Home » Е-Списание

Борисов реже лента сред отровни фекалии

2011.01.23 4 коментари
Spread the love

Така са озаглавили от Национално движение „Екогласност” писмото си, в което се съдържа обръщение до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу относно това, че „българските власти прикриват нарушения на политически олигарси, замърсяващи трансгранично околната среда, с риск за човешкото здраве и то след отравянето на 34 деца от гр. Исперих.“

Ето какво четем в него още:
Обезпокоени сме след изнесените в тези дни съобщения за инфекционното отравяне от питейната вода на 34 деца от гр. Исперих, причината за което се оказва преливането на лагуна с фекалии на кравеферма в с. Драгомъж, община Исперих.
Само преди два месеца, на 25.11.2010 г., министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе долетял с хеликоптер от София, за да пререже лентата на доилнята в кравеферма „Алексия 2002“, с. Добри дол, община Лом, собственост на неговия личен приятел от школата на Министерството на вътрешните работи Димитър Зоров. Всички медии най-широко отразиха това частно посещение, финансирано от държавния бюджет –от хеликоптера Бойко Борисов успя да разгледа отвисоко новия кравекомплекс“. Гражданите от района обаче са възмутени, че премиерът не отронва и дума за видимия с просто око и от земята скандален факт, че всичките фекалии на 2200 крави се оттичат безпрепятствено към р. Дунав, като са размазани грозно и миризливо по републиканския път II-11 между Лом и Видин (измит с вода на мястото за кацане на правителствения хеликоптер с премиера). Няма операция “Наглите” на МВР за подобно закононарушение – изграденият кравекомплекс с милиони отпуснати лева от държавния фонд „Земеделие” е разположен от двете страни на републиканския път без никакви заграждения срещу свободното изхвърляне на фекалиите от кравите. Очудващо звучи в медиите “Премиерът разгледа кравекомплекса и оцени високо направеното”, когато липсва каквато и да е обработка на тоновете животински отпадъци. При това премиерският хеликоптер е прелетял над огромните лагуни с фекалии откъм р. Дунав (видно от приложената фотоснимка № 3 ).
Като националноотговорна гражданска екологична организация, Национално движение „Екогласност” изразява своята загриженост за това продължаващо екологично престъпление, което вместо да бъде санкционирано от компетентните държавни екологични и здравни регулатори заради няколкогодишните замърсявания на околната среда в района, в това число и водите на общоевропейската река Дунав, се поощрява пряко и от днешния български премиер Бойко Борисов, за жалост там е присъствала покорно и Пенка Пенкова-кмет на община Лом. Опасните за човека животински изпражнения се изливат надолу по течението във водите на р. Дунав, а и чрез подпочвените води отровите попадат в близката помпена станция за водоснабдяването с питейна вода на гр. Лом, като и тук може да се повтори случилото се в тези дни отравяне на хората от гр. Исперих. При специалното посещение на 20.01.2011 г. от екип на НД „Екогласност” на място констатирахме, че екопрестъплението в с. Добри дол продължава при значително увеличен обем спрямо последните години.
Само можем да изразим нашето съжаление, че на 10.12.2010 г. еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош е посетил кравефермата „Алексия 2002“ в с. Добри дол, придружаван от българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, като и техният хеликоптер е прелетял над лагуните с фекалии откъм р. Дунав. Свидетели сме отново на премълчаване на замърсяванията от този обект на околната среда с риск за човешкото здраве, която манипулация е демонстрирана повторно в медиите с думите на еврокомисаря “Това е пътят за развитие на селското стопанство на България и Румъния”. Тук не можем да премълчим нашето предупреждение за наличие на опасно трансгранично замърсяване по европейската р. Дунав и директно на съседна Румъния, още повече при румънската националност на г-н Дачиан Чолош.
Накрая сме длъжни да припомним, че същият Димитър Зоров е от известните политически олигарси, свързани финансово с всички властващи през последните години политически партии в България. Доказателство за това е, че когато наскоро Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия земеделски министър от предишния кабинет „Станишев“ Валери Цветанов, за свидетел на обвинението е привлечен и собственикът на мандра „Пършевица“ и кравеферма „Алексия 2002“ Димитър Зоров, заради съмнителна в негова полза замяна от министъра на земи срещу имоти от Държавния поземлен фонд, според твърдението на разследващите органи. (Оригиналът на писмото подписано от  Петър Пенчев
зам.-председател Национално движение „Екогласност” може да изтеглите от тук – Ekoglasnost_Dobri-dol_press).

Приложения:

1. Фотоснимка на Бойко Борисов и Димитър Зоров в с. Добри дол.

1_Zorov-BB_25-11-2010
2. Фотоснимка на фекалиите върху републиканския път II-11 в кравефермата на Д. Зоров, с. Добри дол.

2_Fekalii_Aleksia-2002
3. Фотоснимка на кацащия върху прясно измития републикански път II-11 премиерски хеликоптер, прелетял над лагуните с фекалии откъм р. Дунав в кравефермата на Д. Зоров, с. Добри дол.

3_Borisov e preletial nad fekaliite

И съобщението на БНТ от 25.11.2010 г. :

„От хеликоптера Бойко Борисов успя да разгледа от високо и новият кравекомплекс, в който ще се отглеждат 1000 дойни крави. С тях животните във фермата стават вече 2200.

Повече от 15 милиона лева е общата инвестиция в проекта до момента. Премиерът остана доволен от видяното и каза, че с помощта на правителството, на фонд земеделие и на българската банка за развитие се възстановява успешно един отдавнашен поминък на населението в този край.

Бойко Борисов:
– Днешното събитие показва, че този, който е инициативен и иска да работи, държавата му помага максимално да се развива и да придобие това нещо. Този, който го мързи, може да се сърди само на себе си, да иска помощи и да вика да ми дадат работа.

Отдавнашно познанство се оказа, че свърза собственикът на фирмата производител Димитър Зоров с премиера.

Бойко Борисов:
– Не знам дали знаете, но Зоров ми беше курсант в пожарната – слаб курсант беше, но се разви добре.“

Целия материал на БНТ и видео може да намерите на следния адрес – линк.

4 Comments »

 • Петър said:

  Откъде община Исперих се появи па пътя между Лом и Видин!?

 • Петър II said:

  Исперих бе пръв, след него Лом… Дано да няма други да ги последват, адаш.

 • Петър said:

  Адаш малко ми е трудно да си представя министър председателя на Балгария хванал лопатата и изриващ фекалите. Или може би хванал четката и пребоядисващ фасадите на сградите в София. Та кото си отида в България да има къде да си направя снимка, която да покажа с гордост на колегите си. Съжалявам, но не искам да подкрепям подобни гюрултаджии – нещо като да ходиш на пазар не за да купиш или продадеш ами за да правиш калабалък.
  Ненавиждам когато някой използва всяка трагедия за да си прави мъничката си политика, защото това е подло към страдащите и с нищо не помага да се разреши какъвто и да е проблем!
  А това да заобиколиш всички институции в България и да показваш загриженост навън е най-обикновен донос. Предполагам че така го е приел и Жозе Мануел Барозу, ако ще и да е пратен от Екогласност

 • Петър II said:

  Адаш, нима вярваш, че истината вирее у нас. Затова, слава богу, имаме легитимно второ правителство зад граница – така е било и при Тошо, но тогава връзката за навън е била потайна(или се е шепнело в кухята). Не трябва да търпим повече да ни лъжат и да ни правят на маймуни, като ни гледат в очите чрез репортерките с камери и микрофони. Баста.
  Повдигнатият проблем не е измислен, нито виртуален. Ако в Исперих не беше гаф на ДПС-активист, щеше да се потули. Както и в Лом, досега. Екогласност затова е национално, за да реагира комплексно при проблем, да обобщава и прилага граждански натиск за решение.
  А относно Брюксел не се притеснявай, те вече са наясно и чуват гражданите, май. Жалка наистина е българската съдба – да имаме лъжливи управници. Но то е заради народопсихологията на НЕсвободния българин и масовото преклонение към властта, от страх. И гласува със стомаха си. Мен ме е срам, а за теб не знам.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.