Home » Авторски страници

Открито писмо за конфликта на МВР с Тодор Бойчев и Светлозар Николов

2011.02.14 Един коментар
Spread the love

Публикуваме изпратеното до редакцията на Еврочикаго писмо с коментар да бъдат информирани българите зад граница за политиката, свързана с издаване на български лични документи и ограничаване на правата на гражданите на Р.България да заплащат държавни такси.


До Цветан Цветанов
Заместник министър-председател и министър на вътрешните работи
До Константин Пенчев
Омбудсман на Република България

Уважаеми г-н Цветанов,
Случаят „Николов” от Варна и случаят „Бойчев” от Хасково, свързани с не издаването на български документи за самоличност, е тест за демокрация и за европейското развитие на Република България, каквато политика декларира, че провежда правителство на ГЕРБ.

Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя”, пише в чл.19, ал.2 от Конституцията на Република България.

От 15 октомври 2010г. Министерството на вътрешните работи провежда непоследователна политика по издаването на българските лични документи.

Какво се получава на практика?
1. Дирекция „Български документи за самоличност” при МВР отговаря на Тодор Бойчев, че държавните такси по издаване на българските лични документи могат да се заплащат с държавни таксови марки.

2. Областна дирекция на МВР-Хасково признава държавните таксови марки като платежно средство, но изисква от Тодор Бойчев да представи разписка, че приходът от закупуването на държавните таксови марки е постъпил по набирателната сметка на МВР-Хасково, създадена за тази цел. Това се вижда от писмо на Петьо Петров- директор на Областна дирекция на МВР-Хасково, регистрирано под №2143/27.01.2011г..

3. От друга страна на електронния сайт на МВР се казва така:

Въпрос: Възможно ли е таксите за издаването на новите български лични документи да се заплатят с държавни таксови марки?
Отговор: Държавни таксови марки не могат да бъдат ползвани за заплащане на държавните такси, определени за издаване или подмяна на български лични документи по ЗБЛД

4. От друга страна Вие, министър Цветанов, казвате на Светлозар Николов от Варна, че същият не е представил документ за платена държавна такса.
Напротив, министър Цветанов, Светлозар Николов е представил декларация, облепена с държавни таксови марки, в която се заявява, че държавните таксови марки се отнасят за заплащането на държавна такса по издаването на лична карта  и това е документ за платена държавна такса.

Политиката Ви, министър Цветанов по издаване на български лични документ, е ограничена само в посока на лобиране на банковите разплащания в МВР.

Вие, министър Цветанов, не зачитате Законът за държавните такси, който единствено регламентира заплащането на държавните такси, а специалният закон-Законът за българските лични документи, който указва, че събираните такси постъпва по отделна сметка на МВР.

Вие, министър Цветанов, не зачитате основните положения на нашата конституция, че законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Вие, министър Цветанов или сте консултиран от недобросъвестни юристи или това е Ваше дълбоко убеждението, непознаването на закона за държавните такси.

Уважаеми г-н Пенчев,
Защитете правата ни на български граждани, да имаме право на свободен избор като потребители, да заплащаме държавните такси в съответствие със законно одобрените платежни средства, сред които са държавните таксови марки.

Държавните таксови марки и плащането в брой са единственно законните способи за заплащане на държавните такси, според чл.2 от Закона за държавните такси, а не банковото разплащане.

Министерството на вътрешните работи ни ограбва, като българските граждани плащат „солени” комисионни при извършване на административни услуги.

Конфликтът на МВР с Тодор Бойчев и Светлозар Николов по издаването на български лични документи подкопава доверието на гражданите към държавата.

Този конфликт е тест за законност на политиката на българското правителство.

Тодор Бойчев
Гр.Хасково

14.02.2011

–––––––––––––-

Б.Р. Още по случая четете тук – линк.

One Comment »

 • Тодор Бойчев said:

  С това открито писмо, искам да дам пример, как гражданите да общуват властимащите лица.

  Нека си познаваме правата, и да ги отстояваме.

  Нека се обръщаме повече към омбудсмана, за да го извадим от летаргията, в която се намира. Аз го виждам повече в ролята на анализатор, отколкото на правозащитник. Той ни е длъжник, на мен и на Светлозар.

  Министърът на вътрешните работи, да се вгледа повече в текста на закона за държавните такси, за да го спазва.

  Какво да правя и със съдия Василка Желева от Хасковски администратвен съд, която също лобира в полза на банките, защото в своето определение, същата не дава възможност за право на избор. Същата ме задължава да плащам държавната такса само чрез банка.
  Това показва, че на същата й е наредено зад кадър, така да се разпорежда т.е. да не се подчинява на закона/чл.117 от Конституцията на Република България/

  http://dox.bg/files/dw?a=154cf01bdb

  http://dox.bg/files/dw?a=aaa481cbb9

  http://dox.bg/files/dw?a=1ca76e047a
  Това е продукта на съдебната власт в Република България.

  Благодаря на екипа на сайта, публикувал моето открито писмо

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.