Home » Избрано

Еврочиновници се возят на незаконен лифт до Седемте езера

2011.04.05 Няма коментари
Spread the love

Съобщение за медиите на Алианс за национален парк Рила, Български център за зелена икономика и Национално движение „Екогласност”

След като през 2008 г. 148 000 български граждани отправиха петиция до Европейската комисия да спре незаконното строителство на път, лифт и писта към Седемте езера в Рила, едва вчера еврочиновници от Генерална дирекция „Околна среда” на ЕК посетиха мястото на вандалската сеч на 200 декара рилски гори.

Министерството на околната среда и водите твърди, че това е дело на „неизвестен извършител”, въпреки че фирмата „Рила Спорт” построи и обслужва лифта и дава под наем ски на скиорите, спускащи се по пистата, направена от „неизвестния извършител”.

Дошлите от Брюксел еврочиновници трябваше да установят на място фактите на унищожаването на природата в националния парк Рила, който е европейско природно наследство.

Вместо да поканят при посещението си петиционерите-природозащитници, представлявани от гражданските групи „Зелени Балкани” и Граждани за Рила, ръководителят на мисията Жан-Франсоа Бракеланд, шеф на правен отдел съм ГД „Околна среда” и сътрудниците му пристигнаха на мястото на сечта с подбудителя и Славейко Стайков – директор на Фирмата „Рила Спорт” и покровителстващия го чиновник от МОСВ – Михаил Михайлов, шеф на дирекция по „опазване на природата”.

Евроиновниците се качиха на незаконния лифт и се разходиха до Седемте езера като на връщане заявиха, че не се забелязват нарушения на европейското право и че обмислят прекратяване на наказателната процедура срещу правителството на България за сечта в Рила поради липса на видими нарушения.

Приложени снимки: Жан-Франсоа Бракеланд, шеф на правен отдел съм ГД „Околна среда” на ЕК се вози на незаконния лифт до Седемте езера на Рила

Никой от тях не даде смислен отговор на въпроса как са стигнали до този извод, след като са посетили мястото на престъплението само с извършителите и покровителите им и без петиционерите, които да им покажат къде е била изсчената гора.

Природозащитната общност е възмутена от този скандален акт на безотговорно отношение на еврочиновници към преките им задължения и свиква протест утре от 10.00 ч пред сградата на ЕК на ул. „Московска” 9. под надслов: Еврочиновници пренебрегват европейското право в Рила и се возят на мутренски лифт.

Разполагаме с богат снимков материал за цялото вандалското дело срещу природата в Рила от започването му през 2007 г. до сега и ще го предоставим на Европейския парламент при посещението на мисия на парламента в България през юни. Ще настояваме също комисарят по околна среда Янес Поточник да даде в пленарна зала на ЕП обяснения за безотговорното поведение на подчинените му еврочиновници по случая с Рила.

Протест за Рила и Пирин пред сградата на Европейската комисия

Във връзка с посещението, природозащитници в София се събират за протест на 6 април, от 10.00 часа, на ул. Московска 9, където комисията ще се срещне с редица организации за обсъждане на проблемите.
Комисията от Брюксел стана обект на критика от поддръжниците на жалбата, защото при посещението в Пирин и Рила вчера (понеделник 4 април) бяха придружени от служители на Министерството на околна среда и водите, както и от местни бизнесмени, но жалбоподателите не бяха поканени. Ясно е, че от МОСВ и от местния бизнес няма да им кажат детайлите за щетите, които се нанасят на Седемте рилски езера, на природните паркове и на горите.
Протестиращите утре в протеста си ще акцентират върху факта, че направена по този начин, проверката на комисията е обречена на неуспех да се изяснят незаконните действия.

————-
На снимките: Жан-Франсоа Бракеланд, шеф на правен отдел към ГД „Околна среда” на ЕК се вози на незаконния лифт до Седемте езера на Рила.

Snimki EK na Panichiste 031_VKcut2.

P4040165_Commission-using-the-lift-5

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.