Home » Е-Списание

Историческа снежна виелица в Чикаго

2011.02.02 Няма коментари
Spread the love

Чигаго се намира в 24 часова виелица, която започна след обяд във вторник и ще продължи до вечерта в сряда.

Междувременно Националната метеорологична служба предупреждава да не се пътува в града по това време. Падащият сняг, силните ветрове и лоша видимост правят движението изключително опасно. Натрупването от сняг е от 5 до 8 сантиметра за час. Заради така наречения «ефект на езерото» се очакват до 45-50 см сняг в града, научи Eurochicago.com.
От няколко дни средствата за масова информация предупреждаваха за зимната виелица. Те я характеризираха като „потенциално опасна за живота”. Кметът на Чикаго Ричард Дейли също каза, че това е „буря от историческа величина, подобна на която не сме виждали от десетилетия насам.
Повечето фирми освободиха работниците по рано, за да избегнат лощото време след обяд във вторник. И въпреки това много от тях стояха в 2-3 часови задръствания. Всички училища ще бъдат затворени, за радост на учениците. Държавните училища в Чикаго са отменили учебните занятия за първи път от 1999 г. насам. Хотелите предлагат специални тарифи за нощувки за тези, които трябва да останат на работа в центъра или пътуват отдалече.
Ветрове до 60 мили в час (почти 100км/ч) е възможно да причинят високи вълни и наводнения в Илинойс и Уисконсин по протежение на бреговете на езерото Мичиган. Очаква се вълните да достигнат до 25 фута (7-8 метра).

По последни сведения повече от 1300 полета са отменени на международното летище О’Hare, както и всички полети на Midway, въпреки това и двете летища ще останат отворени за пристигащи самолети.

Голяма част от жителите на Илинойс ще прекарат срядата в домовете си чакайки да премине „виелицата на века“. Ето кадри от преди час:

Правят се залози дали бурята тази седмица ще счупи рекорда, поставен през 1967 г., от буря станала пословична и за която се говори и до днес. Преди 44 години в течение на 35 часа към вече натрупания сняг, в Чикаго пада още половин метър, което прави непроходими улиците и парализира града в продължение на дни. Стотици превозни средства са затрупани безпомощни по улиците, хиляди са пострадалите, а десетки умират.

Great snowstorm of 1967. Traffic in Chicago comes to a stop in 1967.(Tribune archive photo)

Great snowstorm of 1967. Traffic in Chicago comes to a stop in 1967.(Tribune archive photo)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.