Home » Е-Списание

Шапът обхвана цяла Южна Корея, премина в северната им съседка (фоторепортаж)

2011.01.23 Няма коментари
Spread the love

Всички знаем за случаите на шап в Южна България от началото на годината в близост до с. Кости и община Резово. В същото време в Южна Корея кулминация достигна най-тежката епидемия от същата болест – заразата обхвана цялата страна, заплашвайки да се превърне в социална и икономическа катастрофа за азиатската държава. Ето какво предаде от Република Корея пратеникът на Eurochicago.com.

Всичко започна преди 3 месеца, в средата на октомври, в южната част на страната – в провинция Анадонг. Там са регистрирани първите случаи на заразени с шап животни. Произходът на епидемията не е установен, но се предполага, че е чрез внесен заразен фураж.
Поради неактуализирано и сравнително либерално законодателство (до края на миналата година), което изисква унищожаване на животните само в разстояние от 500 метра, болестта се разпространи с изключителна скорост и днес загубите се оценяват в милиарди.
След като първоначално правителството бе против ваксинирането – ваксината щяла да навреди на бренда и имиджа на корейското месо, сега се извършва масова ваксинация на крави и свине за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на болестта. Наложени са ограничения за пътуване и строга карантина, включително затваряне на пазарите за добитък и някои зоологически градини. Почти 70 000 войници, мобилизирани за подпомагане на регионалните сили, участват в унищожаването на животните. Избива се не само в засегнатите ферми, но и всичкия едър рогат добитък в 3 километров радиус.
Правителството планира да въведе система за сертифициране, която да гарантира обучение на животновъдите относно хигиената и мерките за безопасност. Земеделските производители, пътуващи в чужбина, ще бъдат задължени да информират властите.
Животновъдите са недоволни от получаваните обезщетения, независимо че са отпуснати над 3 милиарда долара, от които 1,5 за директни компенсации. Избиването на животните се превръща в трагедия за селскостопанските производители. Има вече случай на самоубил се фермер. Много от ветеринарните лекари, които умъртвяват с инжекции животните, твърдят че това са им най-тежките дни в професията. Стана известно, че от около месец масово се е прилагало погребване в дълбоки ями на живи свине, от които в цялата страна са унищожени повече от един милион (за сравнение – при първата шапна епидемия през 2000 година са убити около 2 хиляди животни, а през втората през 2002 година – 160 хиляди) . Жестокото отношение към животните предизвика бурна реакция сред природозащитниците по цял свят. В специално изявление на CIWF четем „Това е напълно в противоречие с международните изисквания за хуманно убиване, които Република Корея одобри преди пет години. Ние призоваваме корейското правителство да сложи край на ужасните практики и да гарантира, че ако животните се умъртвяват, то това се прави хуманно.
Обхватът на бедствието и бавната реакция на правителството предизвикват критики от всички страни. Цените на месото рязко нараснаха с около 10-12%.
В същото време широк интерес предизвика откритието на един местен фермер Сонг, който добавял специален микроб към водата за пиене и за къпане на животните си. Неговите 100 крави останали здрави, независимо, че при съседа му, на не повече от 500 метра, всички животни се разболели и били избити. Фермерът разкри способа си пред медиите и все повече животновъди го прилагат, макар и да не е научно доказан.
Очаква се, че Южна Корея с мощната си икономика** и с новите ваксини ще се справи с епидемията. Съвсем ужасни последствия обаче очакват съседите им от Северна Корея, от където независимо от строгата цензура, изтече информация, че също има огнища от шап. Като се знае, че ситуацията с изхранването на КНДР е критична и милиони от гражданите на страната страдат от хронично недохранване, вероятно е да се предположи, че месото от болните животни няма да бъде унищожено. А това може да доведе до много тежки последствия за изстрадалото от диктатурата 24 милионно население.

През последните дни нова епидемията заплашва Южна Корея – зачестиха случайте на птичи грип***. Смята се, че той е пренесен от прелетните птици и първият случай бе от месец декември. Но правителството, взело си поука от шапа, за сега не позволява положението да излезе от контрол – убити са над половин милион пилета и други птици.
По-долу следват фотографии правени през последната седмица в Ю.Корея.

––––––––––-
*Шап (на латински: Aphtae epizooticae, на английски: Foot and mouth disease) – остро вирусно заболяване, което засяга животните. Особено податливи са селскостопанските чифтокопитни. Чрез млякото и месото, както и чрез директен контакт с животните, шапът може да се предава на човека. Заболяването протича много тежко, но обикновено не е смъртоносно за хората.

** През 2009 година Южна Корея е била най-големият износител в световен мащаб, а по брутен продукт се нарежда на 13 място в света при площ по-малка от България. За сравнение – брутният продукт през 1963 година на човек от населението на страната е бил $100 (сто долара), което я нарежда сред най-слабо развитите държави на Азия и далеч зад България.

*** Най-разпространената форма на птичия грип е на H5N1. Предава се по въздуха и чрез изпражненията. Дивите птици често изпълняват ролята на резистентни носители, заразявайки по-чувствителните домашни породи. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Над 120 човека по света са били заразени с H5N1 при смъртност от около 50%. H5N1 е причина за силно безпокойство поради заплахите, че щамът може да еволюира до форма, способна да предизвика глобална пандемия сред хората.


––––

Навсякъде по пътищата в Ю.Корея са разположени пунктове за обеззаразяване.

20110120Korea 057Още отдалеч пластмасова механична фигура предупреждава автомобилите да намалят скоростта.

20110120Korea 038Обикновено всичко е автоматизирано, но за всеки случай има фургон за обслужващ персонал.

20110120Korea 041Колите преминават без да спират, но на ниска скорост.

20110120Korea 044Обеззаразяващият разтвор се пръска с големи вентилатори или…

20110120Korea 061… или с обикновен маркуч с пръскалки.

KoreaPigs
А това е една от снимките на корейски журналист, която разгневи защитниците на животните по света – заравяне на живи животни.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.