2024-04-23

1 thought on “Днес отбелязваме Деня на Холокоста в България

  1. Току-що се прибрах от научна конференция, организирана от „Академични приятели на Израел“, Сдружението на младите учени „Когито“ и Управление „Архиви“ към МС, проведена в Тържествената зала на Българската академия на науките.

    „68 години от спасяването на българските евреи“ беше темата, която научни работници дискутираха в продължение на повече от два часа. Интересният доклад на акад.Георги Марков провокира широкомащабна дискусия, в която се изказаха редица интересни мнения, бяха съобщени неизвестни на широката публика факти и обстоятелства, често коренно различни от битуващите стереотипи по въпроса. Ще се спра само на най-интересните.

    Оказа се, че българските фашисти (имало е и такива граждански организации в България) не са били против евреите. Нещо повече – немалко евреи са били членове на организации с фашистка ориентации. (Друго са националистическите организации – те са ратували за последователно провеждане на хитлеровия замисъл за „окончателно решаване на еврейския въпрос“).

    За съжаление лаикът, незапознатият с историческите детайли често бърка едното с другото. Докато в Германия евреите са подложени на тотален геноцид, във фашистка Италия Бенито Мусолини не посяга на Божия народ; едва след преврата на Бадолио от Апенините потеглят влакови композиции към лагерите на смъртта.

    Докато просветена, хуманна и винаги притичаща се на помощ на преследвани (спомнете си напр. В.И. Ленин – там и днес има негов музей)от чужди власти Швейцария своевременно (още през 1937 г.) уреди в паспортите на евреите да се сложи черен печат, та да не би да я „наводнят“, България спасяваше не само своите евреи, но и евреи от редица други европейски държави. Благодарение на благосклонното „замижаване“ на тогавашните български власти много хиляди (ето тема за бъдещите учени – да разработят тази благодатна странична линия, почти неизвестна на света) евреи от Германия, Полша, Литва, Латвия, Румъния заминават с български или наети от българи кораби за Хайфа, и по такъв начин избягват съдбата на милионите свои събратя.

    Изказаха се и опасения, че се провежда целенасочена пропагандна линия за омаловажаване на българския принос, като ударението се поставя върху къде по-незначителни случаи като този на Шиндлер например. Сякаш някой е заинтересован да не се говори за спасителите, а да се набляга на гонителите – едва ли не спасителите попадат в категорията „persona nоn grata“.

    Независимо от всичко фактите са налице и те са упорито нещо. Въпреки интересите на отрицателите в историята на България – единствена в света държава – се случи чудо, което никаква манипулативна пропаганда няма да успее да изтрие: СПАСЯВАНЕТО, ПРЕДИ 68 ГОДИНИ, НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ“.

    Да не си мислим, че и тогава не е имало сънародници, които са гледали с безразличие на ставащото. Но друго е важно – мислещите 7% от населението са се проявили като народ, подали са ръка на изпадналия в беда другородец. Те са тези, които са измили очите на България пред света и пред Бога.

    Вярвам, че и днес Отечеството ни не е обедняло откъм тези 7%.

    В тях ни е надеждата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *