Home » Избрано

Македонец взе най-големия приз на Американския университет в България

2011.04.11 Няма коментари
Spread the love

На тържествена церемония вчера вечерта бяха наградени изявени студенти на Американския университет в България

11 април 2011г., Благоевград.

Четвъртокурсникът от Македония Жикица Паговски грабна най-голямото отличие на Американския университет в България – президентския медал. Той получи своята награда на ежегодната тържествена церемония, провела се вчера вечерта в АУБ. Жикица е член на Студентското правителство на АУБ, организатор на Youth Empowerment Initiative, насърчаваща социална отговорност сред младежите, основател и президент на мрежа от студентски организации под шапката на консорциума Callenge:Future. Благодарение на него, АУБ подписа меморандум за сътрудничество с македонския град Делчево, осигуряващ стаж и стипендии за студенти от града, които се обучават в университета. Има няколко публикации и е участник в много международни конференции, а миналата седмица получи наградата David Marchant от световната организация „Фи Бета Делта” в САЩ. Жикица е приет в магистърска програма на пълна стипендия в университета Джон Хопкинс в Щатите.

Американката Лейси Коуп, третокурсничка в АУБ, получи специалната награда за изключителни постижения в областта на българския език и фолклор. „Въпреки че Лейси няма българско потекло, българското в нея надделява – в нейния глас, в нейните танци, в ума й, в сърцето й”, каза деканът на преподавателите в АУБ Стивън Съливан, когато обяви наградата. Лейси играе над 70 танца, повечето от които български. Тя е основател на фолклорния женски ансамбъл „Светлина” в АУБ.

В областта на икономиката награда получи Антон Тонев, който е приет в университета Корнел, един от топ 20 университета в САЩ. Тонев е носител и на стипендията „Анна Чапрашикова” на АУБ. Фондът „Анна Чапрашикова” подпомага възпитаниците на АУБ да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в топ 20 университета в САЩ, като Харвард и Принстън. Беларусинът Раман Фаминов беше отличен в две категории – журналистика и масови комуникации и бизнес администрация. Той започва работа в Google веднага след дипломирането си.

Церемонията за отличаване на изявени студенти на АУБ е най-голямото ежегодно събитие, което признава успехите на завършващите студенти. 124 студента бяха отличени в почетния списък на президента, а за да получат това признание те трябва да имат успех между 3.8 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. Освен тях, студенти от различните специалности в АУБ бяха наградени за своето академично усърдие, извънучебни дейности и принос към университета и обществото. На церемонията бяха отличени и 121 студента, които са получили стипендии от АУБ за своите постижения.

Албена Кехайова /АУБ/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.