2024-03-29

6 thoughts on “Заместник финансовият министър Горанов: Той (Дянков) е загубил всякакъв авторитет пред премиера

  1. Четири въпроса

    В светлината на съществуващата у нас законова рамка, въпросите, които следва да получат отговор са:

    1. Използвани ли са СРС по смисъла на ЗСРС по отношение на финансовия министър или директора на Агенция „Митници”? Ако да, какво е правното основание за това, ако не – какъв характер има записът на телефонния разговор?

    2. Ако в коментирания казус са приложени СРС, кой е поискал тяхното използване и на какво правно основание?

    3. Ако редът на ЗСРС е бил спазен, в извършването на какво престъпление е бил подозиран финансовият министър или директорът на Агенция „Митници” или каква опасност за националната сигурност е представлявала дейността на един от тях?

    4. Ако редът на ЗСРС не е бил спазен, кой носи отговорността за въпросния телефонен запис?

    Българското общество следва да получи абсолютно ясен отговор на тези въпроси. И то след извършване на задълбочена проверка от орган, независим от службите, прилагащи СРС, тоест постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси в парламента.

    http://blog.aip-bg.org/publications/234

  2. Тези стенограми излязоха първо във в. „Галерия“,
    вестникът на А. Петров (който неотдавна заяви, че ще се кандидатира за президент).

    Който и да ги е изнесал, каквито и политически или други игри да се играят, чрез тях се вижда част от „кухнята“ на властта; и макар че нито скандалите са големи, нито съдържанията са изненадваши, чрез тя излизат на яве някои полезни „фрагменти“. Като например това, че митничари се страхуват да не нагазят лука с интересите на този или онзи и е много трудно да повярват въобще, че може да работят за интересите на закона, на държавата. Или това, че още преди месеци управляващите са знаели, че вдигането на акциза на цигарите е грешка. Грешка, която впрочем,и до ден днешен не са си признали и няма изгеди да си признаят. Друго, което лично на мен ми направи впечатление, е как някои големи, централни медии представят накратко какво пишело в изнесените стенограми. Това представяне (визирам в частност БиТиВи, които новини гледах снощи) не изглеждаше кой знае колко точно и адекватно.

  3. За да довърша предния коментар:

    Джеймс Уорлик: Скандалът със записите е малък

    Смятам, че този скандал е малък и стана такава сензация, защото понастоящем няма чак толкова важни разговори по по-големи въпроси. Така американският посланик Джеймс Уорлик коментира пред „Нова телевизия скандала с изнесените вчера записи на телефонни разговори, между финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и шефа на агенция „Митници“ Ваньо Танов.

    Според Уорлик българите не се притесняват за този скандал, а по-скоро ги интересува здравеопазването, пенсиите, образованието, „надеждна енергия, която да идва към техните домове“. Той определи като здравословно съществуването на различни гледни точки в правителството и дори посочи, че би било притеснително, ако всички в кабинета са съгласни един с друг.

    в-к Дневник

  4. Прочетено в нета:

    ––––––––––––––
    СРС-тата като блесна за балъци

    by Ivo Dimitrov

    Всички знаят, че медиите служат за манипулация.
    Поне повечето във ФБ твърдят така.
    И въпреки всичко и дневният ред на ФБ дебатите отново се задава чрез…цитати на медиите.
    Естествено, трактовките зависят от това кой чий запалянко е.
    И толкоз.
    Типично за успешната манипулация.
    А СРС-тата изтекли чудодейно тези дни са пример за това.
    Работа на управляващите е да манипулират.
    Нашата работа е да не им позволяваме.
    Затова трябва да копаеме много по-дълбоко и да си задаваме подходящите въпроси.
    Напр.
    Как ББ толкова бързо, организирано и спокойно преобърна „изтеклите“ СРС-та в своя полза? Че то от километър смърди на манипулация.
    И вторият, по-обезпокоителен въпрос, ако не ББ е организирал изтичането, то тогава някой му дава открит урок на тема „Знай си мястото, че…“
    –––––––––––

    Крадците на акциз

    by Atanas Tchobanov

    2006 г. Ваньо Танов е шеф на ГДБОП и преследва акцизните злоупотреби на известни фирми за производство на алкохол. Акцизна злоупотреба е, когато някой ви бръкне в джоба, вземе ви 5 лева на бутилка ракия и си ги сложи в неговия джоб, вместо да ги даде на държавата да храни баща ви и майка ви, които са пенсионери. За да е възможна злоупотребата 2 от 5 или 3 от 5 лева отиват в партийната каса на управляващите, които си затварят очите.

    Помощник на Танов е неговият заместник Тони Странджев. Пречи му неговият началник, министър Румен Петков от управляващата партия БСП, която в този отрязък от време прибира 2 от 5 или 3 от 5 лева невнесен акциз. Той изгонва Тони Странджев и назначава на негово място корумпираното ченге Иван Иванов – Рилски, агент на Пещаците (винпром „Пещера“). Закрилата на контрабандата не е само по този канал. Петков пази Пещаците, а шефа на митницата, Дъбката и Велчев са опънали чадър над други крадци на акциз: “В.А.С” ООД, производител на водка „Селект“. В крайна сметка Танов си тръгва. Румен Петков също е уволнен, но не заради Пещаците, а заради Галеви брадърс.

    2010 г. Ваньо Танов е шеф на митницата и преследва акцизните злоупотреби на известни фирми за производство на алкохол. Акцизна злоупотреба е, когато някой ви бръкне в джоба, вземе ви 5 лева на бутилка ракия и си ги сложи в неговия джоб, вместо да ги даде на държавата да храни баща ви и майка ви, които са пенсионери. За да е възможна злоупотребата 3 от 5 лева отиват в партийната каса на управляващите.

    Помощник на Танов е неговият заместник Тони Странджев. Помага му и неговият началник, министър Симеон Дянков, който иска всеки пет лева акциз да влязат в бюджета и да има с какво да плаща пенсии. Пречи му министър Цветан Цветанов, който прави интриги, за да изгони Тони Странджев и да сложи на негово място свой човек, който да закриля злоупотребите и да направи Ваньо Танов „пионка.“ Цветанов иска както преди 2 от 5 или 3 от 5 лева да отиват в черната каса на управляващите, защото идват избори.

    Тони Странджев напуска. Ваньо Танов е бесен и говори за фирми, които са закриляни от властта. Не споменава директно Пещаци или други, а магазините „Билла“, които са засечени да доставят и продават безакцизна продукция. Работещата мярка в такъв случай е да се правят внезапни проверки в магазините и ако се намерят фалшиви бандероли в един магазин, да се отнема лиценза за продажба на алкохол на цялата търговска верига. От думите на Танов става ясно, че мощни лобита се борят против такъв законодателен текст и успяват.

    Това са известните факти. Истината за прикриването на крадците на акциз цъфна вчера от записите на Танов и Дянков. По схемата на Шопенхауер вчера се опитваха да я омаловажат и прикрият (стенограмата препечатана във в. Труд услужливо пропуска точно този епизод с „Била“), днес я отричат с устата на премиера Борисов, а утре животът ще си продължи и всички ще я приемат за даденост.

    Може да има размествания, може да си отиде Танов, или дори Цветанов. Никой няма да пипне с пръст Пещаците и колегите им. Важното е, дами и господа, да не се шуми много много за крадците на акциз, а вие да продължавате да им давате вашите пет лева, които те ще си разпределят по схемата две от пет или три от пет.

    А за баща ви и майка ви, които са пенсионери, държавата ще ви вземе още пет от пет.
    –––––––––––-

    Раздвоенията/противоречията във възприятията и съжденията на ББ

    by Антоанета Цонева

    Подслушваните разговори хем са СРС-та, хем не са – ББ жестоко се заплете по бтв, тази сутрин.
    Ако изследваме и двете хипотези – какво излиза:
    1. Ако не са СРС-та, а ББ е знаел, че се подслушва (както той твърди) – значи има частни системи за подслушване,… за които ББ знае и не само, а знае, че те подслушават правителството – така излиза от неговите обяснения – това обаче не го притеснява, което е безумно откъдето да го погледнеш; Възниква въпросът кой е наел „частните“ подслушвачи и кой използва /купува/продава придобитата от тях информация;
    2. Ако са СРС-та, значи трябва да е спазен законът ( да има разрешение от съдия) и ако няма данни за престъпление да са унищожени в сроковете по закона ( СРС-тата са от май месец) , а те не са унищожени- значи законът не се спазва и СРС-та се използват за шантаж, изнудване и манипулация.

    Хем знае какво е коментирал Горанов в подслушваните разговори, хем не е разбрал обаче какво „мрънка“ ( според неговото определение) Танов за покровителстването на Лукойл от Цветанов. Става въпрос за следния цитат от разговора между Танов и Дянков: „Сега за тоя разбрах за к’во става въпрос за Шишков (може би Николай Шишков, бивш началник на Митница Югозападна) е написал актовете на „Лукойл“… Ало, чуваме ли се? Там, където беше за оцветеното гориво, което не отиде в детските градини, отиде тежко гориво и той на данъчния (не се разбира) и на всичките им е написал актове. Цецо го е заплашил и му казал, че няма да бъде… Зат’ва виждам, че всеки един, който, за който аз съм искал да си свършва работата и да бъде абсолютно принципен, няма значение коя фирма е, значи той е сега подложен на атака.“
    Това ББ твърдеше че не е чул, нито прочел – как ли го е изпуснал?
    

    –––––––––––

    Кучето е котка, а ние сме гевреци!..
    www. asengenov .com

    Котките са с четири крака. Кучето е с четири крака. Кучето е котка. Логично, нали?

    Всички до сега са лоши и управляваха зле. Борисов не е от тях. Борисов е добър и управлява добре. Това също е логично, нали?

    Ако си поиграем още малко с предпоставките, ще получим: Всички досегашни са лоши. Борисов не е от лошите. Който не харесва управлението на Борисов е от лошите. Логично е и това, нали?

    Преди ни управляваха само лоши. Борисов смени лошите. Който иска да смени Борисов, иска да върне лошите. Това пък е безспорна логика!..

    Подобни мисловни конструкции се опитва да ни наложи политическият и управленски гений на Борисов и неговите поддръжници, от как е дошъл на власт.

    Алф се опитваше да хипнотизира котарака да си мисли, че е геврек, за да може да го изяде.

    Вие гевреци ли сте?

    –––––––––––––––-
    Бг
    by por4ev
    Имало някога един премиер, бивш комунист, който казал, че обявява война на мафията и на болшевизма. Дал правомощия на своя доверен генерал да реши проблема. И почнало масово следене, подслушване, доноси, шумни, масови арести. Показни, скълъпени процеси. И мафията била победена. Неудобната мафия. А доверен човек на премиера бил един от най-големите мафиоти. А народът се радвал и шумно аплодирал. Ама доносите и подслушването продължили. На народа, на държавния глава. И всички величаели премиера. Повечето от страх

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *