Home » Избрано

Европейски ден в памет на жертвите от тероризма

2011.03.10 Един коментар
Spread the love

За 6-и път Европа отбелязва 11 март като Ден в памет на жертвите на тероризма. Днешният ден е обявен за Европейски ден в памет на жертвите от тероризма по предложение на депутатите от Европейския парламент от 2005.
На тази дата през 2004 г. терористи предизвикаха мощни взривове в четири влака недалеч от централната мадридска гара „Аточа”. Между 7,37 и 7,42 ч. местно време избухват 10 мощни експлозии в 4 влака в испанската столица. Загиват 191 души, близо 2000 са ранени. Отговорността за атентатите е поета от бригадите “Абу Хафс ал Масри” – член на терористичната мрежа на “Ал Кайда”. Петдесет чужденци от 16 държави са сред жертвите, в т.ч. и четирима българи.Това беше най-смъртоносният терористичен атентат в Европа след Локърби през 1988 година. На 2 април 2004 г. в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем заподозрени терористи. Те се самовзривяват. Датата за атентата не е случайна – свързана е с други предишни терористични актове, като атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г.

Текстове от хилядите възпоменателни бележки, оставени тук след атентата, са изписани по купола на Паметника от кристал

Текстове от хилядите възпоменателни бележки, оставени тук след атентата, са изписани по купола на Паметника от кристал

Срещу гара Аточа в Мадрид през 2007 бе построен стъклен монумент, в памет на жертвите на терористичния акт, Той представлява 11-метров стъклен цилиндър е с прозрачна вътрешност, в която са поставени съболезнователните послания, оставени от испанци и чужденци на гара Аточа след терористичния акт.

Днес е и Ден на ракетните войски и артилерията на Българската армия. Определен е за професионален празник със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). . На 11 март 1913 г. в 13 ч. генерал Никола Иванов заповядва артилерийски обстрел на отбранителни укрепления пред Одрин и само два дни по-късно непревзимаемата Одринска крепост – връх на немския инженерен гений пада под напора на Българската армия.За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.


One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.