Home » Избрано

Божидар Димитров: На бъдещите реставратори в Созопол поднасяме великолепен обект – Крепостта на господаря

2011.01.10 Няма коментари
Spread the love

Предстои проучване и възстановяване на обекта Castrum Domini – „Каструм Домини” (Крепостта на господаря) и вписването му в общата схема за развитие на културно-историческия туризъм в Созопол. Пред  Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей и министър без портфейл в оставка, каза, че обектът изглежда разкопаван, вероятно веднага след Освобождението. Малко известен факт е, че тогава чуждестранни консули – на Франция, Германия, Гърция и Русия разкопават обекти в Созопол, а предметите, намерени тогава, украсяват сбирките на Пергамон Музеум в Берлин, Лувъра в Париж, Ермитажа в Петербург, каза Божидар Димитров.
„На този обект първо трябва да се направят археологически разкопки, тъй като неизвестните копачи в миналото не са разкопали целия обект и за щастие има достатъчен терен – близо няколко декара, който трябва да се проучи. Най-вероятно ще предизвикаме археологически разкопки. След това – задължително трябва да се реставрира, тъй като може да стане един от главните културно-исторически паметници в Созопол, понеже е разположен на много хубаво място. Възстановеният замък ще се вижда добре и от морето, и от сушата (до там води главната улица на града, която е любимо място за разходка)”, обясни Божидар Димитров.
По думите му – подобен Каструм Домини излезе при проучванията и на хълма Трапезица във Велико Търново. „Той също е укрепен замък, изграден вътре в крепостни стени, територия на столичната крепост. Има още две оцелели подобни крепости, те са разположени обаче на самата гранична бразда. Подобен замък е оцелял в село Маточина, на няколкостотин метра от турската граница, както и крепостта Белградец, Ивайловградско. За съжаление те са трудно достъпни за масовия турист, тъй като се намират в гранична зона. Предимство на Созопол, а и на Трапезица, е, че са в самия град. На бъдещите реставратори ние поднасяме още един великолепен обект – освен крепостните стени, манастирите на остров Свети Иван и Свети Кирик – и един укрепен замък – един Castrum Domini”, каза Божидар Димитров.

focus-news.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.