Home » Избрано

36 кандидати за консули в Чикаго, Шкумбата не е сред тях

2011.02.15 2 коментари
Spread the love

Бивш шеф на парламент и генерал искат да са консули. Екс-посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков подал документи за Чикаго

Автор: Гeорги Милков (24 часа)

Бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов, който има в биографията си и посланически мандати в пет държави, може да се окаже най-високопоставеният български държавник, който ще бие визите на руските граждани в Санкт Петербург. Кандидатирах се, защото смятам, че отговарям на всички условия, коментира вчера самият Йорданов.

В целия списък от общо 122-ма явили се на конкурса за генерални консули има още няколко имена с тежки биографии, но не колкото неговата. Сред подалите документи излизат един бригаден генерал, двама бивши зам.-министри – на икономиката и финансите, царска депутатка, началник от Гражданска защита (сега в СЕМ), кметове и общинари, специалист по самолетни двигатели, хора от бизнеса и неправителствения сектор, доста юристи, единият, от които дори обявен в масонски списък.

Много от кандидатите са посочили повече от едно място. Има и такива, които участват за почти всички места, обявени от министерството. Като например Ирина Репуц – дъщеря на шефа на Съюза на командосите в България Юлий Абаджиев.

Александър Йорданов е кандидатствал само за Санкт Петербург, уточниха от комисията във Външно. По същия начин единствено за там е проявил желание и бившият командир на Втора зенитно-ракетна бригада ген. Йохан Петков. До 2008 г. той беше военен аташе в посолството ни в Москва.

Двама мастити български посланици също са решили да слязат надолу в кариерната стълбица на развитието си и да подадат документи за консулски служители. Единият е посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков, който бе върнат предсрочно от министър Румяна Желева заради скандала с изхвърлените бюлетини. Освен с външната министърка тогава Петков имаше проблем и с Националната разузнавателна служба, след като обяви, че виновен за липсата на изборните книжа е охранителят на посолството, който бил служител на НРС. Стигна се и до конфузната ситуация екипът на посолството ни в САЩ да гони боклукчийския камион до сметищата на Вашингтон в опит да спаси чувала с бюлетините. Заради всичко това Петков бе отзован, въпреки че по време на инцидента бе в отпуск.

Сега бившият посланик в САЩ е подал документи за генерален консул в Чикаго, Лос Анджелис и Торонто.

Петър Андонов, който бе посланик в Япония и Филипините и председател на Асоциацията за външна политика, е кандидатствал за генерален консул в Шанхай. Тази дестинация наред с консулството в Одрин е най-малко желана от кандидатите. И за двете места са се записали по 20 души, но реално на изискванията отговарят само документите на няколко от тях.

Мнозина имат пропуски в набора книжа, с който кандидатстват, и това може да се окаже пречка към по-нататъшното им класиране, казаха от Външно. На практика повече от половината кандидати ще отпаднат, след като не са представили нужните сертификати, доказващи владеенето на втори език. Има и такива, които са се отнесли несериозно към т.нар. бележка от лудницата – удостоверение от психиатрично заведение, че не страдат от хронични психични разстройства и заболявания.

На 18 февруари – в края на тази работна седмица, МВнР трябва да обяви имената на тези, които се класират за следващия кръг. Те ще бъдат поканени на интервю още идната седмица.

Най-много са за Санкт Петербург, Шкумбата не е в списъка за Чикаго

Санкт Петербург е най-желаната дестинация от 12-те обявени в конкурса за генерални консули на Външно. Справката на комисията показва, че 38 души биха желали да работят именно в Северната Венеция, както е известен градът, основан от Петър Велики.

Следващото в класацията „най-желано консулство“ излиза мястото в Чикаго. За там са подали документи 36 души. Името на хумориста Димитър Туджаров-Шкумбата, чието заминаване бе предвидено още за миналата година, но се отложи по неясни причини, не е в списъка на кандидатите.

Почти всеки четвърти от записалите се в конкурса е отбелязал, че би работил в Мюнхен. С по 33-ма кандидати са Торонто и Лос Анджелис. Половината от тях обаче не отговарят на критериите. За Солун има 29 желаещи, за Ниш – 28, Битоля е с 25, а за Истанбул – 22-ма. На комисията направило впечатление, че тези градове може би са желани, защото са близо, но много от кандидатстващите не са обърнали внимание, че трябва да докажат с документи, че владеят два езика, единият от които английски, немски или френски. Тези, които са представили само руски и сръбски, естествено биха отпаднали от надпреварата за Ниш и Битоля.

В края на класацията са Дубай, Одрин и Шанхай, където са се записали по 20-ина души. (24часа)

Зам.-министри и депутати търсят работа зад граница

Двама зам.-министри – на икономиката и финансите, от правителството на Симеон Сакскобургготски, са в списъка с кандидатите за работа в чужбина. Това са Стамен Тасев, заместник на финансовия министър Милен Велчев, и София Касидова, която беше втори човек в министерството на икономиката на Николай Василев. Тасев, който вече има опит като търговски представител в Ню Йорк, сега кандидатства за Чикаго, Лос Анджелис или Торонто. Докато София Касидова е пожелала само едно място – Солун. Най-близката връзка, която може да се намери в биографията й, е от времето, когато е работила в софийския клон на една гръцка банка.

В Дубай или Торонто е поискала да бъде консул царската депутатка Марина Василева. След като беше представител от НДСВ в 39-ото народно събрание, тя замина като дипломат в Аржентина, където е родена. Мандатът й там обаче изтече през 2008 г.

Щерион Джунджуров, който сега е шеф на регионалния център на СЕМ в Бургас, преди две години бе зам.-директор на Национална служба „Гражданска защита“. Тогава в. „168 часа“ писа, че като висш държавен служител в Министерството на извънредните ситуации (МИС) Джунджуров работи, без да има разрешение от ДАНС за допуск до класифицирана информация. Сега обаче документите му за конкурса са изрядни. Той е изявил желание да бъде консул в Одрин, Истанбул или Мюнхен.

Екатерина Кехайова, кмет на район „Възраждане“ между 1999 и 2003 г., е кандидатствала за генерален консул в Ниш. Там и на още две места желае да отиде и специалистът по самолетни двигатели о.р. подполковник Любомир Стефанов. Той е бил консултант по офсетни програми, съветник в изборите за кмет на Скопие и едноличен търговец.

Източник: http://www.24chasa.bg


2 Comments »

  • Mariana said:

    Имам някакви спомени специално за Александър Йорданов например, за сакнадлната слава, която придоби като наш дипломат в Полша. А от негови по-раншни роли – като председател на парламента например (и такъв беше), имам и лични впечатления. Не мога да кажа и за тези спомени, че са добри.

  • Lubopiten said:

    Мариана,
    Какво предлагаш?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.