2024-04-25

3 thoughts on “Българите тънат в неграмотност, твърди Еврокомисията

  1. Nik, свалям ти шапка! Бих държал този сайт само да ти чета коментарите.

  2. Прави впечатление, че с изключение на България и Румъния, като цяло в новите страни членки има повече хора с добро образование от западноевропейските държави.

    Петнадесет години преподавах в единствения тогава български юридически факултет. Там, освен политици, се произвеждаха и т.нар. адвокати – а както е известно, те са гласовити хора. Само че мен не ме интересуваше какво говорят, а доколко грамотни са добралите се до студентската скамейка. Пазя и до днес писмените работи на няколко хиляди от тях. Затова черно на бяло мога да докажа какво е било тогава – по онова превъзнасяно от звани и незвани трегери (култур-, просвет-, полит- и пр.) време на „разцвет на родното образование“. Истината е, че беше трагично – а за да „влезНеш да следваш право“, задължително полагаш изпит по български език. Считах за голям успех, ако в един курс от петстотин души откривах поне двама-трима истински грамотни „колеги“. И така – от година в десетилетие („из род – в потомство“). Днес тия ни управляват…

    Предвиждат се различни мерки, сред които по-слабите ученици да не се принуждават да повтарят клас, защото това ги демотивира и те напускат училище.

    Тия с големите заплати в Бюксел тука са „ут’епали рибата“ – евалла, ашколсун агалар (господа)! Остава да се роди поредният престолонаследник (както навремето Симеон, принц Търновски), та да им повишат оценките от дипломите с по една единица… То бива акъл, ама чак пък толкова? Дали това е причината за демотивацията? А не е ли преди всичко жестоката мизерия, която притиска мнозинството от нас до границата на оцеляване – на животинско равнище? Съвременна Европа ще получи необходимия й контингент от боклукчии, миячи на чинии, санитари и низш обслужващ персонал, но ще трябва да се примири и с неминуемия съпровождащ „бонус“ от дребна и средна престъпност (едрата си е приоритет на елита). С или без повтаряне на класа.

    Нашето образователно министерство съобщи, че за 48% от първокласниците тази есен българският няма да е майчин език.

    По-красноречив показател за демографския срив и с фенер посред бял ден няма да намерите. Роми (евфемизъм за заобикалящата ни цигания) и турци (остатък от петвековното „османско присъствие“) са бъдещите „българи“ – днешният 48-процентов (утре – още по-висок) отпадък на образователната индустрия ще прославят българското име – сега в Европа, скоро – и на други континенти.

    В същото време, за да си намериш добре платена работа, вече се изисква висока квалификация.

    Абсолютно йезуитска констатация, що се отнася до територията, някога известна като държавата България. Тук, колкото по-висококвалифициран си, толкова по-трудно си намираш работа. Защо ли? Много просто: висококвалифицираната длъжност предполага и адекватно високо заплащане, доближаващо се до западната традиция. А такова тук по правило „не е за изпускане“ (парата, не ума) и се дава само на „свои хора“ – рода, „другари“, синове и дъщери на влиятелни големци (срещу очаквани обратни услуги), и т.д., и т.п.. Затова и „напредъкът“ на страната в стратегическите направления е с обратен знак.

    Петър said: „Тази новина ми писна да я чета.
    Проблемът е известен, но никой не се наема да изясни причините и да предложи нещо по въпроса.“

    Причините са изяснени, предложенията са направени – още преди повече от двадесет години – но геноцидните предатели на Отечеството положиха максимални усилия България да потегли към Ада, където те са доверени слуги на Сатаната. Ако наистина ви е грижа, прочетете т.20 от Програмата на една политическа партия, която беше атакувана до последно както от червеното „ляво“, така и от синьото „дясно“:

    „20. Бъл­гар­с­ка­та об­ра­зо­ва­тел­на сис­те­ма се про­ме­ня с ог­лед на­ши­ят об­ра­зо­ва­те­лен ценз да се приз­на­ва от ци­ви­ли­зо­ва­ни­те държави.

    Въ­веж­да се тес­то­ва­та сис­те­ма за оцен­ка на зна­ни­я­та.

    Раз­г­ръ­ща се мре­жа от час­т­ни учи­ли­ща, ад­ми­нис­т­ра­тив­но не­за­ви­си­ми от дър­жа­ва­та, но от­го­ва­ря­щи на ус­та­но­ве­ни от пос­лед­на­та ми­ни­мал­ни кри­те­рии.

    Дър­жав­на­та по­мощ се на­соч­ва с пре­дим­с­т­во към уча­щи­те се, а не към учеб­ни­те ин­с­ти­ту­ции.

    Пол­зу­ва­те­ли­те на кад­ри, под­гот­ве­ни във вис­ши­те, по­лу­вис­ши­те и сред­ни­те спе­ци­а­л­ни и тех­ни­чес­ки учи­ли­ща,зап­ла­щат оп­ре­де­лен про­цент, на­чис­ля­ван вър­ху зап­ла­та­та на пол­зу­ва­ния спе­ци­а­лист, в пол­за на те­зи учи­ли­ща.

    Бъл­гар­с­ки­ят учи­тел се рад­ва на со­ци­а­л­на оси­гу­ре­ност и прес­тиж, сво­бо­да на пре­по­да­ва­не­то и не­за­ви­си­мост от иде­о­ло­ги­и­те. Въз­наг­раж­де­ни­е­то му га­ран­ти­ра ви­сок об­щес­т­вен ста­тус и пъл­ни въз­мож­нос­ти за по­ви­ша­ва­не на ква­ли­фи­ка­ци­я­та и на­у­ч­на ра­бо­та. Ни­кой учи­тел или на­у­чен ра­бот­ник не мо­же да по­лу­ча­ва въз­наг­раж­де­ние за тру­да си, по-мал­ко от то­ва на съ­о­т­вет­с­т­ву­ващ на цен­за, под­го­тов­ка­та и ста­жа му во­е­нен спе­ци­а­лист или по­ли­цай.

    Учеб­ни­те прог­ра­ми от­ра­зя­ват съв­ре­мен­но­то рав­ни­ще на кул­тур­ни, ре­ли­ги­о­з­ни, прав­ни, ико­но­ми­чес­ки и по­ли­ти­чес­ки зна­ния.

    Пре­по­да­ва­не­то ут­вър­ж­да­ва цен­нос­ти­те на сво­бод­но­то об­щес­т­во.

    Ос­нов­но­то об­ра­зо­ва­ние е за­дъл­жи­тел­но, без­п­лат­но и дос­тъп­но за всич­ки.

    Ре­дов­но­то сред­но об­ра­зо­ва­ние е без­п­лат­но. Дър­жа­ва­та по­о­щ­ря­ва ор­га­ни­зи­ра­ни­те от биз­не­са сред­ни спе­ци­а­л­ни учи­ли­ща.

    Въз­с­та­но­вя­ват се кла­си­чес­ки­те и по­лук­ла­си­чес­ки­те гим­на­зии.

    Ос­нов­но­то и сред­но­то об­що об­ра­зо­ва­ние са гри­жа на дър­жа­ва­та.

    По­лу­вис­ше­то и вис­ше­то об­ра­зо­ва­ние са об­ра­зо­ва­тел­ни сте­пе­ни след сред­но­то об­ра­зо­ва­ние. Вис­ши­те учи­ли­ща са учеб­ни и на­у­ч­но- ­и­з­с­ле­до­ва­тел­с­ки цен­т­ро­ве.

    Съз­да­ват се спе­ци­а­ли­зи­ра­ни фон­до­ве и ме­ха­низ­ми за от­к­ри­ва­не и по­о­щ­ря­ва­не на спо­соб­ни уча­щи се.

    Сис­те­ма­та на на­у­ч­ни­те сте­пе­ни се при­веж­да в съ­о­т­вет­с­т­вие със за­пад­ни­те стан­дар­ти. На­у­ч­на­та сте­пен не да­ва пра­во на спе­ци­а­л­но зап­ла­ща­не.

    Ми­нис­тер­с­т­во­то на прос­ве­та­та осъ­щес­т­вя­ва дър­жав­ния кон­т­рол за ми­ни­мал­но­то рав­ни­ще на об­ра­зо­ва­тел­на­та под­го­тов­ка.

    Пар­ла­мен­тът не до­пус­ка сред­с­т­ва­та за об­ра­зо­ва­ние, на­у­ка и кул­ту­ра да са под рав­ни­ще­то на пре­дос­та­вя­ни­те за от­б­ра­на­та на дър­жава­та.

    За спе­ци­а­л­нос­ти­те „пра­во“ и „ме­ди­ци­на“ се кан­ди­дат­с­т­ву­ва са­мо след за­вър­ше­но вис­ше об­ра­зо­ва­ние.

    Бъл­гар­с­ка­та на­у­ка се раз­ви­ва сво­бод­но и не­за­ви­си­мо от дър­жав­на на­ме­са и цен­зу­ра.

    Ад­ми­нис­т­ра­тив­ни­те ак­то­ве в на­у­ка­та, об­ра­зо­ва­ни­е­то и кул­ту­ра­та под­ле­жат на съ­де­бен кон­т­рол.

    Съз­да­ва се Цен­тър за на­у­ч­на ин­фор­ма­ция и за­щи­та на ин­те­лек­ту­а­л­ния труд ка­то на­ци­о­нал­на ба­за дан­ни с ре­гис­т­ра­ци­он­ни но­та­ри­а­л­ни фун­к­ции. За­и­н­те­ре­со­ва­ни­те ин­с­ти­ту­ции и ли­ца но­сят юри­ди­чес­ка от­го­вор­ност за не­а­дек­ват­но­то про­це­ди­ра­не с пре­дос­та­ве­ни­те им за мне­ние и раз­по­реж­да­не ма­те­ри­а­ли, де­по­зи­ра­ни в Цен­тъ­ра.

    Ин­вес­ти­ци­и­те в на­у­ч­ни из­с­лед­ва­ния и в раз­ви­тие на об­ра­зо­ва­ни­е­то се ос­во­бож­да­ват от об­ла­га­не с да­нъ­ци. Да­ре­ни­я­та за раз­ви­тие на на­у­ка­та и об­ра­зо­ва­ни­е­то се прис­па­дат от дъл­жи­ми­те от да­ри­те­ля да­нъ­ци. На­у­ч­ни­ят про­дукт не се об­ла­га с да­нъ­ци.

    Та­зи прог­ра­ма е при­е­та на Пър­ва­та на­ци­о­нал­на кон­фе­рен­ция, със­то­я­ла се в Со­фия на 18 март 1990 г., и е до­раз­ви­та в ду­ха на съв­ре­мен­ни­те ли­бе­рал­ни идеи от Тре­та­та на­ци­о­нал­на кон­фе­рен­ция, про­ве­де­на на 30 март 1991 г. в Со­фия.

    [Публикувана на стр.269-282 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ. Политическа документалистика. – С., „Янус“, 1994. – 640 с.].

    http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_3253.html

  3. Тази новина ми писна да я чета.
    Проблемът е известен, но никой не се наема да изясни причините и да предложи нещо по въпроса. Явно от подобни неща българските медии не правят пари та и никой не се интерисува да покаже нещо повече от чужди констатации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *