Home » Избрано

Нагарчащите медийни „подсладители“

2011.02.05 Един коментар
Spread the love

Все по-често в българските медии се появяват съобщения, които са предназначени да трогнат положително аудиторията. Каква е ролята на тези информации, проектирани върху българските реалности? Коментар на Г.Папакочев

Медийните „подсладители“ далеч не са български патент.

Навсякъде по света те се използват като хуманен акцент в края на напрегната новинарска телевизионна емисия или са насочени към онази аудитория, която е безразлична към политиката и тъмните проявления на живота.

Въпросните „захарни бонбончета“ варират от появата на първите пролетни кокичета до рядкото раждане на хипопотамче в голяма зоологическа градина, като почти безотказно предизвикват милозливи емоции, предизвикани от красивата страна на битието.

Човек за човека е вълк?

В България например, в същия ден, в който парламентът гласува доверие на сегашния кабинет, проправителствен всекидневник разнежи читателите си с историята за невероятния късмет на „най-известният павиан в държавата“ и талисман на шуменския зоокът Шмоко.

След жилищна драма с маломерната си клетка мъжката маймуна била настанена в телен „мезонет“от 45 квадрата, обзаведен с клон за катерене и люлка, осигурени от местни общинари и бизнесмени.

Наистина трогателно, на фона на прокрадващите се съобщения за все повече бездомници и бедняци, открити вкочанени от студ в трафопостове и мазета, без да срещат нечие внимание и съчувствие…

Или друг подобен разнежващ инцидент, съобщен наскоро от БТА. По сигнал от дружеството за защита на животните, екипи на електрическата компания ЧЕЗ организирали акция по спасяването на малки кученца в София. Кутретата били извадени от електроразпределителна станция след кратко изключване на напрежението и били предадени невредими на загрижените активисти.

В съобщението на държавната телеграфна агенция се допълва, че през миналата година ЧЕЗ били монтирали 541 метални платформи за щъркелови гнезда по електрическите стълбове, а други точно 800 гнезда били регистрирани за наблюдение и „обезопасяване, при възникване на необходимост“.

Вечатляващо хуманно поведение на иначе силно недолюбваната в България фирма, нали? А това, че през седмицата в Дупница бездомни кучета са оглозгали жив човек край гробището на града, след което са разнасяли крайниците му по градските улици, следваше да бъде възприето от аудиторията само като проява на лош медиен вкус.

„Кучешко сърце” по Булгаков

Ами умилителната история с каракачанското кутре, което в края на миналата година премиерът Борисов подари на своя руски колега Путин?

То не бяха емоции след съвместната им пресконференция в София, не бяха предложения по Интернет за името на симпатичния четирикрак подарък, който впоследствие беше кръстен Бафи, а не Балкан, не бяха изчерпателни тв-репортажи за луксозното битие на българското кученце в Русия и отношенията му с черната лабрадорка Кони на руския премиер!

По същото време обаче, социални работници във Варна, Добрич, Хасково сигнализираха за десетки случаи на домашно насилие над малолетни в своите райони, а БХК тъкмо беше констатирал, че за 10 години в домовете за деца с увреждания е имало над 200 смъртни случая, причинени от глад, предотвратими болести, студ и недостатъчни грижи.

И какво от това? Нищо, за бликащите от купони, пошлост и чалга местни медии и за ПиАр-зависимите държавни органи.

В крайна сметка след като животът в България и без това е толкова мизерен, защо веселяшките телевизии, радиа и вестници да го правят още по-неприятен? Пример в тази посока на разсъждения даде световно неизвестна депутатка от ДПС, която издаде лично „изстрадан” наръчник за сваляне на излишни килограми, донесъл й  тези дни неподозирано голяма медийна и парламентарна популярност.

Разбира се, на фона на недохранените човешки същества в домовете за изоставени дечица…

Източник: Дойче веле

One Comment »

 • Милчо said:

  Над 1000 официални милионери живеят у нас, показват данните на Националната агенция по приходите. Само за миналата година тези хора са натрупали по над 500 бона като физически лица. Това са официално декларираните от тях облагаеми или необлагаеми доходи пред данъчните за миналата година, пише Монитор.

  Милионерите са били селектирани от данъчните, за да бъдат включени в списъка на богаташите, които ще бъдат обслужвани от специализирано звено в НАП. Това съобщи за „Монитор“ шефът на агенцията Красимир Стефанов. От близо месец се работи по идеята данъчните да са в помощ на милионерите и да ги консултират кога и колко налози дължат на хазната. Така ще се облекчи работата на агенцията, а и ще се подобри данъчната дисциплина на богаташите, които своевременно ще декларират и внасят задълженията си към държавата. Освен това звеното ще изпълнява и консултантска дейност, която ще е в помощ на тузарите.

  Данъчните ще обясняват на милионерите какви законови опции имат за намаляване на дължимите налози и така ще се внасят повече пари в хазната. Един от вариантите е богаташите да дарят част от печалбата си за фонда за лечение на деца в чужбина и така да платят данъци върху по-малко приходи.

  „Време е хората да разберат, че всеки, който е коректен към хазната, може да очаква партньорско отношение от наша страна. Данъчните не възприемат богатите като престъпници. Просто казваме, че всеки е длъжен да си плаща налозите“, обясни още Стефанов.

  Той допълни още, че за изграждането на това звено работата е започнала преди няколко месеца. „С гордост мога да заявя, че през тази година обществото и бизнесът усещат, че има данъчна администрация, която поставя всички наравно пред закона“, каза още изпълнителният директор на НАП. В момента се проверяват собствениците на 250 луксозни имота, каза още Стефанов и отново повтори, че много от тях хитруват, като имотите се водят на фирми, а всъщност се използват за жилища, „за да минат жилищните нужди като разход на фирмата“. (Монитор)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.