Home » Избрано

12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката. 50 години от полета на Гагарин.

2011.04.12 Един коментар
Spread the love

12 април е денят на първия в историята пилотиран космически полет /1961 г./ на космонавта Юрий Гагарин с кораба “Восток” и се отбелязва като Световен ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба “Восток” една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в селцето Смеловка Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в Космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“ на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета. Лайка е намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3-годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. „Лайка“ е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Името ѝ било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ: „mutt“ – куче от смесена порода и Спутник). Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта ѝ не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността. Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.

По случай 50-та годишнина от изпращането на първия човек в Космоса Руската централна банка пусна 2 юбилейни  монети.  Серията включва сребърна монета с проба 925. Тя е с номинал 3 рубли и тежи 31,1 грама. На нея  е изобразен Гагарин и ма надпис  «50 лет первого полета человека в космос» и подпис на космонавта.

Централната банта представи  и втора възпоменателна монета с номинал 1000 рубли, отсечена от 24 каратово злато. Тя тежи цели 155,5 грама. На лицевата й страна е изобразен съветския космонавт Юрий Гагарин – първият човек летял в Космоса.

В деня на годишнината пък в Ню Йорк тестовата капсула “Восток 3КА-2”, все още обгорена от повторното си навлизане в атмосферата, ще бъде продаде на търг на Sotheby’s. Капсулата завършва успешно мисията си, въпреки че обгаря при навлизането си в земната атмосфера на връщане. Аукционната къща, която излага капсулата в централата си в Ню Йорк, смята, че тя може да достигне цена между 2-10 милиона долара.

От аукционната къща заявиха, че настоящият собственик, предпочел да остане анонимен, е купил капсулата от руснаците преди години. Интериорът на летателното тяло, което е притежавало апаратура за 1800 паунда, е изпразнен поради съображения за сигурност. Широка малко над 2 метра в диаметър, алуминиевата капсула е била “секретна” до 1986 година.

Космическата програма “Восток“, създадена от архитекта на съветската програма за овладяване на Космоса Сергей Корольов създаде история с изстрелването на две кучета – Белка и Стрелка– първите живи същества от планетата, оцелели при пътуване през 1960 година.Успешното изстрелване и завръщане на Белка и Стрелка доказва, че нищо не може да се случи с човек в космическото пространство и че човечеството е готово да направи първата си крачка към звездите. Сферичната кабина на капсулата, не по-голяма от 2,5 метра в диаметър от алуминиева сплав впоследствие е била адаптирана за хора.

Тази година на 21 юли се навършват 40 години от полета на американския Аполо 11 до Луната, когато космонавтът Нийл Амстронг направи първата стъпка върху повърхността на спътника на Земята.

От 1969 12 април се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката и у нас. И ние, българите, сме дали космонавти на света – Георги Иванов и Александър Александров.

12  Април е специален ден и защото на тази дата преди 27 години е излетяла първата совалка на НАСА – Колумбия на мисия STS-1.

Гагарин, Корольов и Тережкова

One Comment »

  • Анто said:

    Капсулата на космическия кораб “Восток 3КА-2” се продаде на търг в аукционната къща “Сотбис” в Ню Йорк за 2,88 милиона долара.
    От тази сума 440 хил. долара са комисиона на “Сотбис”.
    Купувач е руският бизнесмен Евгений Юрченко, ръководител на инвестиционния фонд “А. С. Попов”. Той е закупил капсулата, за да я върне в Русия.
    “Надявам се “Восток” да заеме законното си място в някой от националните музеи, посветени на историята на руската космическа програма”, заявил Юрченко, цитиран от вицепрезидента на “Сотбис” Дейвид Редън.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.