Оливер Копел от Института за германска икономика в Кьолн е също на това мнение. Според него федералното правителство е трябвало да реагира на очертаващия се недостиг на специалисти още през 2007-ма и да вдигне ограниченията от 1 януари 2009-та, за да примами по този начин високо квалифицирани източноевропейци. В това отношение не е направено нищо сериозно, казва Копел:

“За особено дефицитните специалности, като например инженерните, ограниченията са отменени още преди години, но това фактически не успя да подобри ситуацията в Германия. Пристигналите са твърде малко на брой”, изтъква икономистът.

Междувременно нещата изглеждат така, сякаш Германия окончателно е изпуснала влака. Ограниченията за работници от ЕС, въведени през 2004-та, се равняват на автогол. Междувременно конюнктурата в Полша се развива бурно и възходящо, вече и там се долавя недостиг на специалисти.

Германия отдавна изгуби чара си за източноевропейците

“Трудовият пазар в Полша е добър, инженерите там печелят четири пъти повече от средностатистическите висшисти”, обяснява Копел. Вече не съществуват толкова убедителни причини за източноевропейците да напускат страните си. Доколкото и без това не са вече в Скандинавия или Великобритания.

Онези, които искаха да работят в чужбина, отдавна вече са навън

Онези, които искаха да работят в чужбина, отдавна вече са навън

Германия е за високо квалифицираните източноевропейци само една страна от много възможни. Твърде дълго хората бяха отблъсквани от крайно непривлекателните ограничения за престоя им във Федералната република, смята Копел. Докато други страни с благодарност приемат специалистите. Германия е в безмилостна конкурентна борба за спечелване на високо квалифицирани кадри, но тези кадри разполагат с достатъчно други алтернативи в трети страни.

От Германско-Чешката индустриално-търговска камара в Прага стана ясно, че и от Чехия не може да се очаква някаква сериозна миграция по посока на Германия. Общо взето чехите не са особено мобилни що се отнася до работните им места и който е искал да работи в Германия, вече е намерил начин да мигрира. Ако не в Германия, то другаде.

Автор: А. Лихтенберг, В. Шопов / Редактор: Б. Узунова

http://www.dw-world.de

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.