Home » Избрано

Две мнения за Бойко

2011.03.30 Няма коментари
Spread the love

Блудният син се завърна

Автор: ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ

Не съм кой знае колко изненадан, но му се чудя на акъла на българския премиер. Струва ми се, че не осъзнава накъде се е запътил.

Както и да е аз оставам с убеждението, че е вярно твърдението за наличието на компрометираща информация във ръцете на определени задкулисни кръгове, към които принадлежи и Алексей Петров, и пред заплахата от публикуването ѝ премиерът не може да устои.

Както и да е всеки наблюдател може да констатира голямата промяна в поведението на премиера, поставила началото си със реинтегрирането на Петко Сертов в премиерската администрация. Не става дума за някакви специално персонализирани нападки към споменатата личност. Иде реч за пропадане в помийната яма на цялата премиерска риторика, от встъпването му в длъжност до този момент, против тройната коалиция, против държавна сигурност и тем подобни. И ако в страната, все още може да се намерят непросветени хора, които да се оставят подвластни на риторичните манипулации то вън от България шансовете за успех в тази посока клонят с бързи темпове към нулата.

От началото на встъпването във функции това правителство, особено чрез работата и позициите на министър Цветанов, започна да отчита положителни резултати във правоохранителната област. Тази тенденция обаче срещна явната съпротива на участващите във правораздавателната област в цялата верига като се започне от следствения процес и се завърши във съдебната зала. Всеки външен наблюдател констатира, че във правораздавателната област, освен приказки без покритие, до този момент няма нищо на мегдана. Нещо повече на министър Цветанов вече са извадени зъбите и той и да се опита да хапе ще се получи смукане вместо хапане. Странно е дали той осъзнава в какво положение се озовава, приемайки да консумира всичко, което му се сервира от неговата политическа фамилия.

Първо премиерът съвсем съзнателно го хвърли на кучетата, обявявайки го преждевременно за кандидата на ГЕРБ за президенският пост. Само, човек, който не познава българската действителност, можеше да не проумемее тази маневра на Борисов. Това е стар и изпитан метод, употребяван неведнъж във близкото минало. Защо засягам този въпрос ? Защото той е пряко свързан със правораздавателната област и с нейното бъдеще. Тук, както се казва, е заровено кучето. Ако при предстоящите президенски избори се допусне в креслото на президента да седне човек, неконтролиран от тъй наречените задкулисни криминализирани кръгове, обслужващи корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, това означава, че те ще изгубят днешните си позиции във правораздавателната система. Както всеки разумен човек ще разбере, залогът е твърде голям. В арсенала на оръжията в битката за запазване на позиции третата фаза от серията активни мероприятия /ПОТОП /, в която се предвиждаха и видеоклипове, засега се отлага. Това отлагане не става без ангажименти от страна на премиера. За съжаление той може би осъзнава, че този му ход едва ли е най-добрият. Може би осъзнава, че в крайна сметка ще бъде употребен както и други и изпратен на бунището при Желев и подобни. Това го дестабилизира и той изрече през последният месец редица неприемливи за положението му твърдения. Започвайки от постановката, при която обърка 18 % с 18 пъти увеличение на цени на ток при отсъствие на АЕЦ Белене. Ако българите са загубили чувствителността си и приемат такива издънки със безразличие, това съвсем не е валидно за канцелариите на външните партньори на Б-я. Всъщност две събития в Б-я са несъвместими – строежа на АЕЦ Белене и борбата със корупцията по високите етажи на властта както и с организираната престъпност.

Проектът АЕЦ Белене е базата на тези две ракови заболявания на България. Това не е някакво си екстравагантно мнение, а твърдение, базирано на добро познаване на предисторията. Двама министър-председатели на България в различни периоди от време си отидоха, точно защото застанаха на пътя на руската стратегия за Б-я и се опитаха да защитят трайния български интерес. Колкото и екстравагантно да звучи, става дума за конкуриращите се Иван Костов и Жан Виденов. Макар че звучи малко невероятно за широката публика, истината е такава. Ако Иван Костов беше приел предложението да подкрепи проекта Белене, резултатите от урните през 2001 година щяха да бъдат различни. Да, но той отказа. Е, както често се случва в България друг побърза да предложи услугите си. И този друг дори има наглостта да претендира за титлата български цар. Знам, че има хора, които веднага ще скочат с обвинението за продажбата на Нефтохим. Първо става въпрос за несъизмерими събития. Второ, вярно е, че след като предшественикът му бе свален поради отказа си да отстъпи пред руският интерес, Костов имаше задължение да изпълни определени ангажименти. Какво да правим? Животът и хората не са нито само черни нито само бели. Това важи и за споменатите двама.

Премиерът знае дори по-добре от мен тази реалност и очевидно прави опит да не е следващият. Нещо повече, в объркването си започва да бъбри малко повече и за разни авантюри да дава съвети по големи проблеми, намиращи се фреално вън от възможностите на Б-я. С добри чувства към него е редно да му се припомни, че е премиер на най-корумпираната и най-бедна страна в Европейския съюз. Премиер на единствената страна в Европейския съюз, чийто президент е бил нискоразряден агент-доносник в една институция, която вече 65 години работи против интересите на българите със криминални методи и средства. Премиер на една страна, в която вътрешен министър е било лицето Румен Петков, с когото днес премиерът е единомишленик по въпроса за АЕЦ Белене. Премиер на една страна, от която Румен Петковци и тем подобни са прокудили повече от един милион българи в разцвета на силите си да работят по чужбина. Да раждат деца по чужбина да плащат данъци там и т.н. Когато премиерът се оплаква от свитото потребление на горива, няма ли кой в България да събере смелостта да му съобщи сметката каква би била, ако тези хора не бяха прокудени от ширещата се копупция и организирана престъпност да търсят късмета си по чужди земи. Убеден съм, че мнозина могат да го кажат, но по непонятни за мен причини мълчат. Знае ли премиерът какво отвръщение буди у тези млади и трудоспособни българи фактът, че той приема в сградата на Министерския съвет някой си Алексей Петров като партньор във социалния диалог.

В последните си изяви във връзка с цените на горивата Борисов постави всички възможни рекорди по популизъм и манипулация. Особенно с твърдението, че ако Лукойл излезе във 4 месечен ремонт, щял да лиши бюджета от 2 милиарда лева. Няма ли кой да каже на премиера, че тези пари се внасят от българския потребител а Лукойл е само посредник-събирач. Потребителят, ако не купува от Лукойл, ще купува от конкурентноспособния внос и единствен губещ ще бъде само Лукойл а всички други ще са печеливши. Няма да влизам във подробности по тази тематика, защото Иван Костов и министър Трайков достойно и аргументирано я изложиха пред българите. Който е искал, е прочел и разбрал. Но на този фон контрастира позицията на премиера, който застава направо на позициите на ретроградната комунистическа номенклатура, която често пъти в миналото е шамаросвал словесно.

Всъщност илюзия е, че формиралите се по време на комунизма дипломати, юристи, полицаи, разузнавачи, контраразузнавачи и други подобни категории, свързани с управлението, са били добри специалисти, които могат да дават добри резултати при новите условия. От тази категория изключвам чисто техническите категории – инженери, агрономи и т.н. Когато говорим за първата категория, лесно се разбира проблематиката, ако отчетем, че базата, върху която те са построили своите познания и опит, е нездрава – марксизма, атеизма отхвърлянето на исторически натрупалият се опит у европейската цивилизация в областта на правото, в което правото на частна собственост е фундамент, докато по времето на комунизма в България самата възможност за съществуването на това право беше отхвърлена и заменена с понятието лична собственост. Това е прецедент във цялата история на човечеството. В тази сфера двата тоталитаризма се различават коренно. Фашизмът не отрече това право а само не го зачиташе, когато му беше изгодно. Другата спомената черта – агресивният атеизъм – доведе до разграждане на цялата ценностна система, изградена и наследена в обществото от християнството. Тя бе обявена за враждебна и подлежаща на унищожение от комунистическата атеистична ценосттна система. Така че тук най-простата аналогия е със строежан на една на вид хубава къща, но на пясъчна основа. Непризнаването на тази проста реалност е основната причина България да прокуди такава голяма част от човешкото си богатство по чужди земи, за да продължат да спъват нейното развитие паразитите от комунизма от рода на Георги Първановци, Румен Петковци, Алексей Петровци, Цвятковци, Гоцевци и цялата плеяда доброволно предложили им си да ги обслужват от рода на Желювци, Сакскобургготски, Софиянски и прочие.

Мислещите хора все пак се запитват къде са другите в тази очертала се нова обстановка, създадена от задкулисните споразумения на премиера. Къде и какво мисли министър Цветанов или пък министър Трайков? Съпричастни ли са на задкулисните споразумения на премиера. Това че ги приемат, засега е пред очите на всички. Но ако не искат да отекат в канализацията, в техен интерес е да се замислят и да съберат малко повече кураж. Ако премиерът заплашва да иска някому оставка, то е нормално и от другата страна да му се даде знак че могат да му се предложат оставки, без той да ги е искал. Въпреки че се влиза в преизборен период, добрите министри в правителството трябва да се замислят за възможностите по-смело и по-достойно да защитят труда и усилията си във посока на официално заявените цели пред българите.

Министър Цветанов трябва да се замисли по-сериозно и по един друг капан, който му постави премиерът. Казуса Шенген. Кое налага това бързане и липса на търпение по този казус. Да не би страната, която определя България за троянски кон в ЕС, да настоява да се вкара пробитото българско гърне в европейската система. Нима министър Цветанов не осъзнава, че пробитата българска правораздавателна ситема не е в състояние да гарантира сигурност на гражданите от настоящата шенгенска зона. Нещо повече, дали той не разбира, че не разполага с ресурс да промени положението във тази система, докато представител на културата на комунистическата Държавна сигурност се е разположил в президенското кресло и разполага със квоти. Трудноразбираемо е защо министър Цветанов като един Гюро Михайлов се съгласява да носи отговорност за област, в която не може да оказва влияние. Нима не успя да разчете досега посланието от ЕС – правоохраняване не е еднозначно с правораздаване.

Източник: http://frognews.bg/

————————-

ВЕСЕЛИНА ТОМОВА: ЗАЩО БОЙКО НЕ АРЕСТУВА РУМЕН ОВЧАРОВ?

Веселина Томова е родена във Варна. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Започва да се занимава с журналистика през 1990 г., като участва и в създаването на в. „Демократ”. Тя е разследващ журналист, автор на романите „Бандитска Варна” и „БГ афери. Алексей и останалите”.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА

Веси, скандал след скандал, какво става? Арестуваха бившия зам.-външен министър Феим Чаушев за посредничество при предаване на откуп за краден автомобил?
– Не съм привърженик на моментално лепнатите етикети след един арест. Особено когато това се случва у нас, по времето на МВР-то на Цветан Цветанов. Не че и преди него не беше същото…

Има една порочна журналистическа практика, която граничи с абсолютен непрофесионализъм. Медиите са се превърнали в презерватив на МВР и прокуратурата. Гръмват официалната информация, подадена от ченгетата и дори не си мърдат клепача, за да разнищят дали не са прецакани, излъгани или употребени. В повечето, да не кажа във всички случаи, по-късно се оказва, че това, което гръмогласно са пищяли, се оказва не точно така, или чиста манипулирана лъжа, която се сгромолясва в съда.

Не съм убедена, че Феим Чаушев е онзи, който така старателно искат да ни представят. Това просто е поредната пушилка, която трябва да отклони вниманието от пълната олигофрения, обхванала МВР и службите. А онова, което се случва в бизнеса с крадените коли, е, че разцветът му върви главоломно нагоре, почти като по времето на митичните „добри стари времена” на трибуквените групировки. И о, чудо, това дори и министър Цветанов го призна!

Същият Цветанов обаче мълчи, че

целият бизнес с крадени автомобили се върши с протекцията на висши ченгета.

Каналите са известни, знае се, че автоджамбазите и босовете им се отчитат на ченгетата, и какво? Цветанов вади Феим Чаушев, на всичкото отгоре бивш зам.-министър от тройната коалиция, и ние всички трябва да ръкопляскаме, че хванали „капото”. Това е пълна порнография! Преди седмица написах в сайта afera.bg, че директно ченгета с имената им покровителстват и пазят бригадите с автокрадци във Варна. Ден по-късно същите ченгета привикаха източника ми и го направиха крив.

В същото време пред дома му изтърбушиха служебния автомобил на шефа на варненската РДВР, откраднаха му компакт-диска и някаква рекламна флашка с футболния клуб “Манчестър Юнайтед” и всички оперативни бяха впрегнати като изоглавени да търсят флашката на комисаря, защото му била подарък?! Бандитите бяха потресени от безумието на директора на полицията, а Цветанов прати във Варна заместника си той обяви как ченгетата имали небивали успехи и даде такава оценка като че ли се намираме на пленум на БКП.
Някой например запита ли се как така „внезапно” и „изведнъж” откраднатия джип на сина на Вежди Рашидов бе оставен великодушно пред един паркинг, без дори нищо да е бутнато вътре?! Това може и се случва само тогава, когато покровителят от МВР е дал спешен знак на автоджамбазите: „Веднага връщайте колата! Подхвърлете я някъде!”. По телевизиите обаче тържествено бе изгърмяно: МВР намери джипа. Намерило го – дръжки! Ченгетата казаха на апашите – бързо го оставете някъде, че става напечено.

– Малко, след като влиза в ареста, на Чаушев му прилошава, вдига кръвно, получава диабетна криза и е откаран по спешност в болница. Аналогът е с братята Маргини – дископатия извади от ареста Големия Маргин, а Малкия Маргин заложи на странни припадъци, които доведоха до епилепсия. И на Алексей Петров здравето му било влошено от условията в ареста…
– Безспорно здравословните врътки са едни от основните прийоми, за да се иска по-лека мярка за неотклонение и адвокатите залагат на тях с истинска виртуозност. Но покрай професията си на разследващ журналист, знам и другата страна на медала, която също остава далеч от погледите.

Условията в българските арести са нечовешки.

В тази смрад и на всичкото отгоре облъчвани ежеминутно от закрепените до килиите устройства за заглушаване, които са ужасно вредни, се отключват всички хронични заболявания. Това, впрочем е един от изумително отвратителните начини на българското правораздаване да притиска арестантите. Да ги държиш без лекар, да не уважаваш нито една молба заради лошото им здравословно състояние, да ги доведеш до животинско безпомощно състояние е начинът, по който се търси пробив. От една страна – да ги смачкаш психически, от друга – да употребиш повечето от тях за мръсни цели – да подписват поръчкови показания, да стават нагласени свидетели, да правиш с тях сделки и недопустими договорки. Това е ежедневие в българските арести.

Когато обаче някой от арестантите проговори за това, пропагандната медийна машина изревава в угода на властта – айде-е, като ги хванаха и веднага се разболяха. Предлагам да направим експеримент – няколко журналисти да влезем в ареста за десет дни. След това нека журналистите да разкажат здрави ли са и какво ги боли. Ако условията в българските арести са такива, каквито са в европейските страни, няма и как да бъдат използвани маньоврите със здравословното състояние, за да бъдат измъкнати навън. Това обаче очевидно не устройва ченгетата и прокурорите, които искат лазещи по очи с изплезени езици лица, които да притискат така, че по най-лесния начин да си насъберат „безспорните доказателства” чрез признания или поръчково подписани показания.

– Вече е ясна и присъдата на Вальо Топлото! Бившият шеф на „Топлофикация”-София трябва да изплати на държавата 1 417 023 лв. Сумата е формирана от 853 330 лв. недеклариран и невнесен данък за периода 2000-2005 г. и 563 693 лв. лихви, а доходите Димитров е получил от недекларирани покупки и продажби на ценни книжа в австрийска спестовна каса.
– Вальо Топлото не е върхът на пирамидата, защото

държавните фирми като „Топлофикация” са били източвани, източвани са и ще бъдат източвани от партиите, които са на власт!

Същото е с ВиК-тата, същото е с общинските фирми. Голяма част от тях са дойни крави на политическата върхушка, която управлява. Хората нямат идея колко пари изтичат към политическите централи и към управляващите, особено по време на избори. Тези фирми са партийни каси, затова назначенията на шефовете там са първият приоритет, когато една партия дойде на власт.

А на кого се отчиташе Вальо Топлото? Къде е фамозната ни прокуратура и още по-грандиозното ни МВР, че не успя да стигне до онези, които лапаха отчисленията? Вальо Топлото просто стана поредното чучело, което трябва да сочим с пръст, но зад него се крият физиомутрите на онези, които са го сложили там и които са му дали схемата за източването на мангизите!

– В цялата далавера с „Топлофикация” е замесено и името на бившия министър Румен Овчаров във връзка с парите му в австрийски банки. Говори се даже, че той бил откраднал 120 милиона лева?! Спомням си, че само няколко месеца преди да си отиде от този свят, Илия Божинов каза нещо много интересно: „Защо Бойко не арестува Румен Овчаров?”
– Омертата на прехода е всяка политическа сила, идваща на власт, да пази отиващата си, защото са рожба на едно котило. Нямам спомен, която и да е политическа сила – лява, дясна, червена, синя, пембена, да е подложила на безкомпромисно разследване предишните преди тях. ГЕРБ сега могат да говорят каквото си искат, но истината е, че също не посмяха да бръкнат в гнездото на осите.

Защо? Защото са им производни. Демонстрираха се пушилки с Емел Етем, но защо нищо не става с Етем, като на всички е ясно какви милиарди изтекоха от министерството й, контролирано от ДПС?!

Големите играчи ги няма. Мафията и истинските афери никой не пипа, защото и ГЕРБ, и МВР, и прокуратурата са плод на тази политическа мъгла, която сковава страната ни. Нито Румен Овчаров, нито който и да е ще бъде пипнат!

– Като говорим за мафии, за милиони, за далавери, просто не мога да не те попитам за т.нар. нефтена мафия – очевидно такава има, след като цените на дизела и на бензина скачат постоянно, предизвиквайки истински шок?! Допускаш ли да има някакво картелно споразумение в областта на нефтопродуктите, което ако е така, няма начин да не се подкрепя от управляващите?
– Най-удобните лакърдии са за свободен пазар, за пазарна икономика… Естествено управляващите ни обещаха, че щели да разследват дали има картел. А да видим какво ще открият и дали ще посочат монопола на производството на горива у нас! Няма как цените в различните бензиностанции да са еднакви и да няма договорка за това.

В afera.bg публикувахме много сериозен материал, който задаваше въпроса: кой плати шестцифрена сума, за да се “изгуби” по пътя между Министерския съвет и Народното събрание поправка в Закона за енергетиката, регламентираща мониторинга и регулацията на цените на горивата у нас от ДКЕВР – по подобие на цените на природния газ и енергията?!

– В края на миналата година служители на ГДБОП разкриха, че енергийната мафия е източила 20 млн. лв. ДДС. В такъв случай колко прогнозираш да са милионите, които ще вземе нефтената?
– И като са разкрили „хвърковатите четници” на Станимир Флоров от ГДБОП това, къде са източителите на милионите? Къде са истинските мафиоти – защото

огромните пари у нас изтичат именно чрез енергийната мафия?

Тези пропагандни декларации нищо не означават, защото когато оповестяваш нещо такова, би трябвало да си готов и разплел цялата схема и да си заложил капана на облагодетелствувалите се. Е, кого да арестуват бопаджиите – колегите им от спецслужбите ли, които са набъркани с двата крака в енергийната мафия? От кого да започнат и с кого да свършат? В енергийната мафия на България никога няма да се стигне да арести, там по-скоро ще се събират трупове. Защото именно там се въртят милиардите, които обслужват определени кръгове, включително и управляващите.

– Четирима депутати заплашиха Волен Сидеров, че ще напуснат партията му, заради съмнения за дългове за над 300 000 лева… Драмата на парламентаристите била в подписаните от тях гаранции за заем в размер на 150 000 евро, с което подкрепят „верността” си към националистическата формация. Заемите били изтеглени, което на практика ги прави длъжници?
– Скандалът е претоплена баница, но сега очевидно някой го вади, за да размества политическото пространство с интрига. След словесните фойерверки нататък нищо не произлезе на практика. Този скандал със „запис на заповеди” гръмна първо по СКАТ телевизия. Сега плъзва с очевидни обещания към хванатите като мишки в капан депутати на Сидеров, за да бъдат измъквани от „Атака” и Сидеров да бъде пробит. Нищо изненадващо за нахлуващата с пълна ярост предизборна политическа ситуация. Сидеров и собственикът на СКАТ Валери Симеонов отдавна разтрогнаха топлите си взаимовръзки, но освен зависимостта на депутатите от „Атака” от „запис на заповедите”, крайно време е Сидеров ясно и категорично да каже онова, което без никакво съмнение знае – откъде идва финансирането на СКАТ, при положение че телевизията няма нито една реклама. Нека Сидеров, който демонстрира, че е трибун на истината и на куража, да ни запознае издъно има ли руски капитали, които задкулисно пълнят дисагите на СКАТ, зависим ли е Валери Симеонов от Алексей Петров и по какъв начин. Тези въпроси имат своите отговори и рано или късно ще светнат в общественото пространство. Сидеров се е запътил да става президент и ако им отговори, ще докаже, че по никакъв начин не е бил в комбина с подобни зависимости.

– Как ще коментираш смехотворната ситуация, когато на брифинг на американския посланик Джеймс Уорлик бе зададен въпросът – дали употребява наркотици?
– Аз зададох същия въпрос в afera.bg и го отправих към спецслужбите, които е крайно време да оповестят всички политици, ченгета, магистрати и кметове, които шмъркат като обезумели!

Не желая да ме управляват някакви типове, които са горе на черешата непрекъснато.

Не виждам нищо странно един журналист да попита един посланик дали е наркоман. Още повече, става въпрос за американския посланик, който не спря да се изказва по всички възможни български теми и да дава акъл, като че ли е Господ. След като той може да ми обяснява как да живея, как да бъде управлявана държавата, защо аз като журналист да не мога да го попитам дали не шмърка кокаин, и дали не е педераст, например. Нищо скандално няма в това.

– Всъщност топката бе подхвърлена от Румен Петков, който непрекъснато атакува Уорлик…откакто му взеха американската виза!
– Румен Петков е стара лисица. Не съм му фен, но го наблюдавам внимателно как загрява олиото в тигана. Подхвърлянето на подобна информация от фигура като Румен Петков никога не е елементарно, защото това показва, че той не само знае, а вероятно има и доказателствен материал. Ченгеджийската врътка е да загряваш манджата, докато противникът ти се омаломощи и започне да реагира неадекватно, и точно тогава му прасваш доказателството в очите…

Източник: http://www.blitz.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.