Home » Е-Списание

ПРЕБРОЯВАНЕТО ПО ИНТЕРНЕТ В БЪЛГАРИЯ

2011.02.01 Няма коментари
Spread the love

1 февруари 2011 г.

Започна електронното преброяване на населението в интернет, организирано от Националния статистически институт (НСИ). За момента системата работи без големи проблеми, въпреки че сайтът на института в определени моменти е временно недостъпен.

Всеки желаещ да се самопреброи през интернет сайта на НСИ трябва да се регистрира и след получаване на парола може сам да въведе отговорите си във въпросника на НОИ.

Анкетната карта е с 34 въпроса. Целта е чрез тях да се събере информация за възрастта, образованието, трудовата дейност, семейното положение и жилищните условия, но не и за собствеността на хората, за доходите им или данъците, които плащат, обясняват от НСИ. Ето какво пише на сайта им:


Преброяването на населението е единственият източник на точни данни за броя на хората в страната и в отделните населени места по пол, възраст, образование, грамотност, занятие, вероизповедание, етническа принадлежност.

Въпросите от преброителната карта са за Вас и членовете на Вашето домакинство – възраст, образование, трудова дейност, семейно положение, местоживеене, Вашите жилищни условия, но не за собствеността Ви, Вашите доходи или данъците, които плащате.

Преброяването установява броя на хората към 00.00 часа на 1 февруари 2011 г. Сведенията, които попълвате за себе си и своето домакинство, се отнасят към този момент (Вашата възраст, работа, брой деца и т.н.). Чрез него ще разберем за всеки град и село:

• колко е обичайно (постоянно) живеещото население;
• колко са временно присъстващите лица, които живеят там за период по-малък от една година;
• колко са временно отсъстващите лица поради командировка, обучение, гостуване за период по-малък от една година.

След попълването на анкетната карта преброилите се ще получават уникален 10-цифрен код, който трябва да покажат на анкетьорите на НСИ като доказателство, че са се преброили онлайн.

От 8.00 часа на 10 февруари до 20.00 часа на 28 февруари преброяването ще се прави от анкетьори чрез посещение на домакинствата, обясниха от НСИ. Глобата за тези, които откажат да участват е 120 лева. За преброяването не са нужни никакви допълнителни документи – например диплома за образование или удостоверение за граждански брак. При въпросите най-важни са тези, които ще покажат колко е броят на хората в отделните градове и села.

В удобно за Вас време от 00.00 ч. на 1 февруари до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г. можете да се преброите по интернет чрез няколко лесни стъпки:

Първо. Влезте на адрес http://www.nsi.bg. Вдясно на екрана ще видите логото на “Преброяване 2011”.   Там е входът към електронното преброяване.

Второ. Регистрирайте се с ЕГН и валиден е-mail адрес.

Трето. Попълнете преброителната карта, като въведете коректна информация за себе си, своето домакинство и за жилищните ви условия.

Четвърто. След успешно попълване на преброителната карта ще получите уникален код на своя е-mail.

Пето. Запишете си този код и го предайте на преброителя, който ще посети дома ви след 10-и февруари.

Инструкция за преброяване по интернет (линк)

ПРЕДИМСТВА:

Имате възможност да прекъснете и да продължите на следващия ден.

Пестите от личното си време.

Само ще предадете своя код на преброителя, който ще позвъни на Вашата врата, и външен човек няма да влиза в жилището Ви.

Ще спестим хартия и ще спасим живота на много дървета.

Ще улесним и ускорим въвеждането на данните от преброяването.

С една регистрация можете да преброите само едно жилище и лицата, които живеят в него. Ако искате да преброите и друго жилище и лицата, които живеят в него (например на родителите си), трябва да направите нова регистрация с личните данни на едно от лицата, които ще преброите.

–––––
Б.Р. Хората живеещи постоянно извън България (повече от една година) не следва да се преброяват. Изключение са студентите, които са в чужбина: те следва да се преброят от техните родители в България. Ето защо сървърът е блокиран за IP извън България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.