Home » Избрано

Братовчедът на Христо Ковачки пише на американския посланик

2011.04.17 Няма коментари
Spread the love

Автор: Евгени Тодоров
http://evgenitodorov.blog.bg/

До Негово Превъзходителство Американския посланик

Уважаеми Господин Уорлик,

Казвам се Христо Ковачки, но не съм онзи Ковачки, а негов трети братовчед. Даже не се познаваме с него.

Пиша Ви по повод Вашето изказване, че в България има два вида правосъдие – за богатите и бедните.

Аз съм дребен бизнесмен и без да искам ме заплетоха в една ДДС далавера, не съм бил платил едни 16 хиляди лева, които един друг трябваше да плати – да не разказвам цялата работа. И сега ме осъдиха на 6 месеца затвор.

А братовчедът за същата работа, но за 16 милиона, го осъдиха условно.

Ясно защо – защото са го вписали към богатите.

А мен ме минават по другото правосъдие – за бедните.

Искам обаче да удостоверя, че не съм толкова беден.

Имам 6 имота – толкова колкото министър Цветанов.

Е, и те са наследствени /повечето/, но все пак са имоти.

Имам апартамент в София, аз и жена ми имаме къщи на село от родителите, имаме и една нива в землището на село Иваняне.

Нашата нива е на сто метра от имота на Зорка, съпругата на Президента, в нея садим картофи – от същия сорт на премиера Бойко Борисов.

На сина купихме апартамент в комплекса „Манастирски ливади” – в същата кооперация, където е тризонетът на сина на Президента. Е, нашият апартамент е по-малък, но не е и гарсониера.

Освен това имам в банката известна сума – в левове и евро, от продажбата на картофите.
Така че целият ми живот минава на една ръка разстояние от големите хора, но все ме пишат към бедните.

Готов съм да си платя на когото трябва, но не знам на кого.

Господин Посланик, Вие сигурно знаете как мога да бъда записан към богатите и да ползвам правосъдие като това на братовчеда?

С уважение
Христо Ковачки /братовчед/

—————-Условната присъда на Ковачки за пореден път доказа двойния аршин

Автор: Руслан Йордановь /Стандарт/

Джеймс Уорлик се вживя в ролята на момчето от приказката, което изкопало трап и се провикнало в него: “Цар Траян има магарешки уши!”.

Всяко интервю на американския посланик се възприема като плесница върху обществения вкус, в отговор литват гневни декларации и делови предложения да бъде обявен за “персона нон грата”.

Последния път Уорлик разбуни царството на тогите с откровението, че в България има две съдебни системи – една за богатите и една за обикновените граждани. “Повечето българи вече не искат да търпят това”, отсече дипломатът в стила, напомнящ уличен марксистки проповедник отпреди век.

Отговорът на родната Темида беше светкавичен. “Това е напълно неоснователна и неприемлива теза, която обижда магистратите в България”, заявиха в безпрецедентно съвместно комюнике главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Към изразеното от двамата крайно недоумение се присъедини и председателката на парламента Цецка Цачева, която отрече мнението на посланика като “непремерено и плод на вътрешна емоция”.

За съжаление обаче ходът на събитията оправдава думите на устатия дипломат. Последното потвърждение дойде от Софийския градски съд, който погали с условна присъда милионера Христо Ковачки. Енергийният бос има повод да си хвърля капата, след като съдът му даде 3 години условно плюс 5-годишен изпитателен срок за ужилването на хазната с над 16 милиона лева.

Твърде съмнително е дали ще се получи и наложената от магистратите конфискация на една десета от имуществото на Ковачки.

В случая няма какво да се добави към констатацията на Уорлик, че “благодарение на раздвояването на съдебната система богатите, властни и влиятелни хора се разхождат свободно по улиците”. Нещо повече, затворите у нас са препълнени с кокошкари, откраднали по два телефона или разбили на пияна глава гаражи и мазета.

Най-лесните и многобройни мишени на родното правосъдие са клетници (в голямата част от случаите от малцинствата), които нямат нито пари за хонорара и на треторазреден адвокат, нито пък преки роднини в съда и прокуратурата.

Дори посланик Уорлик да реши утре да ни лиши от шареното си присъствие, за което настояват среди от БСП, едва ли пороците на Темида ще изчезнат с неговото заминаване.

Европейските ни партньори във всеки следващ доклад повтарят унищожителните си бележки за правосъдната ни система и я сочат като главна пречка за развитието на страната и пълната интеграция в структурите на ЕС.

Без съмнение общественото търпение към бардака в съдебната система е напълно изчерпано и у нас. Още повече че липсата на законност и забатачените с петилетки дела удрят както жертвите на престъпления така и съвестните данъкоплатци, бизнеса, а в редица казуси застрашават и националната сигурност.

В крайна сметка и всяко от последните правителства се проваля в стратегическия приоритет – борбата с престъпността най-вече заради черната кутия, в която се е превърнала обградената с неприкосновеност магистратура.

Жреците на Темида не бива да се сърдят на тежките обвинения, а да се готвят за засилване на обществения натиск срещу техните недъзи. В крайна сметка топката е в техния двор.

—————-

Първанови: първата дама и първородния престолонаследник

Иво Инджев
http://ivo.bg/

Зорка Първанова с имот за 5 лева за кв. м

Изгодни сделки сключва и големият син на президента Владимир Първанов
Зорка, съпругата на президента Георги Първанов, се е уредила с имот край София на цена от 5 лева за кв.м. Сделката е извършена през 2007 г. Имотът се намира на 13 км от президентството – край село Иваняне, пише вестник „Торнадо“.

Съгласно новия общ устройствен план на София районът е обявен като перспективен, предвижда се там да бъдат изградени малки малки и средни предприятия. Според плановете мястото трябва да се превърне в логистичния център на Балканите.

Самата сделка е сключена по време, когато все още продажбата на имоти не е засегната от икономическата криза и е в разцвета си. През същия период пак за парцели край Иваняне средната цена за кв.м е 60-70 евро.

Независимо от това съпругата на президента плаща 42 500 лева за 8500 кв. м. Продавачите не са нейни роднини и няма как ниската цена да бъде оправдана с прехвърляне при делба на имот.

През 2007 г. Васил Симеонов Савов и Галина Петрова Савова сключват сделката със Зорка Първанова за продажба на парцела. Симеонов работи като общопрактикуващ лекар и е сред собствениците на медицински център „Здраве 999″ в жк „Илинден“, ул. „Коньовица“. Година след сделката центърът сключва договор със здравната каса.

На подобни ударни покупко-продажби се радва и останалата част от семейството. По-големият син на президента – Владимир, успява да се сдобие с тризонет в „Манастирски ливади“ на завидна цена. На 5 октомври 2009 г. в 121, акт 200 от столичната служба по вписванията е документирана покупката на апартамент с площ 213, 410 кб.м на ул. „Иван Сусанин“.

При сделката Владимир Първанов сключва договор за ипотека с ДСК, според който жилището е на стойност 160 380 лева. Цената на имота отново е с пъти по-ниска от реалната. Дори и в момента, когато се наблюдава спад на продажбите, подобен имот се предлага за 200-220 хил. лева.

Интересен е самият продавач на жилището – небезизвестният сторителен предприемач Румен Иванов, управител и съсобственик на фирма „Крит“. Името му нашумя преди време, когато се оказа, че манекенка го е шпионирала по нареждане на тогавашния агент на ДАНС Алексей Петров.

Самият Румен Иванов е известен като приближен до Първанов и често е канен на държавни сбирки, удостояван е с редица отличия, сред които и „Човек на годината“.
Към момента на сключване на сделката с „Крит“ Владимир Първанов е на длъжност в частната фирма „Ай-ви-СМ“, в която работи с брат си Ивайло. Според финансовия отчет на фирмата през 2009 г. тя е била на загуба и не декларира доходи. Независимо от това банката отпуска кредит за тризонета с месечна вноска от 700 лева.

Същата година Владимир Първанов извършва друга сделка – от името на фирмата, и тя става собственик на магазин в „Хиподрума“ с площ 69,940 кв.м. Цената е 122 180 лева и отново е няколко пъти под реалната пазарна.

Продавачът отново не е случаен – става дума за фирма „Сити резиденс“ с управител Георги Харачерев. В миналото името му се свързва с „Мултигруп“. Той обаче нашумява покрай конкурсите за сметопочистването в София. Освен управител и собственик на строителната фирма „Сити резидънс“, той е и шеф на „РВЕ-България“.

Друга негова фирма – „Тилком“, пък печели конкурс за изграждане на кабелната мрежа на БТК. И Харачерев като Румен Иванов е близък с президента Първанов./БЛИЦ/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.