Home » Избрано

Илиана Беновска: Властта изгаря, когато медийните магнати изсмучат парите от нея

2011.01.20 Един коментар
Spread the love

По повод излезлите съобщения, че Инспекцията на труда извършва проверка на радио „К2” по сигнал от журналисти, работили за радиото без договори и осигуровки препубликуваме интервюто от вестник Стандарт с Илиана Беновска – собственик и мениджър на К2.

– Госпожо Беновска, на 9 декември 2010 г. петчленен състав на ВАС обяви за незаконно прехвърлянето на лицензиите на Радио К2 на фирмата за недвижими имоти „Гео адвайзърс“, осъдена и за излъчване на цинизми и вулгаризми. Вярвахте ли, че това ще се случи?
– Ако това е постижение – значи сме много затънали в корупция и незаконност. На 4 декември К2 навърши две години. Гост в ефира ни беше премиерът Бойко Борисов. Говорихме кое прави медиите зависими. Казах му – законите и парите. Ще ми се да вярвам, че този министър-председател наистина иска свободни медии в името на гражданското общество. Но не съм сигурна, че знае какво се върши зад гърба му по медийните закони. Преди 18 месеца внесох в парламента, в Министерския съвет, лично на г-жа Цецка Цачева, процедурата, по която Европарламентът чрез конкурс прозрачно финансира медиите в общността. Премиерът Борисов обеща да я въведе в България. Да видим. Ще се обърна още веднъж и чрез страниците на „Стандарт“ към г-н Борисов: ГЕРБ извърши за 18 месеца само лобистки промени в закона за радио и телевизия и закона за електронните съобщения! Запознайте се с тях! И това го знаят всички, питайте, когото искате. Ще ви кажа и имената на депутати от ГЕРБ, които обслужват медийни интереси. Отговарям за думите си!
Вече 20 г. медийните закони служат на всяка власт и на обръчите около нея. Чрез ЗРТ и ЗЕС така наречените независими регулаторни органи СЕМ и КРС саботират в България свободата на словото и плурализъм. Раздаването на честотите, на мултиплексите се прави заради подкупи или други облаги. Държавните институции пък сключват договори за огромни суми с услужливи медии, неуслужливите умират без пари. Към придворните медии се насочват и парите от рекламния пазар. Манипулират се рейтингите. Кой следи слушаемостта или гледаемостта? Господарите на ефира са медийните господари на всяка власт. Без доказуема методика. Как е по света? На всеки приемник – телевизор, радио, компютър, в колата, в офиса има апаратче, което отчита. Вие да имате или да познавате някой, който да има такова устройство?! Аз – не.
– Като говорите така остро, че не е прозрачно финансирането на други медии, ще кажете ли вие как се финансирате?
– Онзи ден ни спряха тока в ефир. Нямахме пари да го платим. Ще ви кажа колко струва издръжката на Радио К2. Седмично в ефира ни всяка парламентарно представена партия е 10-15 часа. От изборите всяка партия в 41-о НС ни е струвала около 75 000 лева средно. При нас всичко е с високо качество, но аскетично. Дори нямаме кафе-машина. Но пък имаме в изобилие компетенция, вдъхновение, работоспособност и стремеж към обективен анализ, представяме по всяка тема задължително всички гледни точки. Даваме възможност на хората да преценяват сами. Да направят информиран избор. Логото на К2 е „Радиото, по което говорите вие!“. Даваме думата и на извънпарламентарните партии. Говорим и с представители на неправителствени организации, работим с посланиците на всички държави. В ефира ни са еврокомисари, евродепутати. А това колко струва? Мислех, че щом покажем качество и рекламите ще завалят. Знаете ли какво ми казват от рекламните агенции – за вас реклами няма и вие си знаете защо. Чрез парите определени кръгове пренаписват дневния ред на обществото. Кой да е на екрана, кой да не е, по какви теми да се пише, по какви – не. Защо пада всяка власт, знаете ли? Е, разбира се, заради собствените си грешки в управлението. Но, властта изгаря, когато медийните магнати изсмучат парите от нея. И така е цели 20 г. – прелъстяват всяка власт, удовлетворят щенията си и я захвърлят вън от прожекторите, след като й отнемат девствеността.
– Не преувеличавате ли?
– Смекчавам. Беззаконието с Радио К2 е опит да се причини смърт на живо на свободата на словото. 4 години, 48 месеца, 1460 дни, 35 040 часа посветих да накарам политиците да спазват законите в България. Времето е равно на един мандат на едно правителство. А властта трябва да е за пример, нали? Председателят на КРС Веселин Божков, кацнал на този пост при предишното управление с етикета „наше момче от Правец“, ми поиска 300 000 евро, за да изпълни разпореждане на прокуратурата. Представяте ли си какво самочувствие за безнаказаност?!
– А какво става с наказателното дело в СГС по обвинението на прокуратурата за длъжностно престъпление от Божков спрямо Радио К2?
– Ще бъде осъден, нямайте съмнение. Просто печели време. Делото се наблюдава от Еврокомисията, от Висшия съдебен съвет, от ВКП, от европейските и американския посланик, от множество наши и западни неправителствени организации, от МФЖ, от медиите, от хората.
На сайта на Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги са качени документи от ДАКСИ, че Веселин Божков е подписал декларация с невярно съдържание на 27 април 2009 г., в нарушение на закона за конфликт на интереси и Наказателния кодекс. Мисля, че прокуратурата ще предприеме светкавични действия.
– Какво ви предстои?
– Продължаваме напред и нагоре. Нали знаете какво е К2? Най-трудният за изкачване връх в света. Ще накараме политиците да създадат ясни и прозрачни медийни закони. Ако не го направим ние сами, от Европа ще ни го наложат. Бойко Борисов е на ход. Да видим дали освен да иска и може да създаде гражданско общество, да превърне България в държава на плурализма и свободни медии.

Иванка Петрова /в-к Стандарт/

One Comment »

 • Марин Станев said:

  “ПИЯНСТВОТО И… МАХМУРЛУКА НА ЕДИН НАРОД”
  от 1989-та…

  Двадесет години “преход”….?! Към… Същото!
  Двадесет години “реформи”….?! На… Нищото!
  Двадесет години обещания…..?! От… Същите!
  Двадесет години надежда….?! За… Нещото!
  Двадесет години чакане …..?! За… Нищото!
  Двадесет години избори….?! Без … избор!!!
  Двадесет години “гласуване”…?! Като на…хазарт!!!
  СЛЕД ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ…..вече и една,
  ПАК Е СЪЩОТО И ПАК СА СЪЩИТЕ!!!
  Един вожд, една партия и…“ченгета” със самочувствие на недосегаеми, които брутално и безцеремонно демонстрират, че цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа; че държавата не принадлежи на българските граждани; че наложената политическа и избирателна система произвеждат власт, която не е нито по волята, нито за интересите на народа;
  че исконното човешко и гражданско право на избор е само хазарт, в който ние българските граждани /избирателите/ мълчеливо и безропотно можем единствено – да даваме или продаваме своя глас за вече избраното от властващите!
  А преди двадесет години, даже и една, обещаваха ПРОМЯНА!!!
  Обещаваха ДЕМОКРАЦИЯ!!!
  Обещаваха прозрачност, открито управление, справедливост и благоденствие”;
  ОБЕЩАВАХА И…”ИСКАХА” ВЛАСТ!!!
  И НИЕ …”ДАВАХМЕ” ВЛАСТ с надеждата:
  Да бъде “Времето наше”;
  Да има “Сполука за България”;
  Да дойде “Новото време”;
  Да сме в НАТО и Европейския съюз…
  Дадохме ВЛАСТ: на Филип, на Жан и на Иван,
  на Симеон, на Сергей и на Доган..!
  А днес и на Бойко!
  И… КАКВО? ДАВАХМЕ ВЛАСТ И ЧАКАХМЕ!
  ЧАКАХМЕ И М Ъ Л Ч А Х М Е!!!
  Ликвидираха българското селско стопанство! МЪЛЧАХМЕ!
  Унищожаваха горите и горската промишленост! МЪЛЧАХМЕ!
  Продаваха земята ни на чужди граждани и държави! МЪЛЧАХМЕ!
  Предоставяха свещената българска земя и нейните богатства за благото на чужди народи и държави! МЪЛЧАХМЕ!

  Разгромяваха българското машиностроене, военно-промишленото производство, производството на електроника, енергетиката и хранително-вкусовата промишленост! МЪЛЧАХМЕ!
  Наложиха хаос в банковата ни система и ограбиха парите на народа! МЪЛЧАХМЕ!
  Предателски предоставяха територията на България и българската армия за постигане на чужди военни, икономически и политически интереси, а националната сигурност и суверенитета на държавата в пълна зависимост от тези интереси! МЪЛЧАХМЕ!
  Принудиха младите хора да напуснат България и да търсят правото си на труд и реализация в чужди държави! МЪЛЧАХМЕ!
  Днес когато сме равноправен член на Европейския съюз, цената на труда на българина в България е десетки пъти по-ниска в сравнение с тази на европееца – СРАМНО Е, но… МЪЛЧИМ!
  Днес повече от половината млади, работоспособни и здрави българи са без работа и постоянни доходи и не създават семейства главно поради икономическа обреченост! МЪЛЧИМ!
  Предизвикаха фатален за българите демографски срив – СТРАШНО Е, но МЪЛЧИМ!
  Сториха така, щото днес в България:
  – да се шири бедност, отчаяние, апатия, несигурност и необуздана, жестока престъпност – МЪЛЧИМ!
  – да нямаме гарантирано право на живот и достойнство, право на здраве и спокойни старини – пак МЪЛЧИМ!
  – да нямаме сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом – УЖАСНО Е , НО МЪЛЧИМ!
  Убиват децата ни! МЪЛЧИМ!
  Правят децата ни неграмотни! МЪЛЧИМ!
  Подслушват ни със СРС-та! МЪЛЧИМ!
  Организираната престъпност и корупцията са в своя апогей! МЪЛЧИМ!
  Направиха ни чужденци в собствената си държава! МЪЛЧИМ!
  За 21 години външният дълг на България нарасна с пъти! МЪЛЧИМ!
  За 21 години валутен борд и финансово-икономически диктат, България е под пълна икономическа и политическа зависимост от външни фактори! МЪЛЧИМ!
  За срам и позор продадоха България за един лев!!! НИЕ пак МЪЛЧИМ!!!
  Бедността на българите и в икономически и в духовен аспект непрекъснато катастрофално се задълбочава! НО…ТЪРПИМ и МЪЛЧИМ!!!
  Още по-лошото, БЪЛГАРИНЪТ вече НЯМА МЕЧТИ! ОБАЧЕ, НИЕ МЪЛЧИМ!!!
  Двадесет и една години преднамерено ни разделят и противопоставят посредством измислени партийно-идеологически и етнически модели с разните му там партийни ЕООД –та и ни лишават от основни конституционни, граждански и човешки права! ТЪРПИМ И МЪЛЧИМ!

  Днес Ние, гражданите на България нямаме и никога не сме имали реални избирателни права! Дори нямаме право на мнение! За двадесет и една години в България не е проведено нито едно всенародно обсъждане, нито едно допитване до народа, нито един референдум! МЪЛЧИМ!
  В продължение на 21 години елита на управляващите политически партии в България, самопровъзгласил се за “политическа класа” направи всичко възможно и си присвои изключителното право безконтролно да формира и осъществява цялата власт в държавата, съобразно собствените си идеологически, икономически, корпоративни и тясно партийни интереси, да нарушава Конституцията, грубо и безцеремонно да потъпкват народния суверенитет, човешките ни и избирателни права, да се отнасят към нас, избирателите, суверена в българската държава, като към безлична маса от хора наричайки ни пренебрежително “гласоподаватели”, “електорат”, “електорални единици”..! НИЕ МЪЛЧИМ !!!
  Превърнаха ИЗБОРИТЕ в хазарт! МЪЛЧИМ!
  Нещо повече, Върховната законодателна институция на българското общество /Народното събрание/, вместо работеща институция на демократизма, на народовластието, на гражданите, преднамерено стана придатък и инструмент в ръцете на олигархия за реализиране на собствените й интереси. В инструмент за потисничество, корупция и безконтролно властване! Законодателството и държавната власт, вместо да се осъществяват в интерес на България и нейните граждани, целенасочено обслужват интересите на чужди икономически и политически субекти. Узурпирала целият властови ресурс в държавата, управляващата политическата класа затлачи демократичното развитие на българското общество и наложи диктатура на олигархична основа. Фактически “изборът на народа” е изборът на олигархията. ТЪРПИМ и МЪЛЧИМ!!!
  И днес “ИЗБОРЪТ” на гражданите на България, е изборът на властващите! Изборът на Бойко!!!
  Така е уважаеми български избирателю.
  Ако БОЙКОВАТА ОБЕЩАНА ПРОМЯНА е “новия” Избирателен кодекс значи тя ще е както според народната мъдрост:“Пременил се Бойко, натъкмил се Бойко – погледнал се… пак си е Бойко”!
  Очевидно, ФИЛОСОФИЯТА на “новия”избирателен кодекс с нищо не се различава от философията на досега действуващите “избирателни закони”:
  Първо, защото “избирателния кодекс” не е за радикални промени, а за повърхностна незначителна козметика както на политическата така и на избирателната система, за утвърждаване и по-нататъшно укрепване властовите позиции на наложения партийно-политически модел / модела на политическите ЕООД – та/, на властващите ДНЕС субекти.
  Второ, “реформирана” така избирателната система пак ще ражда това, което е раждала до сега – безразличие, апатия, ниска обществено-политическа и избирателна активност. Тя не осигурява свободен и осъзнато ангажиран избор, а гласуване за вече избраното от власт имащите.

  Не веднаж сме декларирали, че грубо се нарушава чл.6 на българската Конституция, който не допуска привилегии или ограничаване на права включително и по политическа или партийна принадлежност! Въпреки, че текста на този конституционен член е вмъкнат дословно в кодекса , на практика безапелационно се осигуряват, НЕ, гарантират се, привилегии за партиите!
  Нещо повече за една конкретна партия – тази която е на власт и е автор на този така наречен кодекс, като още повече се ограничават правата на гражданите и свободните граждански формации!
  Ако действително депутатите на Бойко Борисов, а и не само те, бяха радетели за промяна в политическия модел, радетели за демокрация, то непременно трябваше да са дълбоко убедени и да се съобразяват с това, че единствено народът е, този който дава власт и никой не може да се поставя над НЕГО, че без участието и съгласието на целият български народ не може да се решава съдбата и бъдещето на БЪЛГАРИЯ. Със сигурност нито те, нито Борисов са убедени, защото и те както прежде властващите не желаят да питат народа! Да се съобразяват с неговите интереси, с неговата воля!
  И сега, както винаги правилата на избора се определят и налагат от тези, които са на власт и искат власт! А тези, които следва да избират и единствено дават власт, нямат думата! Преднамерено се лишават избирателите от право да участвуват пряко, както в определянето на правилата за даване на вота, така и за активно участие в организирането, провеждането и контрола на изборния процес!
  И сега привилигировано се предоставя изключителното право за това, единствено на тези, които са на власт и отново искат властта! По точно казано, избирателите се задъжяват да избират по правилата на тези, които искат непременно да бъдат избрани!?А тава е диктат! ТОВА Е ДИКТАТУРА!
  ДИКТАТУРА за която задължително се “гласува” 99.99 %
  ПАК Е СЪЩОТО И ПАК СА СЪЩИТЕ!!!
  А НИЕ, българските граждани, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, СУВЕРЕНА в българската държава ПАК …и ПАК… и ПАК…, за кой ли път мълчаливи, равнодушни, робски смирени и търпеливи, чакаме за да “гласуваме” по сътворения от властващите днес “избирателен кодекс”! ЧАКАМЕ месията, който с гръмки и възвишени обещания отново ще дойде на бял кон за да ни поднесе на тепсия мечтаната свобода и благоденствия!!! ДО КОГА???
  Изминалите години след 1989 – та доказаха порочността и безпереспективността на партийно-идеологическата система на управление на обществото. Епохата на нейното господство е епоха на диктатура, демагогия, пладнешки грабежи и нищета. Епоха, в която демокрацията /народовластието/ само се декларира, а властта се осъществява ОТ и ВЪВ интерес на определени партийно-политически и икономически групировки.

  Няма и не може да има друго определение за разрухата в икономиката, за социалната нищета и духовния упадък, за липсата на държавност, за неспособността и нежеланието на държавните институции да се справят с престъпността, за растящата несигурност и увеличаващия се брой на имигриращите от България, за потъпканите конституционни, граждански и човешки права на българите, за отнетият държавен и народен суверенитет, освен НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
  Няма и неможе да бъде наречено друго това МЪЛЧАНИЕ, това РАВНОДУШИЕ, това ТЪРПЕНИЕ, това ПРИМИРЕНИЕ, това БЕЗДЕЙСТВИЕ освен “ПИЯНСТВО”! Пиянство, при което и тялото, и волята, и съзнанието са живи, но не са в състояние да действуват въпреки надвисналата пропаст, въпреки нуждата за оцеляване! Пиянство, при което стоиш, не помръдваш и чакаш някой да дойде, да те хване за ръцете и да те поведе!
  ДО КОГА ЩЕ Е ТОВА ПИЯНСТВО!!!
  ПИЯНСТВО НА ЕДИН ЦЯЛ НАРОД!!!
  МОЖЕ БИ ДО ТОГАВА ДО КОГАТО НАБЕРЕМ КУРАЖ ЗА ДА ИЗКРЕЩИМ:
  ДА СИ ВЪРНЕМ ВЛАСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ!

  Марин Станев – Председател на Съюза на българските избиратели

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.